Yedi Yıllık Hasrete Son Veren Albüm: Gigaton

Yedi Yıllık Hasrete Son Veren Albüm: Gigaton
  • 5
    0
    0
    0
  • Gigaton. Bir milyar tona tekabül eden ölçü birimi. Devasa ağırlıkları ölçmede kullanılan bir ölçü birimi. Ne kadar devasa? Mesela her yıl eriyen buzullar kadar. Her yıl eriyen yaklaşık 350 gigaton buzul kadar, 350.000.000.000 ton kadar veya 350.000.000.000.000 kilogram kadar devasa... Pearl Jam'in albümü için bu ismi seçmiş olması tabii ki bir tesadüf değil. Grup, albümün hem ismiyle hem kapağıyla hem albüm öncesindeki tanıtım hamleleriyle hep aynı noktaya dikkat çekti: İklim Krizi. Keza albümün 11. şarkısı olan Retrograde'in video klibinde "how dare you" çıkışıyla tanıdığımız İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de yer alıyor. Eddie Vedder'ın ve diğer üyelerin de birer aktivist olduğu zaten sır değil. Hatırlarsak eğer, Irak'a demokrasi (!) götürmeye çalışan George W. Bush'a hem şarkılarında hem sahnede demediğini bırakmamıştı Pearl Jam. Biletleri fahiş fiyatlardan satan tekel konumundaki Ticketmaster'a "ben gençlerin cebindeki cuğara parasını alamam" diyen Neşet Ertaş edasıyla diklenen de Pearl Jam'den başkası değildi.

    Pearl Jam otuz yıllık bir grup. Bir grunge grubu olarak doğmuş olsa da şu aşamada kanımca Pearl Jam için "grunge grubu" demek yeterince kapsayıcı olmaz. Tıpkı David Bowie'nin yaklaşık her on yılda bir karşımıza yeni biri olarak çıkması gibi (bkz: Ziggy Stardust, Aladdin Sane vb.) Pearl Jam de her albümde kendini yeniledi ve yeni soundlarla karşımıza çıktı. Otuz yıl boyunca grup canlı bir organizma gibi büyüdü ve olgunlaştı. Roskilde Faciası (bkz: https://www.rollingstone.com/music/music-news/nine-dead-at-pearl-jam-concert-235167/ ) bu noktada grup için milat niteliğinde oldu. 2000 yılında Roskilde Festivali'nde dokuz dinleyici izdiham nedeniyle grup üyelerinin gözleri önünde maalesef can verdi. Bu olaydan sonra sahneden seyirci üzerine atlayışlarıyla, sahnedeki direklerin tepelerine tırmanmalarıyla ünlü uçarı solistimiz Eddie Vedder gitti yerine başka bir Eddie Vedder geldi. Bu olgunlaşma sadece sahne performanslarıyla sınırlı kalmadı, şarkı sözlerindeki isyan teması da yerini zamanla hüzne bıraktı.

    Grubun solisti Eddie Vedder Roskilde Faciası Esnasında Sahnedeyken

     

    Pearl Jam'in bu otuz yıllık yolculuğunun son durağı şimdilik Gigaton albümü. 12 şarkıdan oluşan albümde grup üyelerinin ana enstrümanlarından farklı enstrümanlar çalmış olması da dikkat çekiyor. Özellikle "Alright" parçasında bas gitarist Jeff Ament'in çaldığı kalimbaya çok benzeyen mbria isimli çalgı oldukça farklı tınısıyla dikkat topluyor.

    1. Who Ever Said

    ">

    Albümün açılış şarkısı Who Ever Said'in hem sözleri hem de müziği Eddie Vedder imzalı. 

     

    2. Superblood Wolfmoon

    ">

    Albüm çıkmadan önce çıkan üç singledan ikincisi Superblood Wolfmoon. Bu şarkının da hem sözleri hem de bestesi Eddie Vedder imzalı. Bu şarkının video klibi genel temadan farklı olarak grup üyelerinin çizgi animasyonlarının canlı performansı şeklinde hazırlanmış.

     

    3. Dance of the Clairvoyants

    ">

    Albüm çıkmadan önce çıkan üç singledan ilki Dance of the Clairvoyants. Sound olarak eski Pearl Jam soundundan oldukça farklı, modern rock janrına daha yakın ve Eddie Vedder'ın hafif hırıltılı vokalleri ile ön plana çıkan bir şarkı. Video kliplerde grup üyelerini kanlı canlı gördüğümüz tek klip bu. Intro kısmı Nuri Alço'nun operasyon müziğini anımsatıyor olsa da bunun bir esinlenme değil olsa olsa acı bir tesadüf olduğunu varsayıyoruz. Şarkının sözleri Eddie Vedder tarafından yazılmış fakat besteleme aşamasında beş grup üyesi de yer almış.

     

    4. Quick Escape

    ">

    Crossed the border to Morocco

    Kashmir to Marrakesh

    The lengths we had to go to then

    To find a place Trump hadn't f*cked up yet

    Albüm çıkmadan önce çıkan üç singledan sonuncusu Quick Escape. Albümün genel teması içerisinde sözleri ve müziği ile en protest parça belki de bu. Sözler Eddie Vedder'a beste ise Jeff Ament'a ait.

     

    5. Alright

    ">

    Alright'ın hem sözleri hem de müziği Jeff Ament'a ait.

     

    6. Seven O' Clock

    ">

    Albümdeki favori şarkım. Sözler Eddie Vedder'a ait. Besteciler ise Eddie Vedder, Stone Gossard, Jeff Ament ve Mike McCready.

     

    7. Never Destination

    ">

    Söz ve müzik Eddie Vedder'a ait.

     

    8. Take The Long Way

    ">

    Albümün tempolu parçalarından. Söz ve müzik grubun davulcusu Matt Cameron'a ait. 

     

    9. Buckle Up

    ">

    Söz ve müzik Stone Gossard imzalı. Şarkının Stone'un sakin ellerinden çıktığını anlamak çok da zor değil.

     

    10. Comes Then Goes

    ">

    Söz ve müzik Eddie Vedder'a ait. Albümün solo olarak akustik gitar ve vokalle söylemeye en uygun şarkısı.

     

    11. Retrograde

    ">

    It's gonna take much more than ordinary love to lift this up...

    Yağlı boya efekti ile hazırlanan video klipte grup üyelerinin yanında Greta Thunberg'i de görüyoruz. Sözler Eddie Vedder'a beste ise Mike McCready'e ait.

     

    12. River Cross

    ">

    Pearl Jam albümlerinin kapanış şarkıları benim için daima çok özeldir, Gigaton da bu konuda bir istisna değil. River Cross albümün en duygusal parçalarından biri. Söz ve müzik Eddie Vedder'a ait.

     

    Son olarak pandemi nedeniyle düzenlenen Global Citizen One World: Together at Home etkinliği kapsamında Eddie Vedder, sağlık çalışanları için River Cross parçasını evinde bir klise orgu eşliğinde söylemişti: 

    ">

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.