Oscar'ın Enleri Dosyası: En İyi Yönetmen Akademi Ödülü

Oscar'ın Enleri Dosyası: En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
  • 1
    0
    0
    0
  • "Akademi ödülleri" sinema dünyası içerisinde belki de yılın en büyük etkinliği olarak kabul edilebilecek bir ödül törenidir. Ne var ki bu ödüle sahip sayısız isimler arasında bazıları unutulmazdır. 'Oscar'ın Enleri Dosyası' içerisinde bu unutulmaz isimlerden bahsedeceğiz. Öyleyse gelin "En iyi yönetmen Akademi ödülü" kazanmış usta yönetmenlerle başlayalım.

    1. John Ford (1894-1973)

    John Ford 1 Şubat 1894'te doğmuş Amerikalı yönetmendir. Western türü filmleri ile tanınmaktadır. Listemizin ilk sırasında olma sebebi ise, 4 kere En İyi Yönetmen Oscar'ı kazanmış olmasıdır. Bunu başaran başka bir yönetmen yoktur ve bu konuda zirvede tek başınadır. Yönetmenliği dışında, yapımcı olarak The Quiet Man ve The Long Voyage Home filmleri ile En İyi Film Oscar'ına aday olmuştur. Martin Scorsese, Steven Spielberg gibi yönetmenlerin ilham aldığı kişi olmuştur. 1973 yılında American Film Institute (AFI) tarafından yaşam boyu başarı ödülü alan ilk kişi olmuştur. Oscar kazandığı filmler sırasıyla;
    • The Informer (1935)
    • The Grapes of Wrath (1940)
    • How Green Was My Valley (1941) 
    • The Quiet Man (1952) filmleridir.

    2. William Wyler (1902-1981)

    William Wyler, 1 Temmuz 1902 doğumlu, İsviçre asıllı Amerikalı sinema yönetmenidir. Oldukça üretken olan Wyler, aynı zamanda Amerikan sinemasında kültür oluşturulmasını sağlayan insanlardan biridir. 1926'da çektiği ilk film Lazy Lightning ile yönetmenliğe başlayan Wyler, daha sonra bir çok film çekmiştir. Kariyeri boyunca çektiği filmler ile birlikte toplamda 12 kere En İyi Yönetmen Oscar'ına aday gösterilmiştir. 12 adaylık ile rekoru elinde bulundurmaktadır. Oscar'a aday gösterilmesini sağlayan filmleri sırasıyla;
    • Dodsworth (1937)
    • Wuthering Heights (1940)
    • The Letter (1941)
    • The Little Foxes (1942)
    • Mrs. Miniver (1943)
    • The Best Years of Our Lives (1947)
    • The Heiress (1950)
    • Detective Story (1952)
    • Roman Holiday (1954)
    • Friendly Persuasion (1957)
    • Ben-Hur (1959)
    • The Collecter (1966) filmleridir.
    Ayrıca usta yönetmen Mrs. Miniver, The Best Years of Our Lives ve Ben-Hur filmleri ile En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanmıştır. Filmlerinde her sahneyi onlarca defa çekmesi ve tam bir yer, hikaye, ekip kontrolü istemesiyle bilinirdi. Bu mükemmeliyetçiliği onun hem halk hem de eleştirmenler tarafından çok başarılı kabul edilmesiyle ödüllendirildi.

    3. Clint Eastwood (1930-...)

    Clint Eastwood, 31 Mayıs 1930'da çelik işçisi babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Gençlik yıllarının başında haftalık 75 dolar gibi bir ücretle yan karakterler oynadı. Oyunculuk konusunda kararlılığını koruyan Eastwood, ilk çıkışını 1959-1966 yılları arasında yayınlanan Rawhide adlı televizyon dizisindeki Rowdy Yates karakterini canlandırarak yaptı. Başarısını 1964 yapımı A Fistful of Dollars ve takiben 1965 yapımı For a Few Dollars More ile devam ettirdi. Ancak bu serilerin üçüncü ve son filmi olan The Good The Bad and The Ugly filmi ile artık dünyaca tanınan bir oyuncu olmuştu. 1992'de yönettiği ve oynadığı Unforgiven adlı film ile En İyi Yönetmen Oscar'ını kazandı ve En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterildi. Eastwood bugünlere uzanan kariyeri boyunca 60'tan fazla film ve TV yapımında oynamış, 30 film yönetmiş, 25 filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Onu bu listemize sokan filmi ise 2004 yapımı Million Dollar Baby filmi olmuştur. Çünkü bu filmin yönetmen koltuğunda oturan Clint Eastwood, 74 yaşındayken En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanmıştır. Ve hala bu ödülü kazanan en yaşlı yönetmen unvanını konumundadır.

    4. Damien Chazelle (1985-...)

    Damien Chazelle, 19 Ocak 1985 doğumlu Amerikalı film yönetmeni ve senaristidir. Chazelle yönetmenlik hayatına Guy and Madeline on a Park Bench adlı müzikal filmle başladı. Ardından ödüllü kısa filminden uyarladığı Whiplash'ı yazdı ve yönetti. Film galasını Sundance Film Festivali'nde yaptı ve En İyi Film dâhil beş Akademi Ödülü adaylığı elde etti. Chazelle, En İyi Uyarlama Akademi Ödülü adaylığı elde etti. Ardından 2016 yılında La La Land filminin yönetmenliğini ve senaristliğini yaptı. Film, Akademi Ödülleri'nde 14 adaylık elde ederek Akademi tarihinin en fazla adaylık elde eden üç filminden biri oldu. Ayrıca Altın Küre Ödülleri'nde elde ettiği 7 adaylığın hepsini kazanarak rekora imza attı. Chazelle, La La Land filmi ile En İyi Yönetmen Oscar'ını kazandı. O sırada 32 yaşında olan Chazelle, bunu başaran en genç yönetmen olmayı da başarmış oldu. Ayrıca En İyi Özgün Senaryo adaylığı elde etti.

    5. John Singleton (1968-2019)

    John Singleton, 6 Ocak 1968 doğumlu film yönetme, senarist ve yapımcıdır. 2019 yılında beklenmedik bir şekilde hayatını kaybeden ünlü yönetmen, geride bir çok kaliteli yapım bırakmayı başarmıştır. Bunların başında 1991 yapımı Boyz N the Hood ve 2003 yapımı 2 Fast 2 Furious gibi yapımlar gelmektedir. Singleton, Boyz N the Hood filmi ile 24 yaşındayken En İyi Yönetmen Oscar'ına aday gösterilmiştir. Hem bu ödüle aday gösterilen en genç yönetmen, hem de bu ödüle aday gösterilen ilk siyahi yönetmen olmuştur.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.