Sahne Sanatlarında Kardeşlik: Tiyatrodan Uyarlanan 7 Film

Sahne Sanatlarında Kardeşlik: Tiyatrodan Uyarlanan 7 Film
  • 0
    0
    0
    0
  • Tiyatro ve sinema ikilisi aynı sınıflandırmada yer alsa da ayrı ayrı tutkunları çok fazladır. İkisini birbirinden ayırt etmeyenler ise çoğunlukta. Sinemayı üstün tutup tiyatrodan uyarlanma lezzetini tatmak isteyenler için bir liste hazırladık. Faydalı olması dileğiyle:

    1) Kazablanka (Casablanca) (1942)

    Murray Burnett’in "Everybody Comed to Rick‘s" adlı tiyatro oyunundan beyazperdeye uyarlanmış. Ama uyarlanan sinema versiyonu sayesinde derslerde temel öğretici olarak bahsi söz konusudur. Michael Curtiz’in savaş ve aşk kombinlemesini oluşturmuştur. Eleştirmenlerce ise, Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’ın kusursuz oyunculuk performansları, başarılı senaryosu ve yerinde sinema duygusuyla tam not almıştır. Ayrıca kurgusal ilave olarak girdiği söylenen "aşk" sahneleri de filmi unutulmaz yapmış. Unutulmaz sahneli kült filmin, sahnelerine göz atmak için:

    2)  Hamlet (1948)

    Birçok ülkede birçok tiyatro sahnesinde izlenilen William Shakespeare'in Hamlet'i var sırada. Biz de Bülent Emin Yarar ile 2013 yılından beri izliyoruz tiyatro sahnelerinde. Sinemada da hep bir şekilde karşımıza çıktı Hamlet. Lakin Laurence Olivier’in müthiş uyarlamasını açık ara birinci yapan durum, kendini yöneten bir başrol oyuncusu olmasıyla kazandığı Oscar olmuş. Hadi izleyelim başyapıtı:

    3) Kim Korkar Hain Kurttan? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) (1966)

    Türk tiyatro seyircisinin "Kim Korkar Hain Kurttan" oyunu ile tanışması, Broadway’de sahnelenişinden sadece bir yıl sonra, 1963-1964 tiyatro sezonunda Kenter Tiyatrosu aracılığıyla oldu. Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter’i, Martha ve George rollerinde gördük. İkinci oyun ise 1987-1988 sezonunda, Ankara Devlet Tiyatrosu aracılığıyla sergilendi. Bu kez, başrollerde Devlet Tiyatrosu’nun iki parlak oyuncusu Ayten Gökçer ve Çetin Tekindor vardı. Muhteşem çiftin her zaman olduğu gibi oyunculuğu göz dolduruyordu. Oyunun son sahnelenmesi ise 2014 yılında Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Nilperi Şahinkaya ve Şükrü Özyıldız kadrosu ile kapalı gişe oynadıkları zaman olmuş. Beyaz perdede ise en iyi tiyatro uyarlamalarından biri olarak görülüyor. Elizabeth Taylor’ın adeta devleştiği filmde yönetmen Mike NicholsEdward Albee'in oyununa adeta kendi oyunu gibi özenmiş. Filmin orijinal halini izleyip yorum yapmak isterseniz, öncelikle fragman ile başlayalım:

    4) Kapan (Sleuth) (1972)

    Oyunumuzu Anthony Shaffer’ın 1970 tarihinde, Tony Ödülü alarak yazmıştır. Film ayağında ise senaryosunda yine Liverpoollu yazarımızı görüyoruz. Yönetmen koltuğundaysa A Letter to Three Wives (1949), All About Eve (1950), The Barefoot Contessa (1954) gibi unutulmaz filmlere imza atan Joseph L. Mankiewicz vardır. Filmde dönemin en önemli iki aktörü bir arada oynamaktadır: Laurence Olivier ve Michael Caine. Ayrıca daha sonra 2007 yılında başka bir versiyonu da yapılmıştır. Karakterler arası oldukça atışma olduğundan, durağan olmayan yapısı ile keyifli hale gelen filmin orijinalini izlemek için:

    5) Equus (1977)

    Post modern dramanın bir örneği olan Equus da listemizde. Peter Shaffer'ın hem oyunu yazıp hem de beyazperde de senaryosunu üstlendiği bir eser. Psikolojik tahlillerde; tutku, inanç, cinsellik ve boşluk temalı yapılar bulunuyor. Hepimizin izleyince "Ne kadar normaliz?" sorusunu düşünmeden edemeyeceği bir yapıt. Derin sorgulamalara mahal verecek dakikaları tanımak isterseniz:

    6) Bayan Daisy’nin Şoförü (Driving Miss Daisy) (1989)

    Morgan Freeman ve Jessica Tandy’nin başrollerini paylaştığı film, en popüler tiyatro uyarlamalarından biri. Oscar ödülü bulunan filmin sevilmesinin nedeni ise tiyatroda verilmek istenen tüm parçaların eksiksiz sunulması idi. Bruce Beresford'a teşekkür etmek lazım, Alfred Uhry’nin oyununu bu kadar sevecen sunduğu için bizlere. Keyifli sahneleri izlemek için:

    7) Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi (The Demon Barber of the Fleet Street) (2007)

    Filmin 2007 yılında yayınlanan son gösteriminde, Şeytan Berberi'ni her karakterin altından alnının akıyla kalkan Johnny Depp canlandırırken, Bayan Lovett karakterinde ise Helena Bonham Carter'ı görüyoruz. Yönetmen koltuğunda daha çok fantastik filmler ile adından söz ettiren ünlü yönetmen Tim Burton oturmuş. Ayrıca Stephen Sondheim da şarkılarıyla filmin kalitesini artırarak, zevkli bir yapım haline getirmiş. Filmin kaynağına baktığımızda da 1979 yılında Broadway’de gösterilen bir müzikal olarak çıkıyor karşımıza. "En İyi Müzik" dahil 8 dalda Tony Ödülü kazanan müzikal, tüm dünyada yüzlerce kez sahnelenmiş. Müzikal severler için harika bir eser, iyi seyirler: 1,2,3  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.