Muzaffer Ozak - Sahaflar Şeyhi

Muzaffer Ozak - Sahaflar Şeyhi
  • 2
    0
    0
    0
  • Muzaffer Ozak daha önceleri tekkelerin kapatılması hakkındaki görüşleriyle dikkatimizi çekmişti. Asıl önemli olanın kişinin dış görünüşü olmadığını göstermek için bildik şeyhler gibi davranmayıp kılık kıyafetin meselenin aslı olmadığını kavramış yeri gelmiş şapka giymiş yeri gelmiş sigara da içmiş bu yüzden ayıplanmaktan korkmamıştır. Bölüm 1'de kaynaklardan derlediğimiz hayatını, bölüm 2'de Mazhar Alanson ile tanışmasını, bölüm 3'te sözlerini yazımıza ekledik. Keyifli okumalar dileriz.

    Bölüm 1

    "Muzaffer Ozak, İstanbul'da Karagümrük Nureddin Cerrâhî Tekkesi yakınındaki bir evde dünyaya geldi.

    Küçük yaşlardan itibaren büyük sıkıntılar ve zorluklar çekmiştir. Bu sebepten yaptığı konuşmalarda aile kurumunun önemine sıkça değinmiş; insanlara ve yetim öksüz kalanlara yardım etmeyi, çocuk gözyaşı silmeyi, çocuk mutlu etmeyi sıkça öğütlemiştir.

    Kefeli Camii İmamı Şâkir Efendi'den kitapçılık sanatını öğrendi. Daha sonra Beyazıt Camii'ne müezzin olarak tayin edildi. Bu sırada Sahaflar Çarşısı'nda bir dükkan açıp müezzinliğin yanında sahaflık yapmaya başladı.  

    Ozak sahaflığı 'Ölmüş insanların kitaplarını alıp ölmek üzere olanlara satmak mesleğidir.' şeklinde tanımlamaktadır.

    Kitapları çok seven Ozak, alım satım hususunda da hiçbir zaman maddi kaygı içerisinde bulunmamıştır. Öyle ki o dönemde oldukça fazla bedel ödeyerek yabancılar alıp yurt dışına çıkarmasınlar diye büyük bir zarara girme pahasına çok kıymetli yazma eserleri satın almıştır. Aldığı eserleri Topkapı Sarayı Müzesi’ne kazandırmıştır.

    Meraklısına, istidadı olan gençlere çoğu zaman ikram ve hediyelerde bulunmuştur. Aynı zamanda bu küçük sahaf dükkânı ilim ve irfan merkezi olmuştur. Öyle ki yerli yabancı fark etmeksizin gelen misafirler bir tabure üstünde saatlerle zaman ve mekân algılarını yıkarak keyifle sohbetlerini dinlemişler, merak ettikleri hususları öğrenmişlerdir. O etrafında sosyokültürel bir çevre gelişmiş; kitap tutkunları, üniversite öğrencileri, araştırmacılar, bibliyograflar, mütefekkirler, yazarlar, aydınlar birçok insan yetişmiştir. 

    Muzaffer Ozak’ın sahaflığının yanı sıra bestekâr ve şair yönleri de bulunmaktadır. Tespit edilebildiği kadarıyla notaya alınmış olan elli yedi adet bestesi vardır. 

    Yazdığı şiirlerde Yunus Emre’nin etkileri olmakla birlikte yapmacık olmaktan kaçınmıştır. Sade anlaşılabilir ve öğüt verici nitelikte şiirler yazmıştır. Aşkî mahlasıyla yazdığı şiirlerine eserleri içerisinde yer vermiştir. Toplam yüz elli iki adet şiirinin seksen dördü farklı bestekârlar tarafından bestelenmiştir. Bu Muzaffer Ozak’ın 20. yüzyıl tasavvuf ve müzik hayatında ne kadar etkili olduğunu kanıtlar niteliktedir.

    Kudüs, Bağdat, Şam ve Kahire gibi şehirlerde yaptığı tasavvuf sohbetlerini Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika ve Fransa’da da yapması ve tarikat âyinlerinden örnekler sergilemesi için kültür-sanat festivalleri düzenleyen resmî ve özel kuruluşlardan davetler almıştır.

    Muzaffer Ozak, Nûreddîn Cerrâhî Tekkesi'nde on dokuz yıl irşad faaliyetinde bulunduktan sonra 13 Şubat 1985 tarihinde vefat etti ve tekkenin türbe kısmına defnedildi."

