Yeni Sesler; Yasemin Rosa İle Röportaj

Yeni Sesler; Yasemin Rosa İle Röportaj
  • 0
    0
    0
    0
  •  Herkese selamlar. Bugünki röportaj konuğum Yasemin Rosa oldu. Kendisinin ismini ilerleyen zamanlarda sıkça duyacağınız için ben de şimdiden röportaj yapmak istedim :) Herkese iyi okumalar...

    1-) Yasemin öncelikle röportajıma konuk olduğun için teşekkür ederim. Uzun zamandır planlıyorduk bugüne nasip oldu. Öncelikle nasılsın? Nasıl gidiyor hayat?

    Selam, gayet iyiyim. Hayatım senin de bildiğin gibi fazlasıyla koşuşturmacalı geçiyor ama bu yoğunluk beni mutlu eden bir yoğunluk. Olumlu geçen yoğunluğa bayıldığım aşikar :)

     

    2-) Geçtiğimiz haftalarda "Elimi Tut" adında bir single yaynladın. Şarkının yapım süreci nasıl geçti? Şarkıda dinleyiciye neler aktarmak istedin?

    Şarkının söz müzik aşaması oldukça kısa sürdü. Tam anlamıyla 8 dakika. :) Şarkıyı 2023 yılının Haziran ayı gibi prodüktörüme attım. O da şarkıya bayıldı, burdan Ateş Berker’e de selam gönderiyorum. Bence şahane bir insan. Ben ona isteklerimi belirttim. O bana yaklaşık 1 hafta sonra farklı basslinelarda demolar attı ve abartısız söylüyorum, o demoları duyduğumda ağladım. Tam olarak hayal ettiğim gibiydi her şey. Aranje aşaması da gerek benim yoğunluğum gerek Ateş’in yoğunluğu derken 1-2 ay gibi bir sürede bitti diyebiliriz, aranjede Ateş Berker Öngören ve Alper Çakır’ın imzası var, ardından vokal kayıtları için Serkan Biber’le beraber çalıştık, kendi stüdyosu olan Recordium’da kaydettik, son olarak mix - master aşamasına girdi şarkı, mix - masterda da Kemalettin Tüccar ile çalıştık ve finalde şahane bir şarkı çıkarttık. Klip çekimleri bana ve Betül Kılıçsoy’a ait. Klip kurgusu da aynı şekilde bana ait. Klibiyle birlikte 15 Aralık 2023’te yayımlandı şarkı. :)

     

    3-) 2023 Yılı senin için oldukça verimli geçmiş görünüyor. Senin için geçtiğimiz yıl nasıldı? Bu yılda dinleyicilerini neler bekliyor?

    2023 gerçekten benim için çok verimli geçti diyebilirim. Solo kariyerimde sadece tek şarkı yayımladım, bunun haricinde de ‘’The Keeper and The Moon’’ animasyonunun müziklerini yaptım ama arkaplanda müzik için çok fazla çalıştım. Bu sene armoni bilgisine çok fazla odaklandım. Bas gitar öğrenmeye başladım. İşinde müthiş yetenekli insanlarla tanıştım. Açıkçası çok iyi bir network de yaptım. :) Sene sonunda Ozan Bey’le tanıştık ve beraber çalışmaya başladık. Ozan Bey’de işinde çok iyi ve gerçekten çok iyi kalpli bir insan. Ozan Bektaş’a da selam göndermeden geçmeyeyim. 
    Gelecek sene için nerdeyse her ay olabilecek şekilde şarkı yayımlama planımız var ve bu şarkıların tamamının sözü ve müziği çoktan hazır. :) İçlerinde yaklaşık 6- 7 şarkı bu senin getirisi. 2024’ün şahane geçeceğini düşünüyorum. Bilinmez belki de yaza bir konser bile veririz. :)

     

    4-) Çoğu genç müzisyenin kariyerlerinin başında örnek aldığı isimler vardır. Bence bu çok önemli bir şey çünkü esinlendiğin sanatçının bir fazlası olursun düşüncesindeyim. Senin örnek aldığın sanatçılar kim? Veya Kimler?

    Örnek aldığım bir sanatçı kesinlikle bu gibi bir şey diyemem, genellikle sanatın her türünden her sanatçı bir noktada bana ilham oluyor. Bazen bir yazar, bazen bir heykel sanatçısı, bazen müzisyen. Hepsinin bende yarattığı şahane duygular ve ilhamlar oluyor. Bir sanatçıyı öğrendiğim zaman var olan tüm eserlerine bakmaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Müzik için ise bu işin en başı tamamen tüm eserlerini dinlemekle başlıyor mesela. Bildiğim tüm sanatçıların nerdeyse tüm eserlerini dinledim diyebilirim. Son zamanlarda caz dünyasına odaklanmış durumdayım aslında. Hatta ‘’Elimi Tut’’ için trompet kullanmak istememin sebeplerinden biri de bu.  Trompet çok sevdiğim bir enstrüman uzun süredir. Bas gitar da yine aynı şekilde. Her türü de dinlemeye çalışıyorum ama genellikle cazın her türüne hakim olmaya kafayı yormuş vaziyetteyim. :) Caz sanatçılarının yanı sıra Charlotte Cardin benim uzun süredir dinlediğim o müthiş kadın. İstanbul konserine gidebildiğim için de çok mutluyum. İlk konserini kaçırmıştım. :(

    5-) Piyasada oldukça genç müzisyen var aslında biraz da (ben de dahil) herkes şarkı söylemek istiyor. Piyasada durum böyleyken özgünlük dediğimiz şeyi herekes başaramıyor. Sen şarkılarını yaparken nelerden ilham alıyorsun?

