Hayao Miyazaki'den anime dünyasına...

Hayao Miyazaki'den anime dünyasına...
  • 4
    0
    0
    0
  • Animasyon dünyasının efsanevi ismi Hayao Miyazaki, 1941 yılında doğmuştur ve şu an 82 yaşındadır. Animasyon dünyasına ilgisi izlediği Hakuja Den animesinden sonra başlamıştır. Bu alanda birçok çalışma yapan ve kendini gerçekleştirmek isteyen Miyazaki' yi uluslararası bir üne kavuşturan film Nausicaa of the Valley of the Wind' dir, bu film 1984 yapımı olup Miyazaki'nin aynı isimli mangasından uyarlanarak alanında çok fazla ödül almıştır. Bu ünden sonra Miyazaki en yakın arkadaşı Isao Takahata ile 1985 yılında Studio Ghibli animasyon stüdyosunu kurmuşlardır ve ardından bu stüdyo ile birlikte birçok eser sevenleriyle buluşmuştur. Tüm bu eserler Hayao Miyazaki yazarlığı ve yönetmenliğiyledir. 

    Animasyon filmlerine gelecek olursak bu filmleri Miyazaki imzalı yapan detaylar ise:

    İyimserlik ve Kötümserlik; Miyazaki bu özelliği filmlerinde iyimserlikten ( umut, çocuklar) yana kullanırken mangalarında kötümserlik (öfke, savaş) hakimdir.

    Kadın Kahramanlar; Miyazaki kadının gücüne ve mücadelesine oldukça inandığı için filmlerinde kadın kahramanlara yer vermiştir.

    Domuzlar; Miyazaki domuzları çok sevdiği için kendisini ve kahramanlarını domuz olarak çizmeyi çok sevmiştir bu özelliğini de filmlerinde ve mangalarında göstermiştir.

    Politik Görüşler; Miyazaki etkilendiği marksizimden filmlerinde de yer vermiştir.

    Uçmak; Miyazaki eski uçakları çok sevmesi üzerine filmlerinde de bu sahnelere yer vermiştir.

    Ma (Boşluk); Miyazaki izleyicileri sıkmaması için fazla karmaşık sahneleri içeren filmlerinde japoncada ma adı verilen boşluk kelimesini filmlerinde uygulayarak belli sahnelerde kullanmıştır.

    Hayao Miyazaki ve animasyon filmlerinin kısa bir özeti olan bu paragraflara şimdi de benim en sevdiğim Miyazaki imzalı yapımları eklemek kalıyor. Bu yapımlar:

     

    Tonari Na Totoro ( Komşum Totoro )

    1988 yılında Studio Ghibli yapımı animasyon filmidir. Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilmiştir. Bu filmde yazı babasıyla birlikte geçirmek isteyen iki kız kardeşin ormanda yaşayan orman ruhu olan Totoro ile ilişkisini biz izleyicilere anlatır.

     

    Sen to Chihiro no Kamikakuski ( Ruhların Kaçışı )

    2001 yılında Studio Ghibli yapımı animasyon filmidir. Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilmiştir. Bu filmde Chihiro,bir cadının yönettiği ve ona karşı gelenlerin hayvana dönüştürüldüğü bir dünyaya girer ve bu dünyadaki karakterlerle olan ilişkisini biz seyircilere anlatır.

     

     

    Hauru no Ugoku Shiro ( Yürüyen Şato )

    2004 yılında Studio Ghibli yapımı animasyon filmidir. Diana Wynne Jones'un Aynı adlı kitabından uyarlanarak Hayao Miyazaki tarafından yönetilen filmdir. Bu filmde Sophie'nin genç iken bir anda büyü ile yaşlanmasını ve bu yaşlanmış hali ile tanıdıklarından uzaklaşarak yeni bir hayata başlamasını ve bu hayatı sihirli bir dünyada nasıl yaşadığını biz seyircilere anlatır.

     

    Majo no Takkyubin ( Küçük Cadı Kiki )

    1989 yılında Studio Ghibli yapımı animasyon filmidir. Ekio Kadano'nun Aynı adlı romanından uyarlanan senaryosunu ve yönetmenliğini Hayao Miyazaki'nin yaptığı filmdir. Bu filmde küçük bir cadı olan Kiki'nin evinden uzaklaşarak yeteneklerini sergileyeceği bir şehre taşınmasıyla başlar ve Kiki'nin hayal ettiği şeylerin ne kadar zor olduğunu fakat üstesinden gelinebileceğini biz izleyicilere anlatır.

     

    Gake no ue no Ponyo ( Küçük Deniz Kızı Ponyo )

    2008 yılında Studio Ghibli yapımı animasyon filmidir. Hayao Miyazaki tarafından yönetilmiştir. Bu filmde Sosuke'nin tüm kalbiyle insan olmaya çalışan Ponyo adındaki japon balığı ile olan ilişkisini izleyicilere anlatır.

     

    Benim sevdiğim Miyazaki filmleri yukarıda bahsettiklerimdir. Hayao Miyazaki'nin diğer güzel filmleri ise; Rüzgarlı Vadi, Gökteki Kale, Pom Poko, Yüreğinin Sesi, Rüzgar Yükseliyor, Prenses Mononoke ve daha bahsedemediğim bir sürü animasyon filmi vardır ve bu filmlerin birçoğu ile ödüller almıştır. Anime severleri tek bir ekranda buluşturan o isim Hayao Miyazaki sizlerle...

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.