Timothée Chalamet'in Tablolardaki Yeri

Timothée Chalamet'in Tablolardaki Yeri
  • 0
    0
    0
    0
  • Timothée Chalamet izlediğimiz Call Me by Your Name'deki Elio karakteriyle yıl boyunca aklımızdan çıkmazken, filmin etkisini de üzerimizden henüz atabilmiş değiliz. Call Me by Your Name'de hissedilen Monet etkisi, Elio'nun kırılgan ve kederli halleriyle birleşince belki de tanımadığımız bir İtalyan kasabasında bize filmdeki her an bir tablo niteliğinde yansımıştı. Bunu fark eden 22 yaşındaki genç sanatçı Mika Labrague, oluşturduğu Instagram hesabıyla üzerimizdeki bu hissi kuvvetlendiren çalışmalarına yer vermişti : cmbynmonet
    The Wheat Field & Claude Monet (1890)
    Devamı haline gelen "Monet & Call Me by Your Name" birlikteliği sonrası daha da benimsediğimiz Elio haliyle Timothée Chalamet, günümüzde artık Fransız empresyonist ressam Claude Monet'in tablolarıyla sınırlı kalmıyor. Yeni bir oluşum haline gelen "chalametinart" hesabında artık Timothée Chalamet'i Caravaggio, Rembrandt ve Velázquez gibi önemli ressamların klasikleşmiş tablolarında da görüyoruz. Tabloların orijinal haline uygun, sanki hep oradaymış gibi davranan veya dönüşen Timothée Chalamet eşliğinde sanattaki yeri ayrı olan bu eserlere birlikte göz atalım...
    Boy with a Basket of Fruit & Michelangelo Merisi da Caravaggio (1593)
    Caravaggio'nun Roma'ya geldiğinde tamamladığı, tanınmadığı yıllardan kalma bir eser... Model olarak 16 yaşındaki Mario Minniti yer alırken, daha sonraları Caravaggio, model kullanarak bu eserinin belki de devamı niteliği taşıyan "Young Sick Bacchus", "Boy Bitten by a Lizard" ve "Bacchus" gibi Barok Akımı'nda önemli yeri olan eserleri yaratmıştı. Günümüzde Roma'da bulunan eser Galleria Borghese'de (RM, İtalya) sergilenirken, eserlerinde yer edinen ışığın ve zıt renk etkileşimlerini yansıtmakta.
    Las Meninas & Diego Velázquez (1656)
    Sanatta değerini hiç kaybetmeyen bir Barok Dönemi eseri; Las Meninas (Nedimeler) Aynada Kral IV. Philip ve eşi Maria yer alırken, Diego Velázquez eserine kendisini de eklemeyi unutmamış. Eserde yer alan herkes bilinirken yaratılan kompozisyon ile önemini korumakta. Günümüzde ise Madrid'de bulunan Prado Müzesi'nde sergilenmektedir.
    The Lady of Shalott & John William Waterhouse (1888)
    Tate Britain'de sergilenen Shalott Leydisi, Victoria döneminin şairlerinden olan Alfred Tennyson'ın aynı isimli şiirini betimlemekte. Tek başına bir kulede günlerini geçiren leydi, kuleden dışarı baktığında lanetleneceğini bilmektedir. Kulesinin yakınlarından geçerken şarkı söyleyen Lancelot'a aşık olan leydinin nehri aşarak Camelot'a ulaşma çabası, taşıdığı lanet ve tutku eseri oluşturmaktadır.
    Lady Writing a Letter with her Maid & Johannes Vermeer (1670–1671)
    Evlerdeki gündelik hayatı aktaran Hollandalı ressam Vermeer'in son dönem eserlerinden... Gerçekçiliğin eserdeki boyut kazanmış hali, hissedilen sessiz, ciddi ve bunun sonucunda doğan gizem... Vermeer'in bu eserinde o dönemde nasıl mektup yazıldığını görüyoruz. Hollanda Altın Çağı'nı temsil eden eser İrlanda Ulusal Galerisi'nde yer almakta.
    La Conversation & Jean Béraud (1849-1935)
    Paris'i ve Paris sosyetesinin gece hayatını anlatan Jean Béraud, Paris'in o dönemlerini anlatan sayısız eserleri ile bilinen Fransız izlenimci ressamdır. Bahsi geçen döneme Belle Époque denilmektedir. Paris'i anlatan önemli yapılara da eserlerinde rastlamak mümkün.
    Essie, Ruby and Ferdinand, Children of Asher Wertheimer & John Singer Sargent (1902)
    John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin asil ve zengin ailelerinin resmedildiği realist tablolarla hatırlanmakta. Üç kardeşin evdeki hallerini anlatan bu eser özellikle dönemin kıyafetlerine ve kültürüne dikkat çekmektedir.
    In a Roman Osteria & Carl Bloch (1866)
    Danimarka Ulusal Galerisi'nde bulunan eserde arka planda sohbet eden ressamın arkadaşları, bize bakan iki figür ve sırtını bize dönen ressamın kendisi bulunmakta. Eser "romantizm" akımının etkisini de güçlü şekilde taşımaktadır. Sanatın önemli eserlerini tekrar hatırlatırken günümüz popülerliği ile birleştiren bu çalışmalar yenileri için de ilham kaynağı niteliğinde. Aktif olarak çalışmalarına devam eden genç sanatçıyı Instagram hesabından da takip edebilirsiniz. Tablolardaki yeni yerini alan Timothée Chalamet ise 22 yaşında elde ettiği ilk Akademi adaylığı sonrası, yakın zamanda vizyona girmesi beklenen ''Beautiful Boy'' filmiyle ve adı geçen yeni projeleriyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.