    Yazdığım her şarkını bir hikayesi var evet. Ama bunlar benim başımdan geçen hikayeler değil. Tamamen hayatta karşımıza çıkabilecek, kendimizi karşımıza alıp konuşabilecek ve sesimizin dışarı yansıyabilmesine olanak sağladığım hikayeler. Kendi hikayelerim olan şarkıları henüz yayımlamadım. Onlar da yakındır. :) 
    İlham kaynağım az önce de dediğim gibi var olan tüm sanat eserleri olabiliyor. Tabi bazen bir insan da olabiliyor. Bazen tamamen otururken a bu güzel söz oldu diyip devamını getirdiğim şeyler de var. Yani hayattaki her şey bana ilham olabilir. :)

     

    6-) Şimdiki sorum geleceğe yönelik olacak. Gözlerini kapatık beş yıl sonra bugünü düşünmeni istiyorum. Sence müzik kariyerinde nasıl bir yerde olacaksın?

    Şu andan kesinlikle daha iyi bir noktada olacağım kesin. Çok çabalıyorum bu 5 yıl da olur, 1 yıl da olur, başka bir zaman da. Tarihini tam bilemem ama elbet bir yerlerde istediğim o müthiş noktada olacağıma inanıyorum. Müziği sadece o noktaya gelmek için de yapmıyorum açıkçası. Başlı başına müziğin içinde olmak ve müzikle olmak şahane bir şey benim için. Bir 5 yıl sonra da en azından İstanbul - Ankara - izmir - Eskişehir gibi şehirlerde (unuttuklarım bana kızmasın aklıma ilk gelenleri yazdım :() ufak çaplı bir turne yapabiliyor hale gelirsem de mutluluk duyarım tabi. :)

    7-) Ülkemizde eğlence sektörü her fırsatta kısıtlandı ve buna rağmen muhteşem sanatçılar çıktı piyasaya. Sen iktidarın müziğe karşı uyguladığı politikalar hakkında ne düşünüyorsun?

    Konser bazında konuşacak olursam, geçmişte yapılan politikalar sanatçı olarak değil ama bir dinleyici olarak beni de etkiledi tabi ki. Ben konserde olmaya aşık biriyim neresinde ne şekilde olduğumun bir önemi yok açıkçası. Müzik olan her yer benim evim diyebilirim. Evimden uzak kalmak bana çok kötü geldi. Umarım gelecekteki politikalar evimde daha çok kalabilmemi ve bir noktada dinlenebilmemi etkilemez. Sanatçı olarak neler yaşarım bilmiyorum. Bakalım hep birlikte göreceğiz. :)

    8-) Şimdi konsept sorularıma başlayabiliriz. Benim en sevdiğim kısım da burası. Son dinlediğin üç şarkıyı bizimle paylaşır mısın?

    Rafet El Roman’dan Direniyorum, Bana Sen Lazımsın ve Kalbine Sürgün dinlemişim. This is Rafet El Roman playlistimdeydim :):):):):)

    9-) Ülkemizde son zamanlarda kitap okuma oranında ciddi bir yükseliş varmış. Senin okuduğun bir kitaptaki en sevdiğin cümle nedir?

    Bu benim için oldukça zor bir soru. En son okuduğumda en çok etkilendiğim kitap Puslu Kıtalar Atlası oldu. Kitabın nerdeyse tamamı beni etkiledi diyebilirim :) Altını çizdiğim cümleyi değil ama bir kısmı başlı başına okuyayım izin verirsen. ‘’Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti. Acıyı, susuzluğu, açlığı ve üzüntüyü öğrenmek onların uykularını kaçırıyor, bu yüzden daha rahat döşeklere, daha leziz yemeklere ve daha neşeli dostlara sığınıyorlardı. Dünyaya olan kayıtsızlıkları bazen o kerteye varıyordu ki, kendilerine altın ve gümüşten, zevk ve safadan, lezzet ve şehvetten bir alem kurup, keder ve ızdırap fikirlerinin kafalarına girmesine izin vermiyorlardı.’’
    Bir itirafta bulunayım çevreye karşı değil ama kendime karşı bu zamanında benim de yaptığım bir şey. Kendi acımı duymamak için ordan oraya koşturup kankalar atıp yorgunluktan acımı düşünmemeye çalışıyordum. Açıkçası tavsiye etmem. 

    10-) Yasemin röportajıma konuk olduğun için teşekkür ediyorum. Son olarak gelecekteki Yasemin'e neler söylemek istersin?

    Gelecekteki Yasemin’e  ‘’Nerde olursan ol, çok çalıştın ve çok çabaladın, elinden geleni yaptın. Sen zaten sadece sonuçlara değil yola da aşık ve yolda olmaktan mutlu olan bir insansın. Kendinle gurur duy ve hayallerinin peşinden koşmaya devam et.’’ diyebilirim.
    Bu şahane davetin ve röportajın için teşekkür ederim. Tekrar görüşmek üzere. :))))


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.