İsmet Özel'in Dilinden Bir Aşk Hikayesi

İsmet Özel'in Dilinden Bir Aşk Hikayesi
  • 7
    0
    0
    0
  • “Almanya'da tahsil yapmış ve 1941 yılında Türkiye'ye dönmüş bir opera sanatçısı tanıdım, 18 senelik Fransızca öğretmenliğini yaptığım Devlet Konservatuarı'nda: Saadet İkesus Altan.

    Bu kadın çalışmaları sırasında bir Alman piyanist gençle nişanlanıyor. Normal olarak evlenmek için resmi makamlara müracaat ediyorlar. Resmi makamlar... Nazi Partisi iktidarda. Ve bu sebepten kadını incelemeye alıyorlar ve diyorlar ki ‘Hayır, evlenemezsiniz. Siz...’ Kadın Türkiye’ye dönüyor, burada normal operada görevini yapıyor. Fakat hem mesleki bakımdan hem de kültür ilgileri bakımından başarılı bir kadın olduğu için bir taraftan da tercümeler yapıyor. Gecenin geç de bir saati. Önünde lügat. Çevirdiği kitap önünde, yazdığı defter önünde... Gecenin geç saatinde 'Saadet!' diye bir ses duyuyor: nişanlısının sesi! Çok şaşırıyor tabii. İstanbul’da mı? Yok, Ankara’da, çünkü o zaman opera İstanbul’da var mı, bilmiyorum. Ankara’da. O da –ben bilmiyorum nişanlısının adını- duyunca onun sesini o da cevap veriyor, onun adıyla. Çok olağanüstü bir olay olduğu için ne yapıyor? Günü, saati, dakikası hatta saniyesine kadar oraya yazıyor. Çünkü hazır hepsi elinde, bu çok şaşırtıcı bir şey! Gecenin bir saatinde nişanlısı, evlenemediği nişanlısı ona sesleniyor! Bu olaydan sonra, Saadet Hanım Almanya’ya gittiğinde olabilir, tabii ki eski nişanlısını görüyor. Ve tabii görür görmez de, herhalde bir iki hoşbeşten sonra, ‘Bilir misin, ne oldu?’ diyor bu gence. ‘Ne oldu?’ diyor. ‘Bak, diyor, ben tarihini de, diyor, not ettim. Filanca gün, filanca saatte diyor, senin benim adımı haykırdığını işittim!’ diyor. Bunu duyunca o Alman piyanist, Saadet İkesus’un anlattığına göre, yüzü kül gibi oluyor. Diyor ki 'Senin o söylediğin saatte biz motosikletli birliklerle Rusya sınırını aşmaktaydık. Ve senin söylediğin dakikada benim bacağıma bir kurşun saplandı ve ben gayriihtiyarî ‘Saadet!’ diye bağırdım’ diyor. Şimdi bana ‘Nazilere karşı mısın?’ diye sorduklarında bu hikâyeyi anlatıyorum. Elbette karşıyım. Böyle bir irtibata son veren insanlara karşı olunmaz mı? Yani ben Nazilere karşıysam sırf bu yüzden karşıyım. Birbirlerine bu kadar yakın insanların birlikte hayat kurmalarına engel oldukları, bu yakınlığa son verdikleri için."

     

    "İsmet Özel’in 'Küresel Isınma, Soğuk Savaş Mavallarını Yutmak Demek, Milli Varlıktan Vazgeçmek Demektir' başlıklı yazısından alıntıdır."

    Kapak Fotoğrafı: https://www.kimoneo.com/ismet-ozel-kimdir-edebi-kisiligi-eserleri-siirleri-hayati/

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.