Günümüzde Yaşayan İlkel Kabileler

Günümüzde Yaşayan İlkel Kabileler
  • 2
    0
    0
    0
  • Dünyanın hepimiz için sürekli olarak geliştiğini, dijital bir dünyaya evrildiğimizi düşünüyoruz. Birçoğumuz için durum tam da böyleyken bunun aksine günümüzde yaşayan ilkel kabileler de dünya üzerinde mevcut. Hala gelişimlerini tamamlayamamış, dünyadaki gelişmelere uyum sağlayamamış bu kabileler kendi sınırlı alanlarında yaşamlarını devam ettirmekteler. Bu kabileler geçmişten getirdikleri alışkanlıklarını sürdürmek için kendileri dışındaki diğer insanlarla iletişim kurmamakta ve kapalı bir yaşam tarzı sürmektedirler. Okuyunca ilginizi çekeceğini düşündüğümüz günümüzde yaşayan ilkel kabileler konusunu sizler için araştırdık.

    Piraha Kabilesi
    Amazon kabileleri arasında yer alan bu kabile en farklı ve dikkat çeken ilkel kabilelerden biridir. Özellikle dillerinin oldukça farklı olması bu kabileyi diğer ilkel kabilelerden farklı bir konuma koymaktadır. Pirahaların dillerinde geçmişe ilişkin herhangi bir kelime bulunmamaktadır. Bu sebeple geçmiş veya gelecek ayrımı Pirahalar için yok demek yerinde olacaktır. Ayrıca renklere ve sayılara ilişkin de kelimeleri bulunmaması, çok az sözcük ve sesle iletişim sağlamaları dikkat çekmektedir. Dış dünyayla bağları fazlasıyla kapalı olduğundan değişime uğramadan varlıklarını korumaktadırlar.

     

    Awa Guaja Kabilesi
    Bir diğer ilkel Amazon kabilesi Awa Guajalardır. Bu kabile özellikle maymunlarla iyi geçinen, onlarla adeta aynı yaşamı paylaşan kabilelerdir. Maymunların diğer hayvanlara nazaran insanlara daha çok benzemesi Awa Guajalar ile maymunlar arasında güçlü bir bağın kurulmasını sağlamıştır. Hatta maymunlar bu ailenin öylesine bir sıkı bir parçası haline gelmişlerdir ki çocuklarıyla birlikte bu maymunları da büyütüp beslemektedirler.

     

    Andamanese Kabilesi
    Andamanese Kabilesi Myanmar’ın Andaman Ada’sında yaşamaktadır. Bizler tarihte level atlamışken bu kabile adeta ilk leveli bile geçememiştir diye tabir edebiliriz. İlkellik noktasında birinci sırada yer alan bu kabile 19.yüyzıla kadar ateş yakmayı bile bilmiyormuş. Adalarına farklı zamanlarda farklı insanlar tarafından keşifler yapılsa da bu insanlardan yeni şeyler öğrenip hayatlarına uygulamak yerine inatla kendilerini yeniliklere kapatmışlar ve atalarından getirdikleri alışkanlıkları muhafaza etmek konusunda direnmişlerdir.

     

    Himbalar
    Himbalar Afrika çöllerinde diğer ilkel kabileler gibi iletişime kapalı olan ilkel kabilelerden biridir. Diğer ilkel olmayan toplumlar tarafından keşfedilmelerinden ve varlıklarının bilinmesinden bu yana dışarıyla hiçbir şekilde iletişim kurmamışlardır. Dışa kapalılıkları sayesinde geleneklerini bütünüyle korudukları düşüncesinde olan ilkel kabilelerdendir. 

     

    Batak Kabilesi
    Batak kabilesi Filipinler’de yaşamlarını sürdüren ilkel kabilelerden biridir. Dış görünüşleri itibariyle diğer insanlardan olan farklılıklarını ortaya koymaktadırlar. Tipi görünümleri kısa boylu ve kıvırcık adeta yün gibi saçlara sahip olmalarıdır. Genel olarak kadınlar sarog adını verdikleri giysileri giyerken erkekler ya hiçbir şey giymez ya da yalnızca belirli bölgelerini tüylerle kapatırlar. Bu kabile de tıpkı diğer kabileler gibi kendilerini dış dünyaya kapatan ve bu yüzden de ormanda yaşamlarını devam ettirmeyi tercih eden kabilelerdir. Böylelikle atalarından getirdikleri kültürel değerlerin değişime uğramasına izin vermeden devamlılığını sağlamaktadırlar.

     

    Takuu Atoll Kabilesi
    Polinezya kökenine sahip olan bu kabile aykırı tutumları nedeniyle Polinezya dışında kalan bir bölge ola Melanesia’da yaşamaktadırlar. Takuu Atoll kabilesinin Polinezya’daki halktan ayrı olmasına neden olan özellikleri ise diğer insanlarla iletişim kurmamaları, kendilerini kapalı bir dünyaya hapsetmeleri ve bu yüzden ilkel bir toplum olarak anılmalarıdır. Geçmişten beri saman evlerde yaşayan bu kabile diğer ilkel kabilelerden farklı olarak günlerinin çoğunu çalışmakla değil dans etmek ve şarkı söylemekle geçirmektedirler. 

     

    El Molo Kabilesi
    El Molo Kabilesi Kenya’da yaşayan bir kabiledir. Küçük bir topluluk olmalarından dolayı sürekli olarak diğer kabilelerin istilasına maruz kalmaktadırlar. Yok olma tehlikesiyle en çok karşı karşıya kalan kabile diğer insanlarla iletişim kurmamakta ısrarcı bir tutum içerisindedir. Hayata tutunabilmek için ise yalnızca balık, su ürünleri ve ticaretle geçimlerini sürdürmektedirler.

     

    Dukha Kabilesi
    Dukha kabilesini meşhur kılan bir özellikleri bulunmaktadır. Bu özellik ren geyikleriyle tanınmalarıdır. Dukha kabilesi Moğolistan’da yaşamlarını sürdüren göçebe olarak ren geyiği çobanlığı yapan insanlardan oluşmaktadır. Sert iklim koşullarından dolayı kaynak azlığından kurtulmak için ren geyikleri aracılığı ile süt, peynir, avcılık gibi gereksinimlerini karşılamaktadırlar. Ancak ren geyiklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmaları ren geyiği çobanlığı yapan Dukha kabilesi bireylerini dış dünyayla karışmaya itiyor. Yani anlayacağınız bu kabile de artık ilkellikten kurtulup modern dünyaya adım atmaya hazırlanıyor diyebiliriz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.