Ayurveda: İyileşmenin Annesi - I

Ayurveda: İyileşmenin Annesi - I
  • 2
    0
    1
    0
  • AyurvedaHayatın Bilimi” anlamına gelir. Ayurveda bilgisi Hindistan'da 5000 yıldan daha uzun bir süre önce ortaya çıkmıştır ve genellikle “İyileşmenin Annesi” olarak adlandırılır. Ayurveda evrenin beş elementten oluştuğunu belirtir: Vayu (hava), Jala (su), Aakash (boşluk veya eter), Prithvi (toprak) ve Teja (ateş). İnsanlar da Doshas olarak bilinen enerjilerden oluşur.

    Stratejisi

    Anayasası ve İç Dengesi

    Ayurveda bireyin yaşamında doğru düşüncede, diyette, yaşam tarzı ve bitkilerin kullanımında dengeye dikkat edilerek sağlığın korunmasını teşvik eder. Ayurveda bilgisi kişinin beden, zihin ve bilinç dengesini kendi anayasasına göre nasıl oluşturacağını ve bu dengeyi sağlamak ve sürdürmek için yaşam tarzında nasıl değişiklikler yapabileceğini anlamasını sağlar. Herkesin benzersiz bir parmak izi olduğu gibi, her insan kendi anayasalarını içeren özel bir enerji düzenine (fