Son Zamanların Yükseleni: Billur Battal İle Röportaj

Son Zamanların Yükseleni: Billur Battal İle Röportaj
  • 2
    0
    0
    1
  • Billur Battal Kimdir?

    Billur Battal, Boğaziçi Gençlik ve Boğaziçi Caz korolarında 4 yıl koristlik yaptıktan sonra Evrencan Gündüz, Sedef Sebüktekin, Canozan ve Dilan Balkay gibi Türk alternatif müzik sanatçılarına sahne ve kayıtlarda geri vokal olarak eşlik etmiştir. Aktif olarak Dolu Kadehi Ters Tut ile çalışmalarına ve sahne almaya devam etmektedir. “Bill Batt” adı ile elektronik dans müziği işbirliklerini yayınlamaktadır ve bu türde paylaştığı 5 single’ı bulunmaktadır. 2022 yılında yayınladığı “Kurtar Beni” ve “İtiraf Et” single’ları ile Türkçe alternatif müzik dünyasına giriş yapmıştır. 2023’ün Mart ayında “HİSTERİ”yi Haziran’da da “KELEPÇELER” single’ını
    yayınlamıştır. Kendi şarkıları üzerinde çalışmaya devam eden Billur, yeni parçası “GEÇMİCEK Mİ”yi dinleyicileriyle buluşturmaya hazırlanıyor.

     Hazırsanız şimdi de röportajımıza geçelim.

    1-) Merhaba nasılsınız? Umarım iyisinizdir. İlk olarak sormak istediğim soru; müzik hayatınıza ne zaman ve nasıl dahil oldu?

    İyiyim, teşekkür ederim. Müzik her zaman hayatımın içindeydi. Küçüklüğümden beri şarkı söylemeyi, taklit yapmayı, dans etmeyi çok seviyorum. Okul gruplarında ve okul korolarında yer aldım. Hayalim de hep sahnede olmaktı. Üniversitenin ilk yılında Boğaziçi Gençlik Korosu’na katıldım. Orada Dilan Balkay’la ve şimdi arkadaşım olan birçok yetenekli müzisyen insanla tanıştım. 4 sene kadar koristlik yaptıktan sonra Evrencan Gündüz’e geri vokal yaparak alternatif müzikte sahne deneyimim başladı. Dilan Balkay, Dolu Kadehi Ters Tut, Canozan, Sedef Sebüktekin, Onur Güney Kumaş, Mo Ava ve Paptircem’in sahnelerinde ve kayıtlarında yer aldım. 2017’den beri Dolu Kadehi Ters Tut ile çalışıyorum. Sahnenin bir parçası olmak ve tecrübe edinmek benim içim çok büyük bir şans. 2022’de de solo kariyerime adım atıp kendi şarkılarımı yayınlamaya başladım.

    2-) Şarkılarınızın kendine ait bir ambiyansı var ve bu gibi şarkıları bulmak ve eminim ki üretmek çok zordur. Sizin örnek aldığınız sanatçılar kimler?
    Performansından ayrı, söz yazımından ayrı, müziğinden ayrı olarak etkilendiğim birçok sanatçı var. Büyük bir James Blake hayranıyım. Karanlık tarafı oradan besleniyor olabilir müziğimin. Ana akım medyayı ve müziği takip etmeyi seviyorum. Beyonce çocukluğumdan beri idolüm. Vokalinden performansına, albümlerinden görsel dünyasında yarattığı temalara, kısacası yaptığı her şeye ders gibi bakıyorum. 2022’de çok fazla Labrinth dinledim. Muse’u çok severim. Dans ettiğim için elektronik prodüksiyon yapan kadın sanatçılar da radarımda. Geçtiğimiz dönem RAYE’in işlerini beğenerek takip ettim. Türk sanatçılardan Büyük Ev Ablukada, Yasemin Mori, Ezhel hep kitaplığımda olan isimler. Çevremdeki müzisyen arkadaşlarımın işlerinin de yakın
    takipçisiyimdir. Bir genre takıntım yok. Karşılaştığım müzikleri dinleyip dönem dönem moduma göre bir şeylere sarıyorum.

