İngiltere'nin Tarihi

İngiltere'nin Tarihi
  • 4
    0
    0
    0
  • İngiltere dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Çeşitli haber, kitap, dergi, magazin, şarkı, film ve hatta maçlar sayesinde bu ülke hakkında kısmen de olsa bazı fikirlerimiz bulunuyor. Tarih derslerinde yeri geldiğinde İngiltere ile olan savaşlar, diplomatik süreçler anlatıldığında zihnimizde bir İngiltere fikri oluşmasına zemin hazırlanıyor. İngiltere’ye dair bilgilerimizi daha da derinleştirmek adına İngiltere krallıktan anayasal monarşiye uzanan tarihini kısaca sizlerle paylaşmak faydalı olacaktır diye düşünmekteyiz. O halde gelin sizi İngiltere tarihi hakkında bilgilenelim

     

    İngiltere’nin Kuruluş Hikâyesi
     İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda dışındaki dördüncü Birleşik Krallık ülkesi İngiltere’dir. İngiltere’nin bulunduğu bölge dünya üzerindeki en eski yaşam yerlerinden biridir. Yaklaşık 800.000 yıl öncesine kadar bu coğrafyada insanların yaşadığına dair bilimsel kanıtlar ve çeşitli veriler bulunmaktadır. Aynı zamanda bir ülke adı olmanın yanında coğrafi bölge de olan İngiltere’de yaşamış ilk yerliler olarak Keltler bilinmektedir. Bundan sonraki süreçte Romalılar İngiltere’yi fethetmiş ve 1.yydan 5.yya kadar İngiltere’de hüküm sürmüşlerdir. Sonrasında kavimler göçünün de etkisiyle Anglosaksonların İngiltere’de yerleşik kültür kurmaları neticesinde Anglosakson kültüründen meydana gelen yeni bir İngiltere kurulmuştur.

    İngiltere coğrafyasında uzun yıllar boyunca hâkimiyet kuran Anglosaksonlar çevresindeki İrlanda, Roma İmparatorluğu gibi ülkelerin de etkisiyle Hristiyanlığı kabul etmiştir. Yaşamlarını burada devam ettirmekte kararlı olan bu etnik grup çeşitli istilalara maruz kalmalarına rağmen hanedanlarının güçlü isimlerinden Edward’ın bağımsızlık sağlamasıyla birlikte günümüz İngiltere’si tarih sahnesine adını kazımıştır. 

     

    Fransa ile Çetin Mücadele: Yüzyıl Savaşları
    Tarih boyunca birçok istilaya maruz kalan İngiltere bağımsızlığını kaybetmemek ve yeni yerler fethetmek adına güçlü direniş örnekleri ortaya koymuştur. Bunlardan en önemlisi ve adını tarih derslerinde sıkça duyduğumuz Yüzyıl Savaşları’dır. Bu savaş İngiltere Kralı 3.Edward’ın Fransa hâkimiyeti üzerinde hak iddia etmesi üzerine ortaya çıkmıştır. 1337 yılından 1453 yılına dek süren Fransa ile yaşadıkları Yüzyıl Savaşları İngiltere’nin içerisinde bulunduğu büyük mücadeleler arasında yer almaktadır. Savaşta her ne kadar Fransa galip gelse de 116 yıl boyunca İngiltere savaşta oldukça direnmiştir.

     

    İngiltere Nüfusuna Büyük Darbe
    İngiltere Yüzyıl Savaşları dışında sosyolojik açıdan da yaşadığı olaylarla büyük darbeler almıştır. 1349 yılında ortaya çıkan ve Kara Ölüm olarak adlandırılan Büyük Veba Salgını İngiltere’nin nüfusunda önemli ölçüde değişiklik meydana getirmiştir. Salgın neticesinde İngiltere çok fazla sayıda vatandaşını kaybetmiş ve nüfusunun büyük ölçüde azalma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir. Yaşanan salgın nüfusunun azalmasına sebebiyet vermekle birlikte ekonomik açıdan da ülkenin zor durumda kalmasına neden olmuştur.

     

    Kırmızı Gül- Beyaz Gül: Güller Savaşı
    Veba salgını ardından ülke içerisindeki karışıklıklar son bulmamış bu sefer hanedan kavgaları süregelmiştir. İngiltere York hanedanı ve Lancastar hanedanı destekçileri arasında 1455 yılından 1487 yılına kadar süren hanedan çatışmaları yaşanmıştır. Hanedanları temsil eden ve destekçilerin kullandıkları York hanedanına ait beyaz gül, Lancastar hanedanına ait kırmızı gül bu çatışmaların Güller Savaşı olarak anılmasına neden olmuştur. Uzun yıllar devam eden savaşı Lancaster hanedanının kazanmasıyla birlikte İngiltere Krallığı’nın başına 7. Ve 8. Henry başa geçmiştir.

     

    Krallıktan Anayasal Monarşiye
    1558 yılında tahta çıkan 1.Elizabet o güne dek Avrupa’da en güçlü ve yenilmez olarak bilinen İspanyol Armada’sını büyük bir yenilgiye uğratmıştır. Böylece İrlanda’yı İngiltere topraklarına dâhil ederek Britanya İmparatorluğu’nun temellerini atmıştır. Bu dönemde İskoçya hanedanıyla yaşanan yakınlaşmalar da birbirine zıt iki hanedanın arasını yumuşatmıştır.

    Bu gelişmelerin ardından İngiltere’de Stuart hanedanı uzun yıllar tahtta kalmıştır. 1.Charles’in idam edilmesiyle birlikte kısa süreli de olsa Cromwell ailesi İngiltere’de hüküm sürmüştür. Ancak tekrar Stuart hanedanının tahta hâkim olmuştur. İngiltere Krallığı’nın kendisine dâhil olan Galler’den ayrılıp ayrı bir devlet olması ve İskoçya’nın da katılımıyla tarihe Birleşik Krallık olarak devam etmiştir. Anayasal monarşi ile yönetim anlayışında değişikliğe giden İngiltere’de geçmişten beri gelen ve tarihlerinde önemli yer tutan krallık hala sembolik olarak devam etmektedir. En son geçtiğimiz günlerde Windsor hanedanından 2. Elizabet’in ölümü sonrasında tahta oğlu 3.Charles çıkmıştır.

    Sayısız savaşlar, iç karışıklıklar, hanedan değişiklikleri görmüş İngiltere bunca yaşanan olumsuzluklara rağmen dünyada güçlü devletler arasında yer almaktadır. İngiltere’nin tarihi hakkında verdiğimiz kısa bilgilerin tarihe olan bakış açınızı genişleteceğine inanıyoruz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.