Nft Tasarımları Sanat Mıdır?

Nft Tasarımları Sanat Mıdır?
  • 0
    0
    0
    0
  • NFT Nedir? 

    Pandeminin tasarım ve sanat dünyasına olan en büyük etkisi NFT kültürünün büyümesine ve hızlanmasına vesile olması oldu. Çoğu insanın kafasında NFT hayatımızı nasıl etkileyecek ve ben de bu NFT pazarından para kazanabilir miyim gibi sorular var. Gelin biz öncelikle NFT nedir sorusuna yanıt arayalım.

    NFT (Non-Fungible Token) değiştirilemez token anlamına gelir. Dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edilebilir ve satılabilir varlıklar haline getiren dijital sertifika anlamına geliyor. NFT’ler, bitcoin ve ethereum gibi kripto paraları destekleyen veri tabanı olan blok zinciri (blockchain) teknolojisini kullanıyor.  

    NFT Neden Önemli?

    Dijital ortamda istediğimiz bir eserin kopyasını bulabilmek mümkündür. Eğer benim elimde bir dosya mevcutsa ve eğer o dosyayı kopyalarsam elimde aynı dosyadan 2 tane olmuş oluyor ve bir süre sonra hangisi orijinaldi sorusu değerini kaybetmiş oluyor. Dijital ortamda hazırlanan eserler milyonlarca kez kopyalanabilir ve eğer içlerinden bir tanesi şifrelenebilirse eser diğerlerinden ayrılır ve kendisine özel bir değer kazanmış olur. NFT teknolojisi tam olarak da bunu sağlıyor.

    NFT sayesinde sanatçılar koleksiyonlarını dijital ortamda güvenilir bir şekilde başka bir ülkedeki koleksiyonerlere eserlerini satabiliyor. Bu NFT den önce pek mümkün gözüken bir şey değildi. Ayrıca bir sanat eserini satın alan kişi eseri satmak istediğinde, eserin ilk sahibine bir getirisi olmuyordu. NFT sayesinde eser sahibine sürekli gelir sağlayabiliyor ve eser, sahibini asla unutmamış oluyor. 

    NFT Tasarımı Sanat Mıdır?

    NFT tasarımları sanat mıdır sorusu NFT teknolojisinin çıkmasıyla çoğu kişinin merak ettiği bir konu hale geldi. Dijital ortamda yetişmiş bir nesil geliyor ve bu nesile bir şekilde bir şeyler satmak zorundalar. İnsanlar eskisi gibi AVM'ye gidip alışveriş yapmıyor veya dışarıda çok fazla vakit geçirmiyor. Gucci 12 dolara giyilemeyen dijital ayakkabısını piyasaya sürdü ve yakın gelecekte bu tür girişimleri sıklıkla göreceğiz. Aslında bunu video oyunlarında sıklıkla görüyorduk. Kişinin sadece video oyununu oynarken kullanabileceği binlerce dolarlık değerli sanal eşyalar halen satılmaya devam ediliyor. Buna çok benzer bir ortam yaratılmaya çalışılıyor.

    NFT teknolojisi bir pazaryeri olarak çıktı ve sanatçılar eserlerini bu pazaryerinde satmak üzerine üretiyorlar. Burada sanatçının eserini üretirken niyeti önemli. Eğer para kazanma niyetiyle eserini üretiyorsa bu sanat eseri olmaktan çıkıyor. Çünkü sanatta para kazanmak gibi bir öncelik yoktur. NFT pazaryerleri şu an tamamen alıcısına ve satıcısına para kazandırmayı hedefliyor. Tabii ki bunda net bir söylemde bulunamıyorum. Öncü eserler zamanla başkaları tarafından sanat eseri olarak değer görebilir. Sonuçta Rembrandt'ta geçimini sürdürmek için resim çiziyordu ve zamanla eserleri sanat eseri niteliğini kazandı. NFT dünyasının çok karışık olduğu bu zamanda net bir şey söylemek pek mümkün değil tabii ki. Şu an NFT aşırı bir yükselişte, zamanla bu popülerliği inecek ve tekrar büyümeye devam edecek. Şu an eseri satılan sanatçıda, eseri satılan alan kişide ortada ne döndüğünü bence çok iyi bilmiyor. Ortada tek bir gerçek var ki bu teknolojiler geleceğimizin temelleri ve geleceğe, yeniliklere ayak uydurmamız lazım.  

    Peki Riskler? 

    NFT dünyasında sahte eserlerde olabilir mi sorusuna gelirsek, evet olabilir. Gerçek hayatta da zaten varlar. Çok ünlü eserlerin kopyaları bir şekilde kendilerini orijinal olarak kabul ettirip birçok müzayede de satışa sunuluyor. Dijitale göre daha güvenilir gibi gözüken bu eserlerin bile kopyaları varken dijital eserlerin kopyaları elbette olacaktır. Burada tek yapmamız gereken eserleri güvenilir bir pazaryerinden satın almak veya mümkünse eser sahibinin verdiği referanstan satın almak.  

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.