    Bölüm 2

    Mazhar Alanson'un Muzaffer Ozak'la Tanışması

    "1984’te Özkan’la Sahaflar’da dükkânı olan rahmetli Muzaffer Ozak’a rastlamamdır. Her şeyim döndü, değişti ondan sonra. Hindistanlara filan gerek kalmadı. Bizim arkadaşlar o sıra Hindistan’a filan gidiyorlar. ‘Dünyanın yolunu gidiyor, sarılık ve perişan oluyorlar, buralarda bir şey yok mu?’ diye düşündüm. Özkan’a ‘Yürü.’ dedim. Direkt Muzaffer Efendi’nin dükkânına girdik. Hiç bilmem, tanımam! Dükkânın içinde bir sessizlik oldu, biz girince sohbet vardı. Melamilik kitabını sordum, ‘13 numarada.’ dedi. Ben ‘Siz şeyh misiniz?’ dedim. ‘Estağfurullah, türbedarım.’ dedi. ‘Elinizi öpebilir miyim?’ dedim, izin verdi, öptük ve çıktık. Biraz gidince ‘Dönüyoruz Özkan.’ dedim, ‘Abi ne döneceğiz?’ dedi ve içeri geri girdik. ‘Hadi oturun.’ dedi Muzaffer Ozak. Sohbeti dinledik ve müzik orada başladı. Diday’ın sözleri oradan çıktı. Sonra Buselik Makamı, Mecburen filan… Tasavvufla ilgilenmemin benim müzik kariyerime çok büyük etkisi oldu. Ben oradan derviş olarak çıkamadım belki ama sanatımı çok besledi.”

    Bölüm 3 

    1. 


    "Bir insan cennete girse ama orada sevdiği ile buluşamasa orası ona cehennem olur."

    2. 


    "Hiç şüphe yok ki ölü bir kalbi diriltmek, ölü bir cesedi diriltmekten daha büyük bir iştir. Zira ceset fanidir ama kalp bâkîdir."

    3. 


    "Kalbin meyletmesi, kalbin bir kişiyi sevmesi insanın irâdesinde değildir."

    4. 


    "İnsan olan, düşmânının dahî kötülüğünü istemez."

    5. 


    "Anlamaktan anlamaya fark var."

    6. 


    "Bir kimseden bir zahmet görürsen ona beddua etme, ona dua et, onun ıslahı için. Hemen feveran etme, hemen bedduaya yanaşma. Islahına git, imhasına gitme. İhyâ et, dirilt, öldürme, yaşat."

    7. 


    "On bin defa söyleyeceksin, on binde bir adam anlayacak, o da onu yanlış yapar."

    8. 


    "Bu konuda söylenecek söz çoktur. Ne var ki, bende söylemeye tâkat, sende de dinlemeye tahammül yoktur."

    9. 


    "Umûmî olarak insan bilmediği şeyin düşmanıdır. Öğren, bil, sonra düşman ol. Fuzûlî düşmanlığa lüzûm yok."

    10. 


    "Aynayı kırmaya kalkma, yüzündeki karayı sil."

    11. 


    "İnsan önce kendine sonra başkasına vaaz etmeli!
    İnsan önce kendini sonra başkasını irşâd etmeli!"

    12.

    "Gökte aşk, yerde aşk, sağda aşk, solda aşk, her yer aşk ve herşey aşktır."

     


    "Dost elinden esti geçti ruzigâr,
    Gitti Aşkî, kaldı aşkı yadigâr.
    (12 Şubat 1985)"

     

    Kaynakça - Fotoğraflar

    -https://www.biyografya.com/biyografi/16610

    -https://yeditepefatih.com/2022/temmuz-agustos-eylul/sahaflar-seyhi-muzaffer-ozak/

    -https://islamansiklopedisi.org.tr/ozak-muzaffer 

    -muzafferozak.com

    -https://www.politikyol.com/gozyaslarimizi-bitti-mi-sandin-ozkan-abi/

    -https://t24.com.tr/haber/gencken-kotu-bir-insan-oldugunu-soyleyen-mazhar-alanson-tasavvufla-tanisinca-hepsi-bitti,494719

    -https://defter-i-ussak.blogspot.com/

    -https://www.flickr.com/photos/muzafferozak/20683732599

    -https://www.flickr.com/photos/muzafferozak/8211210680

    -https://www.flickr.com/photos/muzafferozak/23923968139

    -https://www.flickr.com/photos/muzafferozak/15474125396

    -https://www.flickr.com/photos/muzafferozak/8209596372

    -https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/sahaflar-seyhi-muzaffer-ozak-roportaji-ayrinti-sandiginda-165278.html

    -

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.