Dans Türlerinin Doğuşu

Dans Türlerinin Doğuşu
  • 0
    0
    0
    0
  • Duygusuz, ruhsuz, fikirsiz dans yoktur. Bu yüzden dans insan, insan da danstır. Yaratıldığımız andan itibaren savaşlarda, dini törenlerde ve eğlencelerde ortamı coşturmak ve bir nevi güç gösterisi yapmak üzere kullanıldı dans. Zaman içinde çeşitli dans türlerinin ortaya çıkması ve oldukça büyük beğeni toplamasının ardından dans, sonunda hak ettiği değeri alarak "sanat" olarak görüldü. Genel olarak dansın bilmesek de bazı türlerinin nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgiler edinebiliyoruz. İşte o dans türlerinden bazıları...

    BALE

    Bale 15. yüzyılda İtalya'da ortaya çıktığında soylular bu dansa aşırı ilgi gösterdi. Bunun nedeni dans edenlerin soylu kişiler olması, kıyafetleri ve dansın hareketlerindeki asaletten dolayı Kraliyete ait bir dans türü olarak görülmesiydi. Fransa kralı Louis'in Kraliyet Dans Akademisi'ni kurmasıyla yaygınlaştı ve dünyaya yayıldı. İnsanlar bu zarif fakat disiplin ve beden gücü gerektiren dansa hayran kaldılar. Pek çok sanatçı bale eserleri yazdı ve bunlar farklı ülke ve şehirlerde sergilenmeye başlandı. Tüm bunların sonucunda farklı bale türleri ortaya çıktı.

    ORYANTAL

    Oryantal denilince aklınıza gelen her şeyi unutun. Toplumumuzun da yakından tanıdığı bu dans sanıldığı gibi zevk, gösteriş ve cinselliği simgelemiyor. Milattan iki bin yıl kadar önce ortaya çıktığına inanılan bu dans doğa olaylarını sembolize edebilmek için kullanılmış. Bunun yanında kasılma, titreme gibi hamilelik sürecini ve doğum sancılarını dans dilinde ifade etmişler. İnsanın dünyaya gelişi üzerinde bedenen büyük etkiler yaşayan kadınlar asırlar boyunca bunu sürdürerek oryantal dansını ortaya çıkartmışlar.

    PASO DOBLE 

    "İki Adım" anlamına gelen bu dansta İspanyollar boğa güreşlerinden ilham almışlar. Erkeklerin bir matadoru, kadınların ise pelerini temsil etmesi; bu dansın tehlikeli, ritmik ve tutku dolu olmasına yol açmış. İzleyenleri kendine çeken Paso Doble, yalnızca ortaya çıktığı İspanya  ve Fransa 'da değil tüm dünyada ilgi görmüştür.

     FLAMENKO

    Flamenko'nun ortaya çıkışı biraz farklıdır. İspanyol Yahudiler rahatsız edilmeden dinlerini yaşayabilmek ve dini şarkılarını söyleyebilmek için göç ettiklerinde, İspanya'da kalan Yahudiler bu şarkılara "flamenko" demişlerdir. Aslında flamenko kelimesi Arapça'da "felah minküm" diye okunan ve "sizden olan çiftçi"  anlamına gelen kelimelerden türetilmiştir. Her ne kadar Flamenko Endülüs bölgesine özgü olsa da çingenelerin, Arapların, Yahudilerin ve toplumdışı bırakılmış Hristiyanların birbirleriyle kaynaşması sonucu ortaya çıkmıştır. Daha sonra İspanya'da çıkan iç savaş sonucunda birçok sanatçı ülkesini terk etmek zorunda kalınca bu dans türü, diğer milletler tarafından bilinmeyen başladı.

    TARANTELLA

    İtalyan düğünlerinin en coşkulu anlarında sahneleri süsleyen Tarantella dansının Puglia kentinde ortaya çıktığı söyleniyor. İşin ilginç tarafı, bu dans türünün tarantula tarafından ısırılan kişilerin zehri ter yoluyla atabilmek için histerik bir şekilde dans etmesiyle ortaya çıkması.

    TANGO

    Tutkunun, kadın ve erkek arasındaki savaşın temsili olan tango; sanılanın aksine soylu kesimden değil, zamanın zor koşullarından bunalan işçi sınıfı ile ortaya çıkmıştır. 1800'lü yıllarda pek çok işçinin Güney Amerika'ya göç etmesiyle erkek nüfusu tavan yapınca genelev sayıları arttırılmış. Kadın sayısının az olması nedeniyle kapılarda kuyruk oluştuğundan, sırada bekleyen erkeklerin sıkılmaması için küçük tango müzik grupları çalıştırılmaya başlanıldı. Zamanla üst ve orta kesimin bu mekanları uğrak yeri yapmasıyla Tango tanınmaya başlandı. Tango yirminci yüzyıl başlarında Avrupa'ya ulaştıktan sonra Buenos Aires'in tangoyu takım elbise ve cinsellikten uzak bir şekilde insanları aktarmasıyla tango "Salon Tangosu" halini aldı.

    VALS

    16. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan vals "valto" olarak anılan folklorik bir dans türüdür. 19. yüzyıl başlarında Avusturya ve Almanya'da yapılan vals, şehir ve bölgeye göre değişerek yerel farklılıkları bünyesinde barındırmaya başlamış ve gelişim göstermiştir. Soylu kesimin oldukça dikkatini çeken ve beğenisini toplayan bu dans, aristokratlar tarafından destek görmüş ve salon danslarının en çok tercih edileni haline gelmiştir.     Kaynak: http://www.danstudyo.com/dans-hakkinda-bilgiler/

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.