George Orwell'dan Bir Peri Masalı: Hayvan Çiftliği'nden 11 Alıntı

George Orwell'dan Bir Peri Masalı: Hayvan Çiftliği'nden 11 Alıntı
  • 1
    0
    0
    0
  • George Orwell'ın II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. 1940'lardaki "reel sosyalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında "yergi" türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftliğin hayvanları, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp yönetimi ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir toplum oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romanın alt başlığı 'Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir masal değildir elbette; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır. kitabı İngilizce aslından çeviren Celal Üster kitabın sunuşunda şunları söylemiştir. "Hayvan Çiftliği'nin bazı basımları ve çevirilerinde yer verilmemiş olan alt başlığı 'Bir Peri Masalı'dır. Belki de, kimi yayıncılar, yapıtın bir çocuk kitabı olarak algılanmasından çekindikleri için, 'Bir Peri Masalı' demekten kaçınmışlardır. Oysa bu altbaşlık, bir masal duruluğunda yazılmış olan kitabın, yergi geleneğindeki yerini vurgulamaktadır biraz da. Hayvan Çiftliği, sırtını Jonathan Swift'ten Aldous Huxley'ye uzanan İngiliz yergi yazınının sağlam geleneğine yaslanmıştır. Evet, Hayvan Çiftliği korkunç sonla biten bir 'peri masalı'dır." Biz de bu başyapıttan 11 alıntıyı sizler için derledik. Keyifli okumalar!   1- İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.
    2- Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.   3- İnsan ile hayvanların ortak çıkarı vardır, birinin dirliği öbürlerinin de diriliğidir, diyen çıkabilir. Onlara sakın kulak asmayın. Hepsi yalan. İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez." 4- Özgürlüklerini savunmayanların ödedikleri bedel ağırdır.   5- Tüm sorunlarımızın yanıtı burada. Tek bir sözcükte özetlenebilir: İnsan.  
    6- Er geç bir gün gelecek, Zorba İnsan devrilecek.
    7- İnsan'a karşı savaşırken sonunda ona benzememeliyiz. Onu alt ettiğiniz zaman bile, onun kötü alışkanlıklarını benimsemeye kalkmayın. Hiçbir hayvan asla bir evde yaşamamalı, yatakta yatmamalı, giysi giymemeli, içki ve sigara içmemeli, paraya el sürmemeli, ticaretle uğraşmamalı. İnsan'ın bütün alışkanlıkları kötüdür. Ve en önemlisi, hiçbir hayvan kendi türünden olanlara zorbalık etmemeli.
     
    8- "Yiğitlik yeterli değildir,"diye karşılık verdi Squealer."Sadakat ve itaat daha önemlidir.
      9- Bir gün ambarın anahtarı kaybolunca, bütün çiftlik Snowball'un anahtarı kuyuya attığı söylentisine inandı. İşin garibi, kaybolan anahtar un çuvalının altından çıktığında bile, hayvanlar bu söylentiye inanmaktan vazgeçmediler.
      10- Bir gün mutlaka gerçek olacaktı; belki hemen gerçekleşmeyecekti, belki şimdi hayatta olanlar o günleri göremeyeceklerdi, ama düşleri bir gün mutlaka gerçek olacaktı.   11- İçeride on ikisi de öfkeyle bağırıyor, on ikisi de birbirine benziyordu. Artık domuzların yüzlerine ne olduğu anlaşılmıştı. Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.   Kaynak: ORWELL George, Hayvan Çiftliği, Can Yayınları, 2010

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.