Fena Halde Subjektif En İyi 7 Nordik Dizi Sıralamamız!

Fena Halde Subjektif En İyi 7 Nordik Dizi Sıralamamız!
  • 0
    0
    0
    0
  • Özellikle son yıllarda isimlerinden çokça söz ettiren İskandinavya dizileri, başarılı prodüksiyonları ve kaliteli oyunculuklarla gönlümüzde yer edinmeye başlamış durumda. Nordik diziler denildiği zaman haliyle akıllara ilk başta kasvetli ve gerilim dolu ‘polisiye’ yapımlar akla geliyor olsa da, diğer türlerde de enfes işler çıkarıyorlar demek yanlış olmaz. ‘Nordic-noir’ tanımı altına toplayabileceğimiz bu televizyon işleri sadece kendi coğrafyalarında değil, tüm dünyada ilgi çekmeye ve hatta birçok ülke yapımcıları tarafından kendi versiyonlarına uyarlanmaya başlandı. Şimdi sizler için derlediğimiz dizilere göz atalım.

    7 - Beck

    Komiser Martin Beck ve ortağı Gunvald Larsson’u, Stockholm’de bir takım cinayetleri çözerken izlediğimiz bu dizi; psikolojik durumların gözlemleri ve yaşanan baskıyı seyirciye aktarabilme bakımından pek çok polisiye yapım arasında kendine müstesna bir yer ediniyor.

    6 - Skam

    Oslo’da bir lisede geçen Skam, bize verdikleriyle gerçekten farklı bir gençlik dizisi olduğunu kanıtlıyor. Ergenlikten yetişkinliğe geçişi bir de bu yapımın gözünden izlemenizi tavsiye ediyoruz. Kelime anlamı ‘utanç’ olan dizi, tüm dünyada kendine büyük bir hayran kitlesi edinmiş durumda.

    5 - Forbrydelsen

    Nordic-noir camiasının en sert örneklerinden biri olan Forbrydelsen, kelime anlamı olarak da ‘suç’ demek. Dedektif Sarah Lund etrafında dönen olayları konu edinen dizi, verdiği ‘gerçeklik’ hissiyle, pek çok kuzey polisiyesi takipçisini kendine bağlamış durumda. Amerikan AMC kanalının ‘The Killing’ eseri de kendilerinden uyarlamadır, bilginize.

    4 - Borgen

    Borgen, politik drama janrasına dahil edebileceğimiz bir dizi. İsmini de Kopenhag’da bulunan parlamento, hükümet ve yüksek mahkemelerin oluşturduğu bir kompleksten alıyor. Siyaset, güç ve etik üçgeniyle, akıcı temposuyla harika üç sezon vaadediyor bizlere.

    3 - Vikings

    History Channel tarafından belgesel-kurgu niteliğinde başlayan Vikings serüveni, dünyaca ünlü bir fenomene dönüşmesiyle son buldu. İskandinavya’nın en ünlü halk kahramanlarından Ragnar Lothbrok’un dillere destan maceralarını artık neredeyse tüm dünya biliyor. Hak vereceksiniz ki, Vikings olmadan bu liste biraz eksik kalırdı.

    2 - Ófærð (Trapped)

    İzlanda’nın en popüler dizisi Trapped, izlemeden anlaşılamayacak bir yapım bizce. Gerilim ve dramın sarılarak bizi beklediği dizi, kusursuz sadelikteki oyunculukları ve izleyiciyi ele geçiren görüntü yönetmenliğiyle kendine bu sırayı kaptı bizlerden. İzleyin sevgili Wannart takipçileri. Daha sonra üzerine konuşuruz belki, ne dersiniz?

    1 - Bron/Broen

    Bir süredir yazılıp çiziliyor, konuyla ilgili konuşuluyor. Bize de her gün soruyorlar doğru mu değil mi? Demek ki hissediyorlar. Belki de haklılar. Evet, doğru! Bizler için Nordik dizilerin şahı kendileri. "Saga Noren, Lanskrim Malmö" repliğiyle akıllara kazınmış, pek çok ülkeye uyarlanmış bu İsveç-Danimarka ortak yapımı, bu ülkeleri birbirine bağlayan meşhur Oresund köprüsü üzerinde işlenen bir cinayetle başlıyor. Sofia Helin’in hayat verdiği Saga, bizlere sıra dışı bir insan portresi sunarken, dizi izleyenlerden pek çok açıdan tam not almayı da başarıyor. Sizce bu listeye başka hangi Nordik dizileri eklemeliydik? Sizlerin favori kuzeylileri neler? Sosyal medya mecralarımızda fikirlerinizi paylaşmayı lütfen unutmayın!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.