Kitap Önerisi: ''Bir Restorasyon Örneği: Behram Paşa Hanı ve Tarihi''

Kitap Önerisi: ''Bir Restorasyon Örneği: Behram Paşa Hanı ve Tarihi''
  • 2
    0
    0
    1
  • Bir Restorasyon Örneği: Behram Paşa Hanı ve Tarihi - Buğrahan Karaman

    Geçtiğimiz yıllardan itibaren restorasyon konusundaki faciaları; sanat tarihi, arkeoloj, ve restorasyon haber sayfalarından takip etmekteyiz. Yaklaşık 50 yılı aşkın süredir tüzüklerle nasıl yapılması gerektiği çok net anlatılan restorasyon konusu maalesef ülkemizde halen bir bilinmelik konusu. Fakat yiğidi öldür hakkını yeme diyeceğimiz restorasyonlarda söz konusu.

    ''Restorasyon, kültürel hazinelerin korunması, geleceğe aktarılmasını ve tarihi yapıların harap olan bölümlerinin daha fazla tahrip olmasını önlemek için aslına uygun biçimde yenilemek amacıyla yapılan çalışmalardır.'' olarak tanımlanan restorasyon da en önemli kurallardan birisi, restore edilen yapılan eskiden yapılan onarımlarının ve farklı dönemlerde yapılan eklentilerin onarıldıktan sonra yapının yüzüne baktığımızda bize göstermesidir. Restorasyon onarım yok etmek değil onarım korumak ve göstermektir. Aynı zamanda bu restorasyonun tarihe geçmesi ve gelecekte kaynaklarda bu tarihçeyi düzenli olarak okumak için de çaba göstermek gerekmektedir.

    Geçtiğimiz günlerde bu saydığım her şeyi yerli yerinde gösteren bir kitap yayınlandı. Buğrahan Karaman tarafından kaleme alınan bu eserin adı ''Bir Restorasyon Örneği: Behram Paşa Hanı ve Tarihi''. Buğrahan Karaman'ın yüksek lisans tez çalışması olan bu eser kitaplaştırılarak geçtiğimiz günlerde yayına sunuldu.

    Restorasyon esnasında bizzat çalışmalara katılan bu restorasyonun işçiliğini de yapmış olaran Uzman Sanat Tarihçi Buğrahan Karaman; kendi bulunduğu restorasyondan öncesini de tarihlemiş ve yayınında yer vermiştir. Kendi bulunduğu restorasyon işin merkezinde bulunarak her aşamayı fotoğraflayıp gelecek nesillere Behram Paşa Hanı tarihi armağan etmiştir.

    Buğrahan Karaman'ın yaptığı bu eser umarım ülkemizde kaynaklardan kopyala yapıştır yapılarak yazılan, yazılandan çok çalınan tezlere, bir tezin nasıl olması gerektiği konusunda örnek olur. Kendisini tanımış olmaktan dolayı büyük mutluluk içinde bulunarak sayın Buğrahan Karaman'a çalışmasında göstermiş olduğu özverinden dolayı teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.

    Bu esere göz atmak isteyenler çin kitabı satın alabileceğini linki buraya bırakıyorum.

    https://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-restorasyon-ornegi-behram-pasa-hani-ve-tarihi/669046.html 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.