Ölümlü Dünya'yı Neden Çok Sevdik?

Ölümlü Dünya'yı Neden Çok Sevdik?
  • 0
    0
    0
    0
  • "Bakın benim parolam sevgidir.  Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım"

    Öyle bir film izledik ki, çok özlemenin duygusallığıyla mı yoksa gülmekten şişen dalak ve diyaframımızın ağrısıyla mı ilgilenelim bilemedik. Film 26 Ocak 2018'de vizyona girdi, hemen gittik izledik. Henüz izlememiş arkadaşlarımız vardı, onları da muhakkak izlemeleri gerektiğine ikna edip, hep beraber gittik. Aramızda DVD'sini bekleyip arşivinde tutmak isteyenler var. Ali Atay'ın 2. filmi Ölümlü Dünya'dan bahsediyoruz. Ali Atay, "Kendine daha nasıl hayran bırakabilirsin?" sorularına nazire yaparcasına sürekli bir level üste çıkıyor. Limonata'nın tadı damağımızda kalmışken Ölümlü Dünya, yenilen şahane bir  akşam yemeğinin üzerine gelen şahane bir tatlı gibi girdi hayatımıza. Ölümlü Dünya filmi öncesinden hiç kimseye "Görsel şölen ziyafeti, sinematografik mükemmellik, sanatta gerçek bakış açısı, dâhiyane senaryo..." vadetmediği için, böyle eleştirilerin geçersizliği söz konusunda beklenileni karşılamış mıdır? Evet! Güldürmüş müdür? Evet! Eğlenceli vakit geçirdik mi? Evet! Film amacına ulaşmıştır ve çokça beğeni kazanmıştır. Peki Ölümlü Dünya neden bu kadar sevildi, nasıl kalplerde yer edindi? Efendim şöyle;

    KARA MİZAH VE MİZAH ANLAYIŞI

    Belli ki ülkemizin nadiren bir araya geldiği beli başlı konu başlıkları var. Sinemamızda da komedi türü şüphesiz ki bu başlıklardan biridir. "Çok eğlenceli insanlar mıyız", yoksa "Mutsuzuz ve gülmeye çok ihtiyacımız var" sosyolojik konulara girmeden, net bir şekilde söylüyoruz ve hepimiz biliyoruz ki en çok komedi sinemasını seviyoruz, izliyoruz. Ölümlü Dünya'yı sırf komedi diye sevmedik ama. Uzunca süredir devam eden klişe komedi algısı üzerinde yoğunlaşan bir film değil Ölümlü Dünya. Kendine has özellikleri ve mizahı ile bir kara komedi örneği. Komedi sinemamızda bir, tek tipleşme meselesi var ve çok özel bir konumda olmadığı sürece "gerçek" sinema severlerimizin ilgisini çekmiyor bu durum. Ölümlü Dünya, bizce uzun zamandır hüküm süren bu klişe komedi algısını yerle bir etti. Filmde espri yok, zorlama şakalar yok. Espri ve şaka olmadan başarılı olmuş bir komedi filmi? O zaman anlıyoruz ki, güldürü illa ki şaka gerektirmez. Durumla, olayla, olay örgüsüyle, yaşanılan olaylara verilen tepkilerle ve bu tepkilerin özgün şekliyle de insanlar güldürülebilir. Bu da gereğinden biraz daha fazla zekâ gerektiren bir durum gibi. Yani diyoruz ki, Ölümlü Dünya filmini çok sevmemizin nedeni/nedenlerinden biri, kaş-göz komedisi olmaması mı acaba? Belirtmeden geçmeyelim; Mizah anlayışına hayran olduğumuz Ali Atay zaten başımızın tacı. Ama film buram buram Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi kokuyor. Nasıl özlemişiz, nasıl özlemişiz!

    PR ÇALIŞMASI

    Biz böyle zekice, böyle eğlenceli bir PR çalışması görmedik, duymadık (evet, Deadpool hariç). Filmin ne olduğunun, nasıl eğlendirdiğinin ufak biz önizlemesi. Bu onar dakikalık eğlenceli toplantıları izledikten sonra hangimiz "Film, şu videoların yarısı kadar komikse şahane bir şey bizi bekliyor" diye sormadık? Bu çalışmalar merakımızı ve sabrımızı daha da arttırdı.

    YÖNETMEN VE OYUNCU KADROSU

    Bu konuya daha başlarken Ali Atay'dan bahsetmiştik. Limonata ile gözleri üzerine çeviren Ali Atay, Ölümlü Dünya ile sonraki projesi için beklentilerimizi arttırdı. Oyunculuğuna hayrandık, müzisyenliğine hayrandık, şimdi de yönetmenliğine hayranız. Şüphesiz ki kendileri, filmin sevilmesi ve başarılı olmasında büyük etkendir. Ahmet Mümtaz Taylan... Aynı dönem içinde, Onur Saylak'ın yönetmenliğini yaptığı "Daha" filminde hepimizi büyülemişti. Bir Zamanlar Anadolu'da ile Cannes Film Festivali'nde yürüyen Ahmet Mümtaz Taylan, Leyla ile Mecnun'da babamız bildiğimiz İskender Çınar olan Ahmet Mümtaz Taylan... Feyyaz Yiğit. Disko Kralı, Üç Günlük Dünya Edebiyatı (8-9 Senedir Kendimi İyi Hissetmiyorum, Olduğu Kadar, Aptal) , Hacı Bi Saniye'den zaten kendilerini iyi tanıyoruz. Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Doğu Demirkol, Meltem Kaptan, Mehmet Özgür ve Özgür Emre Yıldırım... Her biri birbirinden başarılı bu isimlerin filmin başarısındaki en büyük etkenlerden. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

    FİLM MÜZİKLERİ

    Filmin büyüsünü kaybetmemek ve daha fazla uzatmamak adına sonuç olarak; kara mizaha duyduğumuz özlem, teknik ve oyuncu kadrosu, klişelerden uzak oluşu, bizim içimizde olan diyalogları ve hatta konuk oyuncuları, müzikleri ile biz Ölümlü Dünya'yı çok sevdik. Ortalama 600.000 izleyiciye ulaşan filmin devamı gelir mi henüz bilemiyoruz. Dileğimiz, çok fazla beklemeden yeni filme kavuşmamızdır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.