Sanat/ Dışavurumculuk

Sanat/ Dışavurumculuk
  • 4
    0
    0
    1
  • 19.ve 20. yy. sanatında Dışavurum akımı  sanatçıların bakış açılarıyla aynı zamanda eserleriyle inceleyecek olursak, bir iç döküş, bir yansıtma, Bir gerilim sonucu ortaya çıkan kavramlar  ile birlikte var olmuştur.  Özellikle Almanya'da tiyatro, Müzik, Dans,  alanlarında da Dışavurumculuk akımı yayılım göstermiştir. 
    Dışavurum bakımından önceki sanat akımlarında olanı var etme veya konuları renk düzenlemelerine göre işlemekteydiler. 
    Daha sonra Soyut Dışavurum'un var olmasıyla birlikte artık sanatçılar renk ve formlarda Bir takım değişimler gözettiler en önemlisi deforme de bulundular. 
    Renk ve formların deformasyonlarında oldukça pastel renkler tercih edilmekteydi. 
    Bu deformeleri Kendine has bir şekilde Tasarlayan Dünyaca ünlü ressam lardan biri olan Egon Schiele'dir. Daha Çok Resimlerinde Hastalıklı, Ve Oldukça Kırılgan ve duygu durumu yoğun yaşanan figürleri konu almaktadır. 





     Dışavurum denilince ve birden fazla sanat akımına göre değerlendirmeler de bulunacağım ressam ise Paul Klee Dir. 
    Paul Klee'yi  Gerçekten de Herhangi bir sınıflandırmaya koymak güçtür. Süreli olarak Döneminin dışında Çalışmalar yapan ressam Her tablosunda İzleyecinin kafasında soru işaretleri var etmeyi başarmıştır. Geometrik şekilleri eserlerinde kullanan ressam, dış dünyanın ve kendi içsel güdülerin kullanarak hareket etekte ve bu da onun eserlerindeki düşünceyi farkı bir yere götürmekteydi. elbetteki diğer dışavurumcu ressamlar da bu duyguyu kendi içlerinde barındırarak yapıtlar ürettiler. Fakat üçlüyeceğimiz bu ressamlar insanı beyinnin uzantılarını gerçekten zorlamaktadır. 





    Özellikle Çığlık İsimli tablosuyla dikkat çeken Edward Munch Yapıtlarında Ruhsallık ve duygusal temaları ele almıştır. Çığlık İsimli tablosuyla tüm dünyaya bir düşünce balonuna sürüklemesiyle algıda düşünceler farklılığı yaratmayı başarmıştır. 
    Dışavurumculuk akımı  Temelde insan duyguların açığa çıkması fakat bu açığa çıkma şekli ressamların iç güdülerine dayalı olarak ve buna ek ruhsal açıdan ele alıp eserlerine yansıtmaktadırlar. 





    Egon Sciele, Paul Klee, Edward Munch, gibi ressamların haricinde Vasilli Kandinsky, Otto Dix, Amedeo Modigliani, Francis Bacon, gibi ressamlarda Dışavurumculuk sanat akımına dayalı olarak eserler üretmişlerdir. 
    Dışavurumculuk İnsanın İç Hakikatlerini, tüm somut varlıkları bireysel Soyut oluşumlara dayalı olarak ortaya çıkan bir akımdır. ve bu akımın dışında da Halen ressamlar bunu iç döküş,yansıtma biçimleri olarak ortaya koyacaklardır.

    Abdulmusa YÖNYOL 

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.