Anadolu Rock'ın Bilinmeyen Değerleri

Anadolu Rock'ın Bilinmeyen Değerleri
  • 4
    0
    1
    0
  •  Anadolu Rock'ın Doğuşu

    Anadolu Rock'ın Tarihi 1960 ve 1970'li yıllarda Amerika'da ve İngiltere ortaya çıkan müzik akımları Türk sanatçılarını da etkiliyordu. Rock bu dönemlerin popüler akımının başında yer alır. Rock müziğinin zirve isimleri olan Beatles, Led Zeppelin gibi guruplar bu müzik akımının dünyada büyük yankı uyandırmasını sağlamıştır. Bu müzik türüne aşırı ilgi gösteren müzik severler de akımın alt dallara ayrılmasına daha doğrusu farklı yorumlanmasına ve bölgeden bölgeye değişiklik göstermesinden kaynaklı Rock müziğinin alt dallarını oluşturmuşlardır.

     İşte bizim dalımız da Anadolu Rock. Özellikle 1968 yıllarında Türkiye'de hızla yayılan Anadolu Rock; Barış Manço, Cem Karacaca, Moğollar, Erkin Koray gibi guruplar ve sanatçılar artık bu müzik türünün ülkemizde tamamen duyulmasını sağlamıştır. Bu isimler majör ve minör gamları da kullanmışlardır fakat Anadolu'ya özgü halk müziği makamları ile de Anadolu Rock'ı sentezlemişlerdir.

    Elbette hepimiz Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray ve Moğollar gibi kült isimleri biliyoruz ve seviyoruz. Peki Anadolu Rock sadece onlardan ibaret mi? Şimdi sizin için bir liste oluşturduk. Kuytuda kalmış olan Anadolu Rock guruplarını ve çok bilinen Anadolu Rock sanatçılarının az bilinen şarkılarını sizler için derledik. Hazırsanız Başlayalım! 

       1-) 21. Peron - ANLATAMIYORUM

       2-) Juanito - ARKADAŞIMIN AŞKISIN

     3-) Barış Manço ve Les Mistigris - AMAN AVCI VURMA BENİ

      4-) Mavi Işıklar - BENİM DÜNYAM SENSİN

     5-) Hardal - BENİ ANLAYAMAZSIN

     6-) Erkin Koray - DÜŞÜNÜŞ

     7-) Tünay Akdeniz - NİÇİN SENİ SEVİYORUM

     8-) Moğollar - VAHŞİ ÇİÇEK

     9-) Kit Sebastian - SENDEN BAŞKA

     10-) Üç Hürel - TADI TUZU KALMADI

     11-) Erkut Taçkın - ÖZLEM

     İşte Sizler İçin Çalma Listesi Oluşturduk

     Anadolu Rock'ın Batışı

     Müzik de yazı gibi canlıdır, zaman içinde değişime uğrar ve alt dallara ayrılır. Bunlardan bazısı hayatta kalır bazıları da devam etmek, kendini canlı tutabilmek için yenilenmesi gerekir. Anadolu Rock 1990 yıllarının sonlarında doğru canlılığını kaybetti ve yerini yine eski kökeni olan Alternatif Rock'a bıraktı. 

     Ülkemizde yaşanan 80'darbesi nedeniyle çoğu müzik türü de unutulmaya yüz tutmuş ve bazı guruplar ve sanatçılar çizgisini koruyamamıştır. 

     Yeni Yazımızda Görüşmek Üzere

    Yazarlar: Azra Ayyıldız ve Kutay Demir

     

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.