    3-) Şarkılarınızın yapım sürecinde zorlandığınız veya tıkandığınız anlar oluyor mu? Bu gibi durumlarda nelerden ilham alırsınız?
    Oldukça fazla oluyor. Her seferinde şarkıyı bitiremeyecekmişim gibi hissediyorum ama bu zamana kadar da hep devam edebildim. Umarım böyle gider. Çoğunlukla şarkılarımın genel gidişatı oturduktan ve teması belli olduktan sonra ikinci verse’leri yazıyorum. Araya zaman giriyor, hiç beklemediğim bir anda biriyle sohbet ederken, bir şey izlerken, bir şarkı dinlerken “Bu böyle de ifade edilebilir aslında” diyerek not ya da ses kaydı alıyorum. Hatta çoğu zaman yazdığım en hoşuma giden sözler şarkılarımın ikinci verse’leri oluyor. İlginç buluyorum bunu da.

    4-) İlerleyen zamanlarda sizi daha farklı tarzlarda görecek miyiz?

    Bence göreceğiz. Şu an kariyer yolcuğumun çok başındayım. Bir sürü tür deneyip kendimi en iyi hissettiğim yönlerimi bulmak istiyorum. Dinlediğim müziklerin genre’sı da ruh halime göre değişiyor. Bu günlerde biraz elektronik sound odaklı olmama rağmen genelde daha melankolik şarkılar dinliyorum. Başka yönlerim besleniyor başka genre’lardan. Şu sıralar yaz modundayım. İlk defa afro-beat bir dans şarkısı yaptık mesela Arsan Salaryfar ile. Yakında “GEÇMİCEK Mİ”yi yayınlayacağız. Benim için kesinlikle yabancı bir tür değil. İspanya ve Dominik Cumhuriyeti’nde zaman geçirdiğim, lisede Latin danslarıyla ilgilendiğim için aşina olduğum bir dünya. İnsanların tepkilerini ve yorumlarını heyecanla bekliyorum.

    5-) Kurtar Beni, İtiraf Et, Dans et benimle, HİSTERİ ve KELEPÇELER şarkılarınız arasından hangi şarkınızı diğerlerinden ayrı tutarsınız? Neden?
    Dans et benimle, çünkü ben sadece vokal yapıyorum bu şarkıda. Söz-müzik canım Canozan’a ait. Diğerleri arasında HİSTERİ sanırım. Hiç beklemediğim bir anda ortaya çıkıp beni tekrar kendime bağladığı için.

    6-) Şu ana kadar hep single olarak şarkı çıkarttınız. Gelecek zamanlarda albüm, EP, düet gibi daha kapsamlı çalışmalarla hayranlarınızın karşısına çıkacak mısınız?
    Çok istiyorum. Bu yıl içinde birkaç teklim daha yayınlanacak. 2024’te EP ya da albüme çalışmaya başlayacağız. Onun için ayrıca heyecanlıyım.

    7-) Artık röportajımızın son sorusuna geldik yani konsept sorumuza. Son zamanlarda tekrar tekrar dinlediğiniz üç müzisyeni bizimle paylaşır mısınız?
    - James Blake
    - Metro Boomin
    - Yebba

     Uzun zamandır hevesle heyecanla bu röportaj için çalıştık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

     Billur Battal Sosyal Medya Hesapları;

    BİLLUR BATTAL
    instagram.com/billurbattal
    tiktok.com/@billurbattal
    twitter.com/billurbattal
    facebook.com/billurbattalmusic

    Spotify: spoti.fi/41whTcl
    Apple Music: apple.co/3VSp2CI
    YouTube: bit.ly/3qBjVIR

    Fotoğraflar: Ahmet Emre Saka

    Beni Instagram'dan Takip Edin!


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.