“ASLAN: HÜRKUŞ KAYIP ELMAS” ANİMASYONUNDA ERKEK EGEMENLİĞİ

“ASLAN: HÜRKUŞ KAYIP ELMAS” ANİMASYONUNDA ERKEK EGEMENLİĞİ
  • 4
    0
    1
    0
  • “Aslan: Hürkuş Kayıp Elmas” TRT Çocuk’ta yayımlanmakta olan “Aslan” adlı çizgi dizinin beyaz perdeye uyarlanmış bir versiyonudur. Filmin yapımcılığını Murat Kaya, yönetmenliğini Hakan Bol ve H. Sinan Güngör üstlenmektedir. Senaristliğini Özgür Balamir’in yaptığı animasyon filminin vizyon tarihi 13 Mart 2020 iken Covid-19 pandemisi nedeniyle 7 Ocak 2022’ye ertelenmişti. Film Aslan karakterinin büyük büyük babasının notları ile çıktığı bir macera yolculuğunu anlatmaktadır. Aslan’ın büyük büyük babası geçmişte bir uçağı canlı bir hale getirmiş ancak daha sonra yakın arkadaşının ihanetiyle bu uçağı canlandıran kolu saklamıştır. Aslan ise bu kayıp kolu bulmak için arkadaşlarıyla bir maceraya atılıyor ve o uçağı tekrar canlandırıyor. Filmde tüm macera boyunca yalnızca erkekler aktif rol oynarken, filmde yalnızca bir tane kız karakterin olması ise oldukça dikkat çekici. Üstelik film boyunca yansıtılan cinsiyet rolleri ataerkil yaşamın altını çizer nitelikte.

    Filmde dört arkadaşlar; Aslan, Mehmet, Eren ve Zeynep birlikte bir maceraya atılırlar. Zeynep filmdeki tek kız karakteri canlandırmaktadır. Bu karakterler dışında Aslan’ın dedesi, Aslan’ın büyük büyük babasının eski arkadaşı ve onun “adamları”, polisler ve hatta uçağın kendisi bile erkek olduğundan film, erkek egemenliğini izleyicilerin seyrine sunmaktadır. Filmin başlarında Aslan’ın arkadaşları Mehmet ve Eren basketbol oynuyor ve Aslan’a da oynaması için ısrar ediyorlar. Ancak bu sırada Zeynep kenarda oturarak onları izliyor, oyuna dâhil olmuyor hatta oyuna davet dahi edilmiyor ve tek kız karakterin pasif rolü burada başlıyor. İlerleyen zamanlarda ise Mehmet karakteri damacanalara çarpıyor ve bir damacananın üzerinde kalarak yuvarlanıyor. Bu zor durumdan ise onu Eren ve Aslan kurtarırken, Zeynep karakteri yine yalnızca kenarda kalıyor. Ayrıca Zeynep karakteri korkak ve sakar olarak gösterilmektedir. Çocuklar gizli kolu bulmak için değirmene gittiklerinde Zeynep korkuyor ve “acaba burada böcek var mıdır?” diye düşünerek korkuyor. Bu ise klasik “kızlar böceklerden korkar” algısından başka bir şey değildir. Böcekten korkmak neden erkek karakterlere değil de kız karaktere layık görülmüş? Daha sonra ise bir örümcek görünüyor, Zeynep korkuyor ve arkadaşı Mehmet’in camdan düşmesine neden oluyor. Görüldüğü üzere tek aktif olduğu sahnede de Zeynep, sakar ve korkar olarak gösterilmiştir. Bu durumdan Mehmet’i kurtaran ise yine diğer erkek karakterler Eren ve Aslan oluyor. Hikâyenin bütününe baktığımızdaysa zekânın ve becerinin Aslan’a büyük büyük babasından geldiğini, yani bu özelliklerin ailedeki erkek bireyler aracılığıyla aktarıldığını görüyoruz.

    Görüldüğü üzere filmde tek kız karakter olan Zeynep sakar, beceriksiz, korkak ve pasif rollerde görülürken, erkek karakterler aktif rollerinde korkusuz kurtarıcılar olarak görülür. Her cinsiyetten çocukların izlediği bu filmin neden özellikle erkek egemen özellikler barındığı ise bir soru işaretidir. Kaldı ki amaç, yalnızca erkek çocuklara hitap eden bir çizgi film yapmak dahi olsa, erkek çocuklarımıza öğretmemiz gereken değerler bunlar mıdır? Erkek çocuklar ile kız çocuklarının beraber basketbol oynayamayacağı, kızların neden olduğu sorunlarda erkeklerin kurtarıcı olduğu ve hayatın erkek egemen olarak sürdüğü mü öğretilmeli çocuklarımıza? En azından polislerden birkaçı kadın olarak çizilemez miydi? Bu çizgi filmde daha fazla kadın karakter yer alamaz mıydı? Ya da var olan kız çocuğu karakteri de güçlü, aktif ve zeki bir yapıda yaratılamaz mıydı? Bu nedenlerde dolayı, filmin ataerkil zihniyeti vurguladığı ve erkek egemen toplumun altını çizdiği görülmektedir. Peki, siz böyle bir filmi çocuklarınıza izletmek ister misiniz?

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.