Eserlerim ve Pers halıları

Eserlerim ve Pers halıları
  • 3
    0
    0
    0
  • Herkese merhaba!

    Bugün burada sizlere kendi Dijital eserlerimden ve eserlerimde sıklıkla kullandığım pers halılarından bahsedeceğim.

    İran halılarının tarihi neredeyse 2500 yıl öncesine dayanıyor. Büyük kiros, Babil'i fethettiğinde, Altay Dağları'nın Pazyryk vadisinde bulunan dünyanın en eski düğümlü halısından etkilenmekle beraber Pers imparatorluğu'nda halı dokumasına öncü olan kişi oldu. Kiros öldüğünde de mezarını halılar ile kaplandığı biliniyor. 

    Şah Abbas zamanında İran'daki ticaretin gelişiminin en büyük öncüsü de halılar olmuştur. O dönemde halı dokuması için yetiştirilen yetenekli tasarımcılar yetiştirmek içinde saray okulunu kurdu. O dönemlerde pers halıları, doğu ve batı arasında büyük bir köprü kurulmasına sebep oldu. İtalya kralı Umberto'nun sarayında da istikitlerden kalma bu halıların yer aldığı biliniyor.

    Bende bir sanatçı olarak, dijital eserler yapmaya başladığım ilk süreçten günümüze kadar iran halılarına eserlerimde büyük bir şevk ile yer verdim. Bu halıları kullanmaktaki amacım görsel hazdan ve oryantalist etkiden öte sembolik bir anlam taşıyor benim için.

    'Power' , 22' by Elif Andaç

    Eserlerimde kullandığım İran halılarının sembolik anlamı benim için hayat demektir. Hayatın devamlılığı, bu devamlılığın içinde barındırdığı çabalar, zaferler, hüzünler ve mutluluklar... 

    İran'lılar için halı dokuması da aynı anlamı barındırır. Onlar için bir kazançtır bu. Alt ve üst sınıfı hem birbirinden ayıran hemde aynı amaca hizmet etmelerini sağlayan bir olgudur. Köylüler hayatta kalmak, para kazanmak için halı dokuması yaparlar ve soylular ise bu halıları satın alıp ömür boyu muhafaza ederler. 

    Bu eşsiz halıları eserlerimde karakterlerin arkaplanına koymak ile o karakterin bir yaşam döngüsünde olduğunu, hayatın tüm romantizminin içindeki aidiyet savaşını sembolize eder. 

    Eserlerime göz atmak için;

    İnstagram: artoftrilogy

    Website: https://www.artoftrilogy.com

    Powerful Madonna, 22' by Elif Andaç

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.