Michelangelo’nun En Ünlü 9 Eseri

Michelangelo’nun En Ünlü 9 Eseri
  • 4
    0
    0
    0
  • Tam adı ile Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni'dir. 6 Mart 1475 ve 18 Şubat 1564 tarihleri arasında yaşamış, İtalyan dünyaca ünlü ressamdır. Rönesans döneminde akla gelen ilk ressamlardan biri olan Michelangelo aynı zamanda şair, heykeltıraş ve mimardı. Leonardo Da Vinci'den esinlenen Michelangelo, insan formunu eserlerine yansıtabilmek için Da Vinci gibi kadavralar üzerinde incelemeler yapmıştır. İşte sizler için en ünlü 9 eserini listeledik. İyi okumalar!

    1. Adem’in Yaratılışı (The Creation of Adam)

    1505 senesinde Papa II. Julius tarafından kendisine Vatikan’ın yanındaki Sistine Şapeli’nin tavan resimlerinin yapılması işi verildi. Bu tablo ile Adem'in aratılışını betimleyen Michelangelo'nun çalışması 4 sene sürdü.

    2. Aziz Petrus Bazilikası (St. Peter’s Basilica)

    Aynı zamanda mimarlık yapan Michelangelo'nun hayatına damga vuran bu mimari eser dünyanın en büyük kilisesi kabul edilir. Çizimleri Michelangelo, Donato Bramante, Carlo Maderno ve Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılmıştır.

    3. Bacchus

    Roma şarap tanrısı Bacchus’ü betimleyen bu heykel Floransa’daki Bargello Ulusal Müzesi’nde bulunmaktadır.

    4. Davut

    Sol omzunda tuttuğu sapanı ve sağ elindeki taşa bakılırsa Michelangelo Davut’la korkunç dev Goliath’ın yüzleşmesini ele alarak yaptığı bir heykel olduğunu söyleyebiliriz.Yüzyıllardır konuşulan bu heykel hakkında daha detaylı bilgilere buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    5. Musa’nın Hükmü

      II. Julius, Rönesans’ın en büyük sanatçısı olan Michelangelo’yu kendisi için eşi benzeri görülmemiş bir mezar yapmak üzere görevlendirdi. O dönemler Latince'deki çeviri hatasından adı ''Boynuzlu Musa Heykeli'' olarak da bilinmektedir. Çeviride yapılan hata; İbranice'de “keren” kelimesinin iki anlamı vardır: ışık yansıması ve boynuz.

    6. Ölmekte Olan Köle (Dying Slave)

    michelangelo dying slave ile ilgili görsel sonucu Michelangelo, Papa II. Julius’un mezarına konulmak üzere bir dizi heykel yapımına başlar. Ancak bu proje daha sonra iptal edilir ve Michelangelo’nun yapımına başladığı heykeller yarım kalır. Burada gördüğünüz Ölmekte Olan Köle isimli heykel, bu heykel dizisinde tamamlanmaya en yakın olan heykeldir.

    7. Pietà

    Pietà, Hz. İsa’nın çarmıhtan indirildiğinde Hz. Meryem tarafından kucaklanmasını tasvir eder. Heykel içerdiği zıtlıklarla, aynı konuyu işleyen heykellerden farklı olmasıyla ve işlenişindeki ustalıkla yapıldığı dönemde ses getirmiştir. Michelangelo’nun üstüne imzasını kazıdığı tek heykeldir. Michelangelo attığı imzasıyla heykelin güzelliğini bozduğunu düşünmüş ve başka hiçbir eserine imzasını atmamıştır. Hikayesini daha derinden incelemek isteyenler için inceleme yazımızı buraya bırakıyoruz.

    8. Sistina Şapeli Tavanı

    1508–1512 yılları arasında, şapelin tavanını kutsal kitapları olan İncil’in Yaratılış kitabına göre resmetmiştir. Bu eser Rönesans döneminin en önemli resimleri arasında bulunmaktadır.

    9. Son Yargı (The Last Judgement)

    Yine Sistina Şapeli'nde bulunan bu duvar resmini tamamlamak Michelangelo’nun dört senesini almıştır. Kıyamet gününde iyilik ve kötülük edenlerin cennet ve cehenneme gönderilmesini ele alır. Kaynak: 1 2 3 4

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.