Laboratuvarda Et Üretimi ve Veganlık

Laboratuvarda Et Üretimi ve Veganlık
  • 1
    0
    0
    0
  • Et hayatımızda önemli bir yere sahip olan protein kaynaklarından biridir. Ancak hayvan besleme ve bakım maliyetlerinin artması et fiyatlarına da yansıdığından et tüketiminde azalmalar görülmektedir. Özellikle Türk toplumu gibi et olmadan yemek olmaz diyen bir toplumda yaşıyorsak alternatif çözümler en büyük yardımcımız olacaktır. Bu konuda laboratuvarda et üretimi son zamanların popüler konularını oluşturmakta. Peki, laboratuvarda et üretimi nedir diyecek olursanız bu soruyu kısaca cevaplayalım.

    Laboratuvarda et üretimi adından da anlaşılacağı üzere et ürününün laboratuvar ortamından üretilmesidir. Yani eti yenen bir hayvanı başından sonuna kadar beslemek, büyütmek ve daha sonra kesip tüketilecek et haline getirmek gibi uzun süreçler olmadan daha kısa bir sürede et üretme imkânı sağlayan bilimsel bir yöntemdir. Et tedarikinde maliyeti azaltan bu yöntemin ileriki dönemlerde hayatımızda olağan bir şekilde yer alacağı düşünülmektedir. 

     

    Laboratuvarda Et Nasıl Üretilir?
    Laboratuvarda et üretimi fikri beraberinde bunun nasıl gerçekleşeceği sorusunu da getirmektedir. Sorunun cevabını hücresel tarım ifadesiyle açıklamak mümkündür. Hücresel tarım, etini tükettiğimiz bir canlıdan hücre alınıp aynı tat, kalite ve özelliklerde et üretilmesini ifade etmektedir. Bu yöntem sayesinde canlı bir hayvan öldürülmeyip et üretilmektedir. Bu şekilde et üretilebildiği gibi hiçbir hayvansal gıda olmadan bitkilerden alınan DNA ile de yapay et çeşitleri üretilmektedir.

     

    Yapay Et Denemesi
    Geçtiğimiz yıllarda Impossible Foods adlı bir fast food restorantının yapay et ile burger yapması laboratuvarda üretilmiş etin ilk denemelerinden olmuştur. Bu burgerleri tadan müşteriler ise laboratuvar ortamından üretilen etlerden yapılan burgerler ile gerçek etten yapılan burgerler arasında bir fark görmediklerini belirtmişlerdir. İlk denemeleri başarılı olan bu et üretim yöntemi ileride tercih edilecek bir yöntem gibi durmaktadır.

    Yapay et kullanan diğer bir kesim ise laboratuvarda et üretilmesi konusunda endişeli durumdadır. Bu etlerin gerçek ve doğal olan etle aynı besin içeriğine sahip olmadığı hatta insan sağlığı bakımından tehlikeli olabileceği yönünde düşüncelere sahiptirler.

    Bu iki yorum arasında hangisinin daha isabetli olduğu ise zamanla yapay et kullanımının yaygınlaşması ve bu konuda yapılan araştırmaların artmasıyla ortaya çıkacaktır. Yine de insan sağlığı konusunda büyük ölçüde tehdit yaratmaması durumunda maliyetinin daha düşük olması başta olmak üzere sağladığı yararlar sebebiyle tercih edilebilecek alternatif tüketilecek bir besindir.

    Vegan Et Nedir?
     Veganlar bilindiği üzere çeşitli nedenlerle hayvansal ürünleri tüketmeyen gruplardır. Bu kişiler içerisinde hayvan ürünü olan gıdaları tüketmemektedirler. Bu nedenle protein bakımından zengin besinler tüketmedikleri için vücutlarında protein eksikliği ve çeşitli hastalıklar gözlemlenmektedir. Laboratuvarda üretilen etler diğer hayvanlardan alınan hücrelerden üretildiği için bu şekildeki yapay etler de ne yazık ki veganlar tarafından tercih edilmemektedir. Ancak veganların tüketebileceği laboratuvar ortamında üretilmiş vegan etler son zamanların popüler gıdaları haline gelmiştir.

    Vegan etlerin üretimi yapay etlerin üretiminin aksine diğer hayvanlardan alınan hücrelerden yapılmamaktadır. Yapay etlerin bir türü olan vegan et soya bitkilerinden alınan DNA örneği ile üretilmektedir. Ancak soya bitkilerine yapılan bu işlemler oldukça vakit alan ve maliyetli bir işlem olduğundan bunun yerine soyadan maya üretip bitkilerde et tadı veren bu mayayı kullanmaktadırlar. 

    Laboratuvarda Et Üretimi Faydaları
    Laboratuvarda et üretiminin zamanlarda özellikle veganlar başta olmak üzere birçok kişi tarafından tercih edilmesinin altında pek çok avantajı bulunması yatmaktadır. Bu avantajlardan bazılarını sayacak olursak:

    • Normal et üretimine nazaran kısa sürede üretildiği için maliyeti daha azdır.
    • Normal et ile aynı tat, besin değeri ve özellikleri taşımaktadır.
    • Besin içeriği kontrol edilebildiğinden özellikle et ticareti yapanların kullandıkları antibiyotiklerin kullanımı engellenmektedir.
    • Besin içeriğini kontrol edilebilmektedir.
    • Daha az hayvanın öldürülmesine neden olmaktadır.
    • Veganların tüketebileceği şekilde hayvansal gıda içermeyen et üretimi yapılabilmektedir.
    • Hayvancılık faaliyetinin ulaşım, tarım arazisi kullanımı, enerji kullanımı gibi alanlarda getirdiği olumsuz etkilerin önüne geçmektedir.

    Üretimin azaldığı ve tüketimin de bir o kadar hızlı arttığı son dönemlerde laboratuvarda et üretimi alternatif bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu besinle ilgili devam eden araştırmalar ve kullanıcıların yorumları yapay et kullanımının ileriki süreçlerde hayatımıza yerleşip yerleşemeyeceğini gösterecektir. Ancak şuana kadarki sağladığı faydalar göz önünde bulundurulursa laboratuvarda üretilen yapay etler tercih edilebilecek bir besin çeşididir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.