Grammy Ödüllerinde Yolunda Gitmeyen Şeyler Neler?

Grammy Ödüllerinde Yolunda Gitmeyen Şeyler Neler?
  • 2
    0
    0
    1
  • Grammy'de neler yolunda gitmiyor

     

    Böylesine öznel bir sanat biçimindeki başarıları tek başına ödüllendirmenin bariz zorluklarına rağmen, Grammy'nin çalışmaları kültürel açıdan önemlidir ve her zaman öyle olmuştur. "Grammy adayı" veya "Grammy ödüllü" etiketi, sanatçılar tarafından kariyerleri boyunca taşınır ve bir tür damga görevi görür -"Bu kişi yasaldır" yazan bir damga.

    Ancak bu ayrımları belirleyen kuruluş, belirli bir yıldaki en iyi işleri onurlandırma konusunda sürekli olarak başarısız olduğunda, ayrımın kendisi değer kaybedebilir. Müzikal başarıyı belirleyen tek birleştirici yapının meşruiyeti ortadan kalkar. Ancak ödülün değerinin kötüleşmesi gerekmiyor. Temel sorunları çözmek için yol boyunca birkaç yapısal değişiklik yapılması gerekiyor. 

     

    1. Oylama kriterlerini açık hale getirin

    Grammy, mevcut modellerinin "sanatsal mükemmelliği kutlayan" bir model olduğunu iddia ediyor. Ama hiçbir yerde bunun gerçekte ne anlama geldiğinden bahsetmiyor. Grammy müzikseverler tarafından ciddiye alınmak istiyorsa oy verirken kriterlerini tam olarak belirtmeleri gerekiyor. Ticari başarı mı? Yoksa sanatsal değer mi? Çizgi nerede çizilir?  Yargıladığı sanat kadar öznel bir ödül yaratacaksanız, bazı yönergelerin görünür olması yardımcı olacaktır.

     

    2. Juri üyelerinin, adayları dinleme sürecinin düzensizliği 

     

    Juriler için herhangi bir ortak dinleme oturumu veya oylamayı etkileyen kararlara giden herhangi bir grup tartışması olup olmadığını öğrenmek için araştırma yaptım. Grammy'nin resmi internet sitesine göre, tüm oylamalar sanatçıların ve turneye çıkabilecek diğer sektör üyelerinin süreci kolayca yürütebilmesini sağlamak amacıyla uzaktan çevrimiçi olarak yapılıyor. Bu nedenle, seçmenlerin projeleri bir bütün olarak dinleme zorunluluğu yok. 

     

    Tekrar söyleyeyim; Seçmenlerin oyladıkları albümlerin veya şarkıların tamamını dinlemelerini sağlayacak hiçbir şey yok. Bu bir bütün olarak sürecin en mantığa aykırı yönü olabilir. Elbette Akademi'deki çok sayıda üye(12.000) ile, bir grup müzisyeni bir odaya toplayıp onlardan başka birinin müziğini saatlerce dinlemelerini ve tartışmalarını istemek göz korkutucu bir görev olabilir. Ancak, bu beni bir sonraki noktaya getiriyor.

     

    3. Juri sayısını azaltın

     

    Seslerde daha fazla çeşitlilik için yapılan baskı önemli ve mümkün olduğu kadar çok sesi dahil etme çabası, kimin bir alanın zirvesinde olduğuyla ilgili yargılarda bulunurken adil görünüyor. Daha fazla veri istatistiksel açıdan doğru yol gibi görünse de, maliyeti, üzerine konuşulmamış görüşlerdir. Akademi'yi sadece 1.000 üyeye indirerek, bireysel tartışma olasılığı göz önünde bulundurulurken seslerin çeşitliliği korunabilir. Seslerin çeşitliliği, yalnızca bir proje hakkında bir şekilde neler hissettiklerini ifade edebiliyorsa anlamlıdır. Böyle bir teknik kullanılırsa, en iyi analiz ve anlamlı diyalogları barındıran albümler adaylıkların zirvesine yükselir ve kazanır. Adele'in 25'i Beyoncé'nin Limonatasını yenemezdi ve (bunu söylemek zorunda olduğuma inanamıyorum) Kendrick'in To Pimp a Butterfly'ı Taylor Swift'in 1989'unu yenebilirdi.

     

    4. Sanatçılara hangi türde gruplandırılmak istediklerini sorun

     

    Amerikalı şarkıcı ve yapımcı Tyler, geçen yıl En İyi Rap Albümü ödülünü almasının ardından, ödülün dolaylı bir iltifat olduğunu, çünkü kendisinin albümünü bir pop albümü olarak kabul ettiğini belirtti. Mevcut sistem, sanatçıların ve plak şirketlerinin kayıtlarını kimin hangi kategoriye girdiğini belirleyen bir ön dinleyici komitesine göndermesini sağlıyor.

    Eğer o komite projeyi gerçekten dinlemiş olsaydı, çalan şeyin bir rap albümünden çok Taylor Swift'in herhangi bir albümünden farksız olduğunu görürlerdi.

    Komite, Tyler'a hangi gruplandırmayı tercih edeceğini sormuş olsaydı, sorun muhtemelen önlenmiş olurdu. Ayrıca bir albümü, onu oluşturan sanatçıdan daha iyi kim bilebilir.

    Tyler

     

    Tabii ki, Grammy'lerle ilgili, oylamanın yapılma şeklini aşan sorunlar var. The Weeknd'in 2021 yılındaki ödül töreninde küçümsemeler içeren konuşması, "En İyi Kentsel(Urban) Çağdaş R&B Albümü" ödülünün adının "En İyi Progresif R&B Albümü" olarak değiştirilmesindeki tuhaf seçim ve eski bir Grammy yöneticisinin yarışı kaldırmaya teşebbüs ettiği için görevden alınması örneği yalnızca Grammy'lere değil, bir bütün olarak uzun süredir devam eden bir çok Amerikan kurumuna nüfuz eden konulardır. yukarıda ana hatlarıyla belirtmediğim ırkçılık, yabancı düşmanlığı, sınıfçılık ve yolsuzluğun Grammy'lerden çıkarılması için daha fazla yeniden yapılandırma gerektiren konular var. 

     

    Önerdiğim değişikliklerin hepsi tek bir amaca hizmet ediyor: Grammy'leri müzikal düzeyde sanatsal bir saygı kurumuna geri getirmek. Tabii ki, hoşnutsuz izleyiciler ve dinleyiciler, herhangi bir ödül töreninin temelini oluşturacaktır. Ancak şu anda Recording Academy'den hayal kırıklığına uğrayan hayranlar, en hevesli müzik dinleyicileridir. Bunu düzeltmeye yönelik herhangi bir çaba bence takdire şayandır.

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.