Eşitlik İçin Mücadele Eden Feminist Aktivist Oyuncular

Eşitlik İçin Mücadele Eden Feminist Aktivist Oyuncular
  • 1
    0
    0
    0
  • Kadınlar uzun yıllardır ekonomi, eğitim, siyaset, sanat ve toplum gibi birçok alanda eşitlik için çabalıyorlar. Onların protestolarla veya çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttükleri bu mücadelenin Hollywood'dan da destekçileri var. Sinema sektörünün cinsiyetçi yönlerini eleştiren, kadınlara karşı yapılan gerçek dışı dayatmaları reddeden, sadece sinema sektörü için değil toplumsal eşitlik için de savaşan başarılı ve cesur kadın oyuncular hepimize ilham vermeye devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün şerefine, kadın mücadelesini sürdüren oyuncuları tanıyalım!

    Kristen Stewart

    Charlie's Angels gibi birçok filminde güçlü kadın karakterlere hayat veren Stewart, 2018 yılında Cannes Film Festivali'nde ayakkabılarını çıkararak yürümüştü. Kadınlara getirilen düz tabanlı ayakkabı yasağını gerçek dışı ve cinsiyetçi olarak yorumlayan Stewart, "Erkeklerden topuklu ayakkabı ve elbise giymelerini isteyemiyorsanız, benden de isteyemezsiniz." sözleriyle protesto etmişti.

    Emma Watson

    2014 yılında Birleşmiş Milletler (UN) İyi Niyet Elçisi seçilen Emma Watson, bu vesileyle kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda daha çok çalışma yürütmeye başladı. HeForShe kampanyasıyla cinsiyet eşitliğine dair somut adımlar atmaya başladı. "Feminizm" kelimesinin insanlarda yarattığı agresif algıyı kırma çalışmaları ise hâlâ sürüyor. Feminizm kelimesinin kadın üstünlüğünü değil de, kadın-erkek eşitliğini savunduğunu konuşmalarında sık sık dile getiren Watson'ın Birleşmiş Milletler'de yapmış olduğu o cesaret verici konuşma: [video width="1280" height="720" mp4="https://cdn.wannart.com/production/post/2020/03/ENGLISH-SPEECH-EMMA-WATSON-Gender-Equality-English-Subtitles.mp4"][/video]

    Angelina Jolie

    Salt, Maleficent ve Mr. and Mrs. Smith gibi güçlü kadın karakterlerin olduğu filmlerin başrollerinde gördüğümüz Jolie, Hollywood'un kadın hakları savunucusu olarak tanınan isimlerinden. Birleşmiş Milletler ile birlikte yürüttüğü kampanyalarda, çocuk evliliği ve savaş alanında yaşam harbi veren milyonlarca kadın için mücadele ediyor. Kadınların yaşadığı problemlere ışık tutan Jolie'nin bu insani çabaları 2013 yılında Jean Hersholt Humanitarian Awards'la taçlandırıldı. Kendisinin Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Cinsel Şiddetle Mücadele Zirvesi'nde (End Sexual Violence in Conflict Summit) kadına şiddete dikkat çekmek için yaptığı konuşması: [video width="1280" height="720" mp4="https://cdn.wannart.com/production/post/2020/03/Angelina-Jolie-speech-at-opening-of-End-Sexual-Violence-in-Conflict-summit.mp4"][/video]

    Viola Davis

    [caption id="attachment_239534" align="aligncenter" width="480"] "Siyahi kadınları diğerlerinden ayıran tek şey, fırsat."[/caption] Yıllarca beyaz erkek oyunculardan daha düşük ücretle oyunculuk yaptığını söyleyen Viola Davis, insanların ırk veya cinsiyet ayrımı yapılmaksızın emeklerinin karşılığını alması gerektiğini savunan oyunculardan biri. "Neredeyse Meryl Streep'inki ile karşılaştırılabilecek bir kariyerim var fakat ne aldığımız para, ne de karşımıza çıkan fırsatlar aynı değil." diyerek eşit ücret konusunda sesini yükselten ve Hollywood'dan eşit ücret talebinden geri dönmeyen isimlerden. Siyahi kadınların maddi ve manevi özgürlükleri için sürdürdüğü mücadelesiyle Hollywood camiasında da tanınıyor.

    Jessica Chastain

    Miss Julie, Interstellar ve A Most Violent Year gibi başarılı filmlerde rol almış Chastain, Hollywood camiasının cinsiyet eşitliği lideri olarak anılıyor. Ayrımcılığa sessiz kalmanın onu besleyeceğine inananlardan olduğu için asla sesini alçaltmıyor. Cinsel istismara karşı Times Up (Zaman Doldu) diyerek, özellikle sinema sektöründe kadınlara karşı cinsel tacizle mücadele etmek için çeşitli kampanyalar ve etkinlikler düzenliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yapılan yürüyüşlere her yıl katılım göstererek, Hollywood dışında da kadınlarla mücadelesini paylaşıyor.

    Cynthia Nixon

    New Yorklu kadınların romantik ilişkilerini ve kariyerlerini konu alan Sex and The City'nin Miranda'sı olarak tanıdığımız Cynthia Nixon'ın kadın hakları mücadelesi, başrolünde olduğu bu diziyi eleştirerek başladı. Stray Dolls'un prömiyerinde yaptığı röportajda dizinin güçlü kadınlar yerine zengin ve ayrıcalıklı beyaz kadınları konu aldığını söyleyerek, kadınların ilişkilere ve kariyere sadece para odaklı bakmadığını fakat dizinin tam tersini savunduğunu söylemişti. Girls. Girls. Girls. Magazine'in son günlerde sosyal medyada ilgi gören kısa videosunda gördüğümüz Nixon, kadınların gerçekçi olmayan standartlara sokulmasını eleştiren bir feminist manifestoya imza attı: Be a Lady, The Said! [video width="1280" height="720" mp4="https://cdn.wannart.com/production/post/2020/03/Be-a-Lady-They-Said-Girls.-Girls.-Girls.-Magazine.mp4"][/video]  

    Laverne Cox 

    [caption id="attachment_239674" align="aligncenter" width="1280"] "(...) trans olmanın güzel bir şey olduğunu hatırlatmak isterim."[/caption] The Orange Is The New Black'in öne çıkan oyuncularından Cox, kimlik kavramının hayati önemini vurgulayarak, trans bireylerin ve kadınların maddi ve manevi hak ettiği her şeye sahip olması gerektiğini savunuyor. 2018 yılında Twitter hesabı üzerinden kimlik, cinsiyet ve trans birey olmakla ilgili açıklamalar yapmıştı. Cox'un bu hareketi birçok genç trans bireye ilham olmuştu. Kendisi, sinema sektöründe başarıya ulaşmış bir trans kadın olmaktan gurur duyduğunu her yerde dile getiriyor! Mücadelelerini kürsülerde, konferanslarda, sosyal medyada veya kırmızı halıda sürdüren bu kadınların tek amacı çarpıtılmış feminizm yorumlarına karşı farkındalık oluşturmak. Savaş mağduru olan, yok sayılan, eğitim hakları elinden alınan, dışlanan ve sosyal baskılar sonucu sindirilen kadınların sesi olan Cox, Jolie, Watson gibi güçlü ve cesur kadın figürleri dünyaya kadınlar için de bir yer açmak için çabalayan oyuncular.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.