3 Cisim Problemi

3 Cisim Problemi
  • 4
    0
    0
    0
  • Hayatımıza yeni dahil olmuş olan dizimiz 3 body problem (3 cisim problemi), bilim kurgu-severler için izleme listelerinde yerini almıştır. Benim merakla beklediğim bir yapım olduğu için direkt izleyip değerlendirme fırsatım oldu. İzlemeyenler için hem bilgi kaynağı hem de kendi değerlendirmelerimin olduğu satırları sizlerle paylaşmak istedim.

    Dizimiz 21 mart 2024 tarihinde yayınlanmıştır. 8 bölümden oluşmaktadır, dram ve bilim-kurgu kategorisinde yer almaktadır. Game of Thrones dizisinin yaratıcıları olan David Benioff ve D. B. Weiss ile birlikte Alexander Woo tarafından Liu Cixin aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

    Kitap uyarlaması olan dizimiz, Liu Cixin tarafından yazılan bilim-kurgu romanıdır. Dünyanın Geçmişi üçlemesinin ilk kitabıdır. Çinde oldukça popüler olmuştur ve alanında ödüller almıştır. 3 Cisim Problemi romanını takip eden Karanlık Orman ve Ölüm'ün Sonu, Dünyanın Geçmişi üçlemesinin diğer kitaplarıdır. 

    Dizimizin konusundan bahsetmeden önce 3 cisim problemi nedir? sorusu hakkında birkaç aydınlatıcı bilgi paylaşmak isterim. Fizik ve matematik dünyasının merak konularından olan bu problem tam anlamıyla çözülememiştir. 3 cisim problemi, Isaac Newton tarafından 2 cisim problemi çözüme kavuşturulurken denkleme 3. bir cisim eklediği zaman durum çözülemez hale gelmiştir ve ilk o zaman karşımıza çıkmıştır. 2 cisim problemi, Newton tarafından 1687'de Principia'sını yayınladığı zaman çözümü işleyen bir mekanik evren fikrini güçlendirdi ama 3. bir cisim eklendiği zaman genel bir çözüm bulamadığı keşfetmiştir.

    Newton'un ardından Henri Poincare, üç cisim arasındaki etkileşimlerin temelde kaotik (kaos teorisi) olduğunu ve bu nedenle soruna deterministik bir matematiksel çözüm bulunamayacağını bulgularıyla ifade etmiştir.

    Poincare'nin bulgularının üzerinden yıllar sonra Technion- İsrail Teknoloji Enstitüsü, doktora öğrencisi Yonadav Barry Ginat ve Prof. Hagai Perets 3 cisim problemine tam bir istatiksel bir çözüm bulduklarını iddia etmektedirler.

    Dizimizin konusu ise Çin Kültür Devrimi sırasında babasının vahşice öldürüldüğünü gören astrofizikçi, bilimsel geçmişi nedeniyle orduya alınır. Çin'in uzak bir bölgesindeki gizli bir radar üssüne gönderilir. 1960'larda astrofizikçinin vermiş olduğu karar uzay ve zamanın ötesinde yankılanarak günümüzdeki bir grup bilim insanına ulaşır ve onları insanlığın en büyük tehdidiyle yüzleşmeye zorlar. 

    Dizimizde önemli isimler yer almaktadır. Eiza Gonzales, Marlo Kelly, John Bradley, Jess Hong, Benedict Wong, Liam Cunningham, Alex Sharp, Rosalind Chao ve Jovan Adepo gibi önemli isimler oldukça başarılı bir yapıma oyunculuklarıyla imza atmışlardır.

    Benim oldukça başarılı bulduğum bu yapım beklenmeye değer olduğunu gösterdi. Bir çırpıda izlediğim 3 Cisim Problemi uzun süredir arayıpta bulamadığım kaliteli yapımlar arasında yerini aldı. Sizlerin de keyifle izleyeceğini düşünüyorum, şimdiden iyi seyirlerr...

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.