Girişimler Neden İlk Günden İtibaren Tasarıma İhtiyaç Duyar?

Girişimler Neden İlk Günden İtibaren Tasarıma İhtiyaç Duyar?
  • 1
    0
    0
    0
  •  

    Apple gibi şirketler, girişimlerin görmezden gelemeyeceği tasarımı imkânsız hale getiriyor. GitHub, Airbnb, Square ve Fitbit gibi girişimler, işlerinin merkezinde tasarıma sahipler ve olağanüstü işler yapıyorlar. Ama aslında 'tasarım' nedir? Bu bir logo mu? Bir Wordpress teması mı? Yenilikçi bir kullanıcı arayüzü mü? Bundan çok daha fazlası. Bu bir ruh hali, bir soruna yaklaşımdır. 

    Tasarım Bir Sorun Çözme Yöntemidir 

    En basit tanımla tasarım pek çok şeydir, birçok farklı şekilde yürütülür, ancak işlev her zaman aynıdır. Girişim, akıllı bir kullanıcı arayüzü, broşür veya sandalye olsun, tasarım görsel veya fiziksel bir sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Doğru bir tasarım sizi her zaman farklı bir noktaya taşır. Tasarım bir ifade biçimidir. Dünyanın en yaratıcı projesi elinizde olsun, projenizi doğru bir tasarımla insanlara anlatamazsanız projeniz hak ettiği değeri görmeyecektir. 

     

    Dieter Rams'ın İyi Bir Tasarım İçin 10 Temel Prensibi

    Dieter Rams, tüketici ürünleri şirketi Braun ve işlevselci endüstriyel tasarım ile yakından ilişkili bir Alman endüstriyel tasarımcıdır. Dieter, iyi tasarımı kesin bir şekilde ölçemediği için, iyi tasarım olarak gördüğü en önemli on ilkeyi listeledi. Listedeki başlıkları sadece endüstriyel tasarım için düşünmeyin. Bu bir film afişi veya markanız için logo tasarımı da olabilir. İşte Dieter Rams'ın iyi bir tasarım için 10 temel prensibi;

     

     

    Benim gördüğüm kadarıyla bugün tasarımı ciddiye alan sadece birkaç şirket bulunuyor. - Dieter Rams 

     

    Girişimler tasarımın hangi niteliklerini önemli buluyor?

    Grafik, 78 CEO, pazarlamacı, mühendis ve tasarımcıya fikirleri sorularak oluşturulmuştur. Görünüşe göre girişimciler, mühendisler ve tasarımcılar aynı şeyleri düşünüyor.

     

    Günümüzde yaratıcı girişimleri yalnızca teknolojik yeteneklere dayalı olarak ayırt etmemiz gittikçe zorlaşıyor. Apple'dan Jonathan Ive, Airbnb'den Joe Gebbia ve Dropbox'taki rock yıldızı tasarım ekibi bugün dünyayı değiştiriyor. Apple, Airbnb veya Dropbox'ın başarısı, diğer girişimlerden daha iyi teknolojiye sahip olması nedeniyle değil, daha kullanışlı, estetik ve insani ürünler ürettikleri için. 

    Tasarımla insanların duygusunu çok basit bir şekilde manipüle edebilirsiniz. Doğru bir font, doğru bir renk paleti ve doğru bir tasarımla kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz. İşlerinizin merkezine tasarımı koymaktan korkmayın. Tasarımı ciddiye alın. Unutmayın, tasarım her şeyi değiştirebilir, dünyayı bile. 

     

    Kaynaklar

    1. A Type Primer (pp. vii): John Kane
    2. Apple has achieved something I never did: The Telegraph
    3. Dieter Rams - ten principles for good design: Vitsoe
    4. startupsthisishowdesignworks.com

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.