Erkin Koray ve "Yeraltı Dörtlüsü"

Erkin Koray ve "Yeraltı Dörtlüsü"
  • 9
    0
    3
    1
  •      Belki de Erkin Koray'ın en sevdiğim şarkılarını kaydettiği "Yeraltı Dörtlüsü"nü anlatmaya başlayayım. Grup Erkin Koray'ın öncülüğünde 1969 senesinde kuruluyor ve Cihangir'de ortak bir ev tutarak Psychedelic Rock hayatına başlıyorlar. 
     
     
         Grubun 69 yılında çıkan ilk 45'liğinin A yüzünde "Bir Na Na Na Şarkısı" var. Gelecek çoğu Rock şarkısına yarattığı atmosferle bu şarkı ilham veriyor. Şarkının diğer Adı "Sana Bir Şeyler Olmuş."
     
         (B) yüzünde ise "Seni Her Gördüğümde" şarkısı yer alıyor. Çoğumuz biliyoruzdur. Bu şarkıda Vokal ve solo gitarda Erkin Baba; Basta Aydın Şencan; Davulda Sedat Avcı ve Ritim gitarda Ataman Hakman var. 
     
         70 senesinin 45'liği "Meçhul/Ve var" sırada. Erkin Koray'ın en sevilen şarkıları arasında yer alan bu iki şarkı "Rolling Stones'un neden Erkin Koray'ın müziğinden etkilendiğini anlatıyor. Tüm grup şahane çalıyor...
     
         Kapkaranlık bir gece tasvirinden rüya alemine geçiş. LSD'nin bünyede yarattığı Siyahlığın içindeki renk çümbüşü. Erkin Baba'nın buğulu sesi... "Gün Doğmuyor" 1970 45'liği. Favori şarkılarımdan. Aynı  Zamanda bu şarkıyı Sevgili Dostum Kerem Özsoy ile @Crowofrock instragram kanalında coverlamıştık. Dileyen dinler :)
    https://www.instagram.com/p/CBK5MvoAmNT/
     
     
         Grubun 70 senesindeki 45'liğinin A'sında "Belki Bir Gün Anlarsın" yer alıyor. Bir Neşe Karaböcek bestesi olan şarkının sonunda babanın nefes vermesi bizi oradan oraya götüren soloları taçlandırıyor. 
     
         (TAVSİYE) B yüzünde ise girişinde grupla beraber kendimizi stüdyoda bulduğumuz Hacı Faik Bey bestesi "Nihansın Dideden" bulunuyor. Bu şarkıyı dehşet seviyorum. Rock müziğinin nasıl geçmişle harmanlandığını gösteriyor. Hamiyet Yüceses eseri ayrıca.
     
         Grubun 71 senesinde çıkan diğer 45'liğinin A yüzünde sözleri Hikmet Münir Ebcioğlu'na ait olan "Kıskanırım" var. Tonu sert olmayan gitarlar ferah bir müzik zevki sunuyor. Şarkının aranjesini Erkin Koray yapıyor. Bas gitara ekstra kulak vermenizi öneririm.
     
         B yüzünde ise TRT canlı yayınındaki kaydına BAYILDIĞIM Psychedelic Rock'ın Türkiye'deki şah şarkısı "İlahi Morluk" var. Baba vokalde çıldırıyor. Arkadan yanan lambalı amfi cızırtısı. Sedat Avcı'nın enfes davul atakları. Yer yer babanın Rolling Stones'un Satisfaction'ına kayışı
     
         71'deki diğer 45'liğin A yüzünde sözleri "Urfalı Babi'ye ait olan Senden Ayrı var. Belki de dinlerken bu kadar uzaklara hüzün yolculuğu yaptığım ilk Erkin Koray şarkısı. Bu plak bir vedanın ve sevgiliye, tanrıya olan sitemin vücut bulmuş hali. Yaklaşık bir sene önce pandemi dönemindeyken çok sevdiğim dostum Kerem Özsoy ile bu şarkının coverını yapmıştık. onu da İnstagram "@crowofrock" Kanalında bulabilirsiniz.
    https://www.instagram.com/p/CGR3v1rnd6_/
         B yüzünde ise "Bu Sana Son Mektubum" var. İlginç bir bilgi ise şu. Grubun Ritim Gitaristi "Ataman Hakman" bizim Suskunlardan "Gurur komiser" olarak hatırladığımız Berk Hakman'ın babası. Ayrıca kendileri "Tehlikeli Madde" grubunun solo gitaristi
     
     
         71 Yılında çıkan diğer 45'likte sözleri Ümit Yaşar Oğuzcan'a ait olan "İstemem" şarkısı var. Ümit Yaşar Oğuzcan ve psychedelic sololar içeren bir şarkı. Dinledikçe mest oluyorsunuz.
     
     
         Flood dizininin sonuna gelirken Erkin Koray'ın "Mezarlık Gülleri" kitabında söylediklerini ekleyelim. 
     
    "Yeraltı Dörtlüsü olarak biz bir acaip gruptuk vesselam, süper... aynı evde yatıp kalkıyorduk zaten... dört kişi sahnede bütün olmuştuk. müzik de ona paralel tabii...'
     
     
    TER grubunu, Yeraltı Dörtlüsü'nü ve Bunalımlar grubunu şimdilik eklediğim ve ileride de "Hardal" "LSD Orkestrası" gibi birçok müzik grubuna yer vereceğim spotify çalma listesini de buraya iliştirelim :) keyifli günler efenim.
     
     
     
     

    Yorumlar (3)
    • Müthiş bir içerik olmuş. Emeğe sağlık.

      • Türkçe Rock hakkında yayınladığın iki yazıya da bayıldım, daha çok görmek, bilgi sahibi olmak isterim.Takipte olacağım eline sağlık.

        • Bir Erkin Koray dinleyicisi olarak bu yazıyı beğendim. Ellerine sağlık.

          Yorum Bırakın

          Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.