William Shakespeare'in Sinemaya Uyarlanmış 6 Büyük Eseri

William Shakespeare'in Sinemaya Uyarlanmış 6 Büyük Eseri
  • 3
    0
    0
    0
  • Ölümünün üzerinden tam 402 yıl geçti ama zamana hiç yenilmedi. Ölüm tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, varsayımlara göre 52 yıl kaldığı hayatına 188 eser sığdıran, Uranüs'ün 27 uydusunun 24'üne isim babası olmuş, İngiliz diline 3000'den fazla sözcük kazandırdığı söylenen, İngiliz Edebiyatı'nın en büyük ismi: William Shakespeare. William Shakespeare eserleri günümüzde de en az kendi zamanındaki kadar heyecan uyandırır. Bunca yıl sonra "Shakespeare" adının etkilemesi, onun muntazam yeteneğinin ve kelimelerle dansının sonucu değil midir? Hepimizin bildiği Hamlet'e 4.042 kelime sığdırıp, 402 yıl sonra bile "Olmak ya da olmamak" dedirten büyük yazar elbette ki sinema dünyasında da yer alacaktı. Kendisinin haberi olmasa da, dillere destan olmuş nice büyük eseri beyaz perdede yer almış ve beğenilerle karşılanmıştır. Her ne kadar William Shakespeare'i sahnede hissetmenizi önersek de, sizler için sinemaya uyarlanmış en büyük Shakespeare eserlerini derledik.

    1. HAMLET

    William Shakespeare eskimeyen sanattır ve biz Hamlet'ten pek çok şey öğrendik. Yüzyıllara hakim konusuyla Hamlet, 1948, 1969, 1990, 2007 ve birçok farklı yıllarda sinemaya uyarlanmıştır. Hiç şüphesiz ki en etkileyici olanlarından biri National Theatre Live: Hamlet'tir. Laurence Olivier'ın kurucusu olduğu İngiliz tiyatro topluluğunun sinemalarda gösterilmesini sağladığı, 25 ülkede 225.000 kişinin sinemalarda canlı olarak izleme fırsatı bulduğu uyarlama olan Hamlet, 8,6 IMDb puanına sahiptir. Benedict Cumberbatch'ın Hamlet'i canlandırdığı gösterimin uzunluğu 3,5 saattir. Ama 1948 yapımı, Lourence Oliver imzası taşıyan Hamlet filmini de izlenecekler listenize almanızı tavsiye ederiz. Zira film, yönetmenin ilk siyah-beyaz filmi olmasının yanında, En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü'nü kazanmasıyla önemli bir yapım olduğunu kanıtlar niteliktedir.

    2. RICHARD III

    İlk kez 1908 yılında sinemaya kısa film olarak uyarlanan Richard III , diğer Shakespeare eserleri gibi güncel kalabilmesi sebebiyle çeşitli yıllarda beyaz perdeye uyarlandı ama hepimizin aklında yer edinen, 1995 yapımı Ian McKellen'ın rol aldığı Richard III olması olasıdır. Döneme göre uyarlanmış politik-eleştirel mizah unsurları taşıyan bu Modern Richard III, 1996 Akademi Ödülleri'nde birden çok alanda aday gösterilmiştir.

    3. MACBETH

      Yeniden bir National Theatre yapımıyla devam edelim. Kenneth Branagh'ın Macbeth'e hayat verdiği 2013 yapımı uyarlamayı Rob Ashford ve Kenneth Branagh yönetiyor. IMDb: 8,1     Ayrıca, Shakespeare'in önemli tragedyalarından olan Macbeth, 2015 yılında Justin Kurzel'in yönetmenliğinden geçer ve gayet başarılı şekilde karşımıza çıkar. Görsel açıdan doyumsuz bir Shakespeare uyarlaması olarak sinema tarihinde yer edinir.

    4. OTHELLO

    Shakespeare'in yarattığı en kötü karakterin Iago olduğunda hemfikir miyiz? Peki, halk olarak entrikaya düşkünlüğümüzde? 2 soruya da cevabımız evet ise, buyrunuz; 1995 yapımı Oliver Parker'ın uyarlayıp yönettiği Othello. Filmde yeniden Kenneth Branagh'ı görüyoruz. Günümüzde 57 yaşında olan Oscar Ödüllü aktör, rol aldığı Shakespeare uyarlamalarında gösterdiği performans ile Shakespeare Ödülü'nün de sahibi olmuştur.

    5. HENRY V

    İlk gösterim tarihi 6 Ekim 1989 olan, bu yazıda adını sık sık duyduğumuz Kenneth Branagh'ın yönetmenliğini yaptığı, En İyi Kostüm Tasarımı Oscar Ödüllü 2 saat 18 dakikalık yapım. Film, İngiltere Kralı olan Henry'nin dönemini ve Fransa'yı fethini konu edinir.

    6. ROMEO AND JULIET

    Dillere destan bu aşk hikayesini bilmeyenimiz yoktur. Trajik bir aşkı konu edinen her yapımın muhakkak esinleneceği, ilham alacağı durak Romeo ve Juliet'tir. Shakespeare'i Shakespeare yapan eserlerin başında gelen bu eser, tiyatro sahnelerinden beyaz perdeye çok kez aktarılmıştır. 1968 Londra gösterimli Romeo ve Juliet filmi, uyarlamasına vereceğimiz ilk öneridir. Yönetmenlik koltuğunda Franco Zeffirelli'nin oturduğu, başrollerini Olivia Kussey ve Leonard Whiting'in paylaştığı uyarlama En İyi Görüntü Yönetimi ve En İyi Kostüm Tasarımı Oscarları'nın yanısıra birden fazla Altın Küre ödülüne sahip olmuştur. Diğer önerimiz ise Leonardo DiCaprio'nun Romeo'ya, Claire Dones'un da Juliet'e can verdiği 1996 ABD yapımı uyarlama. Film müziklerinde Craig Armstrong, Nellee Hoper ve Marius de Vries imzalarına rasladığımız filmin yönetmenliğini Baz Luhrmann üstlenmiştir. Başta Leonardo DiCaprio'ya verilen Gümüş Ayı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü olmak üzere bir çok ödüle adını yazdıran filmin süresi 2 saat 10 dakikadır. BONUS : Madem ki konumuz William Shakespeare uyarlamaları, büyük tiyatocumuz, ustamız Haluk Bilginer'in Shakespeare Müzikaline değinmeden geçemeyiz. Çok bir şey söylemeye gerek duymuyor, sizi bu eşsiz müzikalin bir parçasıyla baş başa bırakıyoruz.

    Toprağınızdan bereketiniz eksik olmasın, ambarınız kileriniz boş kalmasın, salkım salkım üzüm sarsın asmaları, meyve yüküyle insin ağaç dalları, en uzun sizde kalsın bahar, acele etmesin hasat mevsiminin son gününü beklesin, yoksulluk darlık sizden uzak dursun, Shakespeare'in, Oyun Atölyesi'nin ve Wannart'ın hayır duası üzerinize olsun efendim...

      Kaynak: 1, 2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.