Bir Yaz Gecesi Rüyası | Hercai Menekşe ve Büyü

Bir Yaz Gecesi Rüyası | Hercai Menekşe ve Büyü
  • 12
    0
    1
    1
  •      Hercai menekşe, Shakespeare’nin oyunlarında orijinal adı “love-in-idleness” ya da “the wild pansy”, olarak bilinen bir çiçek türüdür. Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda, periler kralı Oberon tarafından görevlendirilen Puck ya da Robin Goodfellow adları ile bilinen karakter tarafından bulunarak getirilir ve böylelikle Shakespeare’in oyunlarında yer alan en ünlü aşk iksirlerinden birisi haline gelir. 

       Bu çok değerli aşk iksirinin uyuyan bir kişinin gözlerine damlatıldığına ve kişinin uyandığında ilk gördüğü varlığa aşık olmasını sağladığına inanılır. Böylece Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda büyü ve olağandışı güçlerin kullanımı zorlu bir aşkın gözler önüne serilmesine sebep oluyor. Çünkü Oberon sahip olduğu bu güçleri suistimal edip kötüye kullanıyor ve kendi hayatını etkilediği gibi diğer karakterlerin hayatlarını da etkileyerek onlara beklenmedik bir olay yaşatıyor. Birbirlerini çok seven fedakar Hermia ve Lysander çifti kendilerini bir aşk üçgeninde bulurken aynı zamanda karşılıksız sevgisi ve üzüntü ile boğulan Helena da kendisini farklı bir aşk çıkmazında buluyor. Yani, sahip olunan güç, büyü bir kaos ortamı oluşturuyor. 

         Hercai menekşe çiçeği ortaya büyük bir güldürü unsuru ve karmaşa doğurmuş olsa da ortaya çıkmasının ve bir aşk iksirine dönüşmesinin sebebi aslında Oberon’un eşi periler kraliçesi Titania’dır. Çünkü Titania’nın himayesinde olan bir çocuğu kendi takipçilerinden birisi olmasını istiyordu ve periler kraliçesi bunu reddediyordu. Bu yüzden, Oberon hain planıyla periler kraliçesi Titania’yı kandırmayı amaçlıyordu. Sonuç olarak, Titania uyandığında büyü ile kafası bir eşek kafasına dönüşen oyuncu Bottom’a aşık olmuştur. 

        Bunun yanı sıra, Oberon’un Puck’tan bir diğer isteği ise bu aşk iksirini uyuyan Demetrius’un gözlerine damlatmasıydı. Çünkü Helena, Demetrius’u karşılıksız seviyor ve sevgisinin karşılık görmemesi durumu ona acı veriyordu. Fakat Oberon’un Demetrius’u tarif etmesine rağmen Puck yanlışlıkla iksiri Lysander’in gözlerine damlatarak olayların karmaşık bir hale gelmesine sebep olan ilk hamleyi yapmış oluyor ve Lysander gözlerini açtığında Helena’ya aşık oluyor. Aynı şekilde Demetrius’un gözlerine damlatılan iksir ile birlikte Helena’yı yeniden sevmesyle birlikte kalbi kırılmış olan Helena, Demetrius, Lysander ve Hermia üçlüsünün plan yaparak kendisiyle dalga geçtiklerini sanarak bu duruma inanmıyor. 

         Doğal bir yolla oluşabilecek aşk, iksirle ve büyülerle meydana gelince oyunu bir komediye çeviriyor ve birçok yanlış anlaşılmaya sebep oluyor. Büyü, karakterlere gerçek dışı bir tasvir yaratıyor. Ayrıca, Puck’ın sihiri aşıklar arasında bir zıtlık oluşturmuştur. Çünkü iki karakter tarafından sevilen Hermia sevilmeyen, karşılıksız aşkı için üzülen Helena ise hem kendi sevgilisi hem de Hermia’nın sevgilisi tarafından arzulanan taraf olmuştur. Böylelikle, Helena rolüne dönüşen bir Hermia, Hermia rolüne dönüşen bir Helana ile karşı karşıyayız. 

         Yine de her şeye rağmen bir komedya olarak bilinen Bir Yaz Gecesi Rüyası, türünün gereği mutlu bir son ile biter. Yanlış anlaşılmalar düzeltilir, büyüler bozulur ve aşıklar tekrar birbirlerine kavuşur. Theseus ve Hippolyta’nın düğünü Hermia ve Lysander, Helena ve Demetrius’un sevgileri ile süslenmiş, üç büyük aşk art arda kutsanılmıştır. 

    ROBIN.

    Herkes muradına ersin

    Tanrı size huzur versin.

    Dostça el verin Robin’e 

    Avucunuzu yaksa bile.           (Bir Yaz Gecesi Rüyası, V. I.)

    Kaynakça:

    • Shakespeare, W., Bir Yaz Gecesi Rüyası, İstanbul, İş Bankası Kültür Yayınları, 2008.
    • Pinterest

    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.