Henri Matisse ve Blue Nudes

Henri Matisse ve Blue Nudes
  • 4
    0
    0
    0
  • Henri Matisse, Fauvizm akımının kurucusu ve modern sanatın en önemli temsilcilerinden olan Fransız bir sanatçıdır. Eserlerinde boyayı tüpten ilk çıktığı hali ile, çiğ ve yoğun şekilde kullanmıştır.

     

     
    1917'de Matisse'nin Fransız Rivierası'na taşınması, Savaş Sonrası Neoklasik eğilime uygun olarak tarzını yumuşattı. Matisse’in çalışmalarının bu dönemi Oriental Odalisque temasıyla karakterize edilir. 1941’de geçirdiği mide kanseri ameliyatından sonra yürüyemedi ve ayakta duramadı bu durumda onun yaratıcı kişiliğini bir süreliğine engelledi. Asistanlarının yardımıyla büyük ölçekli cut-out çalışmalarını yarattı.

    1952'de Henri Matisse'in en verimli son yıllarındandı. Cut-out tekniniğini kullanarak bir dizi mavi renkli litografi hazırladı ve en ünlü eserlerinden olan Blue Nudes serisini yarattı. Dört çıplak kadın figürünü farklı pozlar ile beyaz bir arka plana karşı oluşturdu.

    Henri Matisse, Blue Nude IV, 1952 Henri Matisse, Blue Nude II, 1952

    Blue Nudes, aldatıcı bir şekilde basit gibi gözükse de Henri, mükemmel formu oluşturmak için çok sayıda çalışma ve haftalarca zahmetli kesim ve düzenleme ile uğraştı. Matisse, makasıyla formları “çizmeden” ve sonra figürleri bir araya getirmeden önce kağıt asistanları tarafından mavi guajla önceden boyandı. Pozların Matisse'in fouvist başyapıtı The Joy of Life'dakilerden türediği ve kariyeri boyunca önemli bir konu olan kadın formunun temasını keşfetmeye devam ettiği düşünülmektedir.

    Matisse, hacmi ve mesafeyi temsil etmek için mavi rengi seçti ve kâğıdın düzlüğüne rağmen, Matisse şekilleri üst üste bindirerek kesimlerde rahatlama hissi yarattı. Aynı zamanda kadın figürleri, Matisse’in seyehatleri sırasında etkilendiği Afrika ve Tahiti heykellerinden aldığı ilhamlarla şekillenmiştir. Henri Matisse’in yaşamı boyunca verdiği eserler ve bakış açısı şu sözün sonucu olarak karşımıza çıkıyor  "rahatsız edici veya iç karartıcı bir konudan yoksun, denge, saflık ve dinginlik sanatı.”

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.