Mutlaka Tanımanız Gereken Kadın Yönetmenler

Mutlaka Tanımanız Gereken Kadın Yönetmenler
  • 2
    0
    0
    0
  • Hollywood'da Kadın Olmak

    Birçok alan gibi erkek egemenliğinin altında olan sinema sektöründe, kadınların yerinin azlığı son günlerde gündeme gelen konulardan oldu. Birkaç gün önce yapılan Oscar töreninde ünlü sanatçı Natalie Portman'ın Dior elbisesine işlenmiş olan isimler Oscar'a aday olmayan kadın yönetmenleri işaret ediyordu. Portman'ın elbisesi yetenekli kadın sanatçıların sinema sektörü tarafından yok sayıldığına değinmişti. Eleştiriler 92. Oscar töreni için açıklanan yönetmen adayların hiçbirinin kadın olmamasıyla ilgiliydi. Üstelik Greta Gerwig'in yönetmen koltuğunda oturduğu Little Women filminin iki farklı dalda Oscar adaylığı olmasına rağmen kendisinin 'En İyi Yönetmen' dalında aday olmaması tepkileri büyüttü. Zaten Oscar'ın 97 yıllık tarihine bakıldığında da yalnızca beş kadın yönetmenin aday olabildiği bir gerçek. Bu beş kadından sadece The Hurt Locker filmiyle Kathryn Bigelow En İyi Yönetmen Oscar ödülünü kazanabilmişti.

    Hollywood'un Parlayan Yetenekleri

    Kathryn Bigelow

    'En İyi Yönetmen' ödülünü kazanmaya layık görülen ilk kadın yönetmen Kathryn Bigelow, kendini korku ve gerilim alanına adamış yönetmenlerden birisi. 2010 yılında The Hurt Locker filmiyle Oscar kazanmıştı. Filmde, sıcak savaş altında psikolojik savaş veren askerlere yer verilmiştir. Bigelow, korku unsurunu psikolojik ve duygusal gerilim üzerine kurmasıyla tanınır.

    Lena Dunham

    Sinema sektörüne Girls dizisiyle dâhil olan Lena Dunham, dizinin hem yapımcılığını yapmıştır hem de başrolünde oyanmıştır. Daha sonradan kitabını da çıkardığı Girls dizisi, kadınların günlük yaşantılarına ve ilişkilerine odaklanmaktaydı ve bu dizideki performansıyla, 'Golden Globes Drama Dizilerinde En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne' layık görülmüştü. Aynı zamanda Dunham, Tiny Furniture adında 2010 yapımı filmin yönetmenliğini de yapmıştır.

    Claire Denis

    İlk filmi Chocolat (2000) ile 50'lerde bağımsız yaşamaya çalışan bir kadın ve kızının hikâyesini konu alan filmiyle birçok ödül kazanan Denis, Çağdaş Fransız Sineması'nın önemli isimlerinden biridir.
    • High Life (2018)
    • Good Work (1999)
    • 35 Shuts of Rum (2008)
    izlenilmesi gereken diğer filmlerindendir.

    Phoebe Waller-Bridge 

    İngiliz oyuncu, yapımcı, yazar ve yönetmen olan Waller-Bridge; 'En İyi Komedi Dizisi ve Bir Komedi Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu Emmy' ödüllerini, yapımcılığını ve aynı zamanda yönetmenliğini üstelendiği Fleabag (2016) dizisiyle kazanmıştır. Ayrıca Killing Eve (2018) adındaki gerilim dizisinin ilk sezonunda dizinin yapımcılığını üstlenmişti. Yazan, yöneten ve oynayabilen nadir yeteneklerden birisidir.

    Lynne Ramsey

    'Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü ve BAFTA En İyi Kısa Film Ödülü' gibi birçok alanda ödüller almış Ramsey, ölüm ve ölümden sonraki hayat, acı ve suçluluk gibi konuları işlediği filmlerle ünlüdür. We Need To Talk About Kevin (2011) ve You Were Never Really Here (2019) adlı filmleriyle tanınır.

    Sofia Cappola 

    Cappola, Oscar tarihinde 'En İyi Yönetmen' dalında aday gösterilen beş kadından biridir. İlk yönettiği film olan The Virgin Suicides (1999), Amerikalı bir grup gencin kendini keşfetme sürecini cinsellik, isyankârlık ve intihar gibi konular üzerinden ele alarak işler. The Virgin Suicides'tan sonra çektiği Lost In Translation (2003) filmiyle 'En İyi Özgün Senaryo' Oscar ödülünü kazanmıştır. Bu listeye Agnès Varda, Chantal Ackerman ve Lucrecia Martel gibi birçok önemli ve yetenekli kadın yönetmenler eklenebilir. Popüler ve kült haline gelmiş birçok filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen bu kadınların medya ve Hollywood tarafından desteklenmesi son günlerin tartışma konusu olsa da, izleyicilerin de desteği ödül törenlerinde adaleti sağlayacaktır. Cesaretini kaybetmeyen ve sinemaya yön veren bu kadın yönetmenlerin filmlerini izlemek isteyenlere iyi seyirler!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.