Kadın Bilim İnsanlarının Öykülerini Anlatan Biyografi Filmleri

Kadın Bilim İnsanlarının Öykülerini Anlatan Biyografi Filmleri
  • 3
    0
    0
    1
  • Bilim, felsefe ve sanat tarihi boyunca katkıları sebebiyle başarılı kadınlara saygı duyduğumuz bir zamandayız. Bu anlamda, kendimizi şanslı sayabiliriz. İşte bu yazımızda bilime çok şey katmış kadınların biyografi filmlerini derledik. Her kadının kendine ait bir odası olması dileğiyle...

    Agora (2009)

    Rachel Weisz in Agora (2009)

    "Gökyüzünün sırrını çözdüğüm zaman, işte o zaman mutlu bir insan olarak öleceğim."

    Agora, her ne kadar uzun uzadıya konuşulması gereken bir film olsa da kısaca bahsetmek isteriz. Film, 4. yüzyıl Roma İmparatorluğu'nda bilimin, felsefenin kalbi İskenderiye'de geçiyor. (Esasında filmin adı olan Agora da buradan geliyor. Eski Yunanca'da sosyal, ticari ve politik açıdan gelişmiş şehir/şehir merkezi anlamı taşıyor.) Tarihin bilinen ilk kadın matematikçi, astronom ve filozofu olan Hypatia'nın (Rachel Weisz) hikâyesinin filmin odak noktası olduğu söylenebilir. Hypatia, İskenderiye Kütüphanesi’nin bilinen son yöneticisi Theon’un kızıdır ve kütüphanede her dinden öğrencisine astronomi, felsefe, matematik ve geometri dersleri veren bir bilim insanıdır. İskenderiye Kütüphanesi tarihin bilinen en büyük kütüphanesidir ve ne yazık ki birden fazla yağmalanmaya maruz kalmıştır. Film ise İskenderiye'de Pagan inancının yerine Hristiyanlığın yükselişe geçtiği süreci işlerken, diğer bir yandan da bu süreçte Hypatia'nın zihnine ışık tutmaktadır.

    Temple Grandin (2010)

    "Düşüncelerim benimle birlikte ölsün istemiyorum. Bir şeyler başarmış olmak istiyorum."

    4 yaşına kadar konuşamayan ve sosyal hayata uyum sağlamakta büyük zorluklar yaşayan bir otistik Temple Grandin'in biyografi filmi ile karşı karşıyayız. Doğru okullarda bulunup doğru öğretimle karşılaştıktan sonra kendini eğitmeyi başaran, hayatına bir anlam katmaya çalışan Temple; öğretmeninin, annesinin ve teyzesinin yardımı ile hayatında büyük bir yol kat ediyor. Film, lisansa başlamak üzere olan genç Temple'ın, yaz tatilini teyzesinin yanında bir çiftlikte geçirmeye gitmesiyle başlıyor.

    Özel bir algı dünyasına sahip olan Temple'ın burada yaşadığı rahatsızlıklar, onu gözlemci ve soruna yönelen bir bilim insanı olma yoluna yöneltecektir. Sığır çiftliklerindeki ve kesimhanelerdeki çiftlik hayvanlarına daha doğru bir yaklaşım için müdahale uygulamalarının yolunu açan, devrim niteliğinde fikirler geliştiren otistik bir kadın olan Temple Grandin'i, başarılı aktris Claire Danes canlandırmıştır. Pek çok açıdan ilham verici bir biyografi filmidir.

    Marie Curie (2016)

    "İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun."

    Polonya-Fransa ortak yapımı olan film, Marie Curie ve eşi Pierre Curie'nin çalışmaları üzerine Nobel Fizik Ödülü almaları ve Fransa'ya yerleşmeye karar vermelerinden çok kısa bir süre sonra, Pierre Curie'nin hayatını yitirmesiyle başlar. Marie Curie, artık iki kız çocuğu ile farklı bir yaşamla karşı karşıyadır. Çalışmalarına devam ederken bir yandan da akademide ders vermeye başlamıştır. Güçlü bir bilim insanı olarak var olmanın Curie için zorlaşmaya başladığı süreci ele alan filmin, görselliği ve akıcılığı kesinlikle çok yerinde. İlham almaya ihtiyaç duyduğunuz bir dönemdeyseniz, Marie Curie'nin biyografi filmi, izlemek için doğru bir tercih olacaktır.

    Hidden Figures (2016)

    “Ne zaman ilerleme kaydetme şansımız olsa bitiş çizgisini ileri alıyorlar.”

    Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson, tarihin anlatılmayan hikâyelerinden birine sahiptirler. 3 siyahi kökenli kadın, NASA'da büyük işlere imza atmaktadırlar. Astronomi ve matematiğin derinliklerindeki sorunları, müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar, gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in, bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı, bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır. Kelimenin tam anlamıyla "feel good movie" denilen yapımlardan birisi olsa da, oyuncu kadrosunun etkisiyle (Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Jim Parsons, Mahershala Ali) izlemesi çok keyifli bir film olduğu söylenebilir.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.