Solunum ile Bedeninizi ve Zihninizi Güçlendirin

Solunum ile Bedeninizi ve Zihninizi Güçlendirin
  • 3
    0
    1
    0
  • Nefesimiz sürekli yaşamı sürdüren enerjimizi oksijenden alarak ve kırmızı kan hücrelerini canlandırarak metabolik bir atık ürün olan karbondioksiti açığa çıkarır. Derin nefes alarak diyaframın aşağı düşmesine izin verince göğüs kafesi genişler ve akciğerlerin şişmesi için daha fazla alan yaratır. Derin nefes alma sanatında ustalaşarak artan oksijen vücuda taşar ve sonunda sakinliğin ve rahatlamanın duygularını oluşturmak için kalbin hızlanmasına yardımcı olur. https://www.instagram.com/birdamlafotograf/?igshid=sa8swkjkwp1r Kısaca nefes, toksinleri serbest bırakır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Toksinlerimizin yaklaşık %70'i vücudumuzdan nefes yoluyla salınır. Karbondioksit vücudunuzun metabolizmasının doğal bir atık ürünüdür. Derin nefes almanın faydaları vücuttaki sistemlerin bunu daha verimli bir şekilde işlemesine yardımcı olur.

    1. Nefes Enerjiyi Arttırır

    Oksijen, hücrelerimizin ihtiyaç duyduğu en temel doğal kaynaktır. Yiyeceksiz 40 gün, susuz 3 gün dayanabiliriz ancak birkaç dakika nefes alamazsak ölebiliriz. Tamamen fiziksel bir bakış açısına göre nefes hayata eşittir.

    2. Solunum Sistemini Geliştirir

    Derin nefes almanın faydalarından biri diyaframdaki ve primer solunum kaslarındaki gerginliği gidermeye yardımcı olması, astım ve nefes darlığı gibi birçok uzun vadeli solunum sorununu hafifletmesidir. Interkostal kaslardan ve skapula, erector spinae ve trapezius kaslarından gerginlik vererek göğsünü açar ve daha rahat bir duruş sağlar.

    3. Nefes Sinir Sistemini Yatıştırır

    Derin nefes almak parasempatik sinir sistemini harekete geçirir ve bizi rahatlatır. Savaş ya da uçuş tepkisi ile ilgili aktiviteleri teşvik eden sempatik sinir sistemine ters yönde işlev görür. Bu şekilde de bizi sakinliğe kavuşturur.

    4. Nefes Lenfatik Sistemi Güçlendirir

    Lenfatik sistem yer çekimine, kas hareketine ve vücudun temizlenip akmaya devam etmesi için nefesin faydalarına bağlıdır. Derin nefes alma vücudu bakteri, virüs ve diğer tehditlerden sağlığımıza karşı korumada önemli bir rol oynayabilir.

    5. Nefes Kas Gerginliği

    Strese girdiğimizde veya öfke ya da ağrı gibi rahatsız edici hisler yaşadığımızda nefeslerimiz sıklaşır ve kas dokularımız büzülür. Derin nefes alma bunun serbest kalmasına yardımcı olur.

    6. Nefes Kardiyovasküler Sistemi Geliştirir

    Derin diyaframik solunum kalp, karaciğer, beyin ve üreme organlarında dolaşımını arttırır, masaj yapar. Kalp krizi hastalarının bir çalışmasında hastaların %100'ünde nefesi çok az diyafram veya karın genişlemesi olan göğüs solukları vardı. Bir başka çalışma kalp krizinden sağ kalan ve daha sonra egzersiz rejimi ve nefes eğitimi alan hastaların sonraki 5 yıl boyunca kalp krizi risk faktörlerinde %50 azalma yaşadıklarını buldu.

    7. Nefes Sindirim Sistemini Yükseltir

    Derin nefes almanın faydaları sindirim kanalında kan akışını arttırır bu da bağırsak hareketini teşvik eder ve genel sindirimi iyileştirir; irritabl bağırsak sendromunu ve kabızlığı azaltır. Ek olarak derin nefes alma sonrasında sindirimi arttıran daha sakin bir sinir sistemi ile sonuçlanır.

    8. Nefes Zihinsel Durumumuzu Etkiliyor

    Nefesimizin kalitesi zihni rahatlatmaya ve öğrenme, odaklanma, konsantre olma ve ezberleme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur. Beyin işlev görmek için büyük miktarda oksijen gerektirir ve artan oksijen alımı netlik elde etmemize, toparlanmış ve üretken hissetmemize yardımcı olur. Aynı zamanda stres, endişe, depresyon ve olumsuz düşünce kalıplarını hafifletir. Düzgün nefes almanın yararları yaratıcılık ve tutkuyu tutuşturmanın yanı sıra bağımlılık yapıcı davranış ve yeme bozuklukları kalıplarının üstesinden gelmemize yardımcı olabilir.

    9. Nefes Bizi Genç Tutar

    Mutlu bir yüzün stresli veya öfkeli bir yüzden daha güzel olduğu evrensel bir gerçektir. Daha iyi haber ise yaşlanma karşıtı hormonların salgılanmasını arttırarak yaşlanma sürecini derinden yavaşlatır! Stresi azaltarak ruh halimizi iyileştirir, serotonin ve endorfin seviyelerini yükseltir. Yazardan Not: Yeşili sev, suyu öp, doğa ile seviş. Bu güzel fotoğraflar için ''@birdamlafotoğraf'' a teşekkür ederiz. Yazıdaki fotoğraflar ve daha fazlası için buraya tıklayabilirsiniz.

    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.