Bağımsız Filmleri Nasıl İzlemeliyiz?

Bağımsız Filmleri Nasıl İzlemeliyiz?
  • 0
    0
    0
    0
  •  Bağımsız filmler; topluma, insana, politikaya ayna tutan filmlerdir. Popüler kültür sinemasına göre kişiye kültür ve sanat katması daha yüksektir. Düşündürür. Eğlencesine izlenecek filmler değildir. Popüler kültür, gişe filmlerine alışık kişiler bu tür filmleri; vakit kaybı, sıkıcı, ben ne izledim şimdi? Gibi yorumlayabilirler. Fakat Bağımsız Sinema bizi farklı bakış açılarına ve farklı tekniklere götürebilir. Bu yazıda sizlere bağımsız filmleri nasıl izleyebiliriz?  Bunlardan bahsedeceğim.
     
    1.     Dinç bir Zihin
    Yorgun bir zihin ile ağır filmler izlenmemeli. Süresi 3-3,5 saati bulan ağır ilerleyen filmleri izlemek için enerji gerekir. Zihninizin de sizin de enerjik ve dinç olmanız lazım. Özellikle Tarkovsky tarzı filmler izlemeyi tercih ediyorsanız hem görüntüleri, detayları hem de diyalogları derinlemesine anlamak için dikkatinizi tamamen vermelisiniz.


     
    2.     Yönetmeni araştırın
    Film izlemeden önce yönetmeni araştırmak film ile ilgili size ön fikir verir. Yönetmenin tarzı ve felsefesi filmde anlatılmak istenen için yardımcı bir fikir olabilir. Özellikle yönetmenin ilk filminden itibaren izlemeye başlarsanız yönetmenlerin filmleri arasında gönderdiği atıfları da yakalayabilirsiniz. Ayrıca yönetmenin yaşadığı topluma, hangi zamanda yaşadığını araştırıp bu olguların filmlerini nasıl etkilediğini de analiz edebilirsiniz

    İranlı Yönetmen Asghar Farhadi
     
    3.     Not tutun
    Bu biraz daha Sinema & Televizyon okuyan veya Sinema alanında kariyer yapacak olanları ilgilendiren bir madde. Filmlerin felsefesini, karakterleri anlamak ve olaylar arası geçişe dikkat çekmek adına izlerken notlar tutulabilir.


     
    4.     Tarihi bir olay anlatılıyor ise konuyu araştırın
    Kimi filmlerde sosyolojik ve politik olaylara değinir (Nazi dönemi, 2.Dünya Savaşı vb.)
    Filmleri izlemeden önce özet kısmında neye değindiği az çok anlatılır; Bu tip tarihi olaylar hakkında bilginiz yoksa izlemeden önce araştırmalı kendi fikriniz doğrultusunda filme başlamanızı öneririm.
     

    5. Filmin Eleştirilerine bakın

    Filmi izledikten sonra çeşitli kaynaklar vasıtasıyla filme dayalı veya yönetmene dayalı eleştirileri okuyun. Böylece, farklı açılardan filmi daha iyi analiz edebilirsiniz ve kaçırdığınız kısımları fark edebilirsiniz.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.