Fani Duyguların Ötesinde Bir Aşk Hikayesi: Dante İle Beatrıce

Fani Duyguların Ötesinde Bir Aşk Hikayesi: Dante İle Beatrıce
  • 5
    0
    0
    0
  • Bu aşk nasıl başladı?

    Dante ile Beatrice'in dillerden düşmeyen büyülü aşklarının hikayesini okumaya hazır mısınız deyip sayısız şiire ve en bilindik olarak da İlahi Komedya'ya ilham kaynağı olan aşkın hikayesini ballandıra ballandıra sizlere sunmayı çok isterdim. Fakat ne yazık ki iki tarafın da uğrunda ölüp bittiği, gözlerinin birbirlerinden başkasını görmediği, engelleri aşıp sonunsuza kadar mutlu yaşadıkları masalları aratmayan bir aşk hikayesi yok ortada. 

    İki taraflı olmasa da Dante'nin Beatrice'ye karşı olan karşılıksız aşkından bahsetmemek olmaz. Dante, hayatına yön verecek olan bu kadını ilk kez 9 yaşındayken görür. Bu sırada Beatrice 8 yaşındadır. İkinci ve son görüşünde ise aradan 10 yıl geçmiştir. Üzüntüyle beraber bu karşılaşmaların sanıldığı üzere yüz yüze değil, Dante'nin Beatrice'yi uzaktan görmesiyle gerçekleştiğini de not düşüyorum. Bu iki karşılaşma yazarımızın aşık olmasına yetmiş fakat aynı zamanda annesinin isteği üzerine bir başkasıyla evlenmiştir. Bu süreçte bir şövalye ile evli olan Beatrice, yirmili yaşlarının başında hayata veda etmiştir. 

    Somutluğun ötesinde, dünyadan uzak

    Ne evliliği, ne de Beatrice'nin ölümü Dante'nin aşkına engel olmamıştır. Aksine ona eserlerinde ilham olmaya devam etmiştir aşkı. Böylece bizlere metafiziksel aşkın yüceliğinin ve derinliğinin en büyük kanıtlarından biri olmakla kalmayıp aşkın devamı için gözlerin değil kalbin aydınlığına ihtiyaç oluşunu gösterip İlahi Komedya ve Yeni Hayat'ı bizlere sunmuştur.

    Bu illüstrasyon şairimiz Dante'nin Beatrice karşısında duyduğu şaşkınlık ve memnuniyeti vurgulamakta. Bu ikilem, sonsuz aşkını dünyaya haykırmasına hayli hayli yetmiş! E bu yazının üstüne herkese dibine kadar dolu dolu aşklar dilerim :)

    DANTE İLE BEATRICE'NİN BULUŞMASI


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.