Yapay Zeka ve Sanat

Yapay Zeka  ve Sanat
  • 4
    0
    0
    0
  • ''Toplumun  yaşamını  sürdürebilmesi  için  gerekli  olan  ihtiyaçlarla  beraber  teknoloji  ve sanat  da 
    gelişmeye başlamıştır. İnsanların yüzyıllar boyunca geçirmiş oldukları evrimler, yaşam biçimleri ve fikrî
    akımları ile  sanata  bakış açılarında  da  yenilikler  meydana  gelmiştir.  Yapay  zekâ ve sanat genel olarak 
    yaşama, uygarlıkların düşünce  dünyasının gelişmesine  ve sanatsal yaratıya  kazandırılacak yeni bakış
    açılarıyla yaklaşmayı gerektirmektedir.'' (Uzun, Y. 2021).

    Günümüzde yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hayatın neredeyse her alanında olduğu gibi sanatta bundan payına düşeni almış durumda. Teknolojik gelişmeler günümüz  sanat alanında yeni teoriler geliştirme olgusuyla yapay zekâ, bugün  fikrî ürünler  meydana  getirebilir  hale  gelmiştir. Sistemin işleme mantığı şu şekilde; yapay zekaya resmetmesi gereken konuyu ayrıntılı veya tekdüze bir biçimde yazıp komutu gönderiyoruz ve yapay zeka, daha önce herhangi bir yerde olmayan tamamen özgün resmi yaratarak bize ulaştırıyor. Bu konuda yaptığım bazı çalışmaları aşağıda sıralayacağım. 

    Görsel 1. Altın Tahtta Oturan Bir Şaman Kadın

    Yapay zekaya ilk gönderdiğim komut ''altın tahtta oturan bir şaman kadın'' ifadesiydi. (Görsel 1) Sistem komutu aldıktan yaklaşık 10 saniye sonra bana birbirinden farklı 4 adet resim yarattı. Yaptığım araştırmalara göre bunların tamamı özgün ve herhangi bir yerde bulunmayan resimlerdi. Daha sonra bu dört resim arasından, yapay zekanın geliştirmesi için bir tanesini seçtim. Benim seçtiğim resim sağ alt köşede bulunan dördüncü resimdi. Bu komutu verdikten sonra yapay zeka yaklaşık olarak 20-30 saniye içerisinde bu resmin geliştirilmiş versiyonunu bana sundu. (Görsel 2.)

    Görsel 2. Altın Tahtta Oturan Bir Şaman Kadın (Geliştirilmiş Hali)

    Geliştirilmiş versiyonunda yapay zekanın detayların üzerine düşerek bunları ortaya çıkardığını gözlemledim. Bunun gibi 5 adet denemem oldu ve sonuç beni şaşkınlığıa uğrattı. Bu makalenin başlığında verilen resim de bunlardan bir tanesi.

    İş bu noktaya geldiğinde yani sanatın artık insan elinden çıkan bir eser olmadığı bir ortamı düşünürsek, benim aklıma gelen ilk soru şu oldu;

    ''Yapay zekanın çizdiği bu resimde sanatçı, yapay zekaya bu komutu gönderen, yani ne çizilmesi gerektiğini aklımdan geçirip düşünün ben miyim veya bu eserin sanatçısı tam anlamıyla yapay zeka mı ?''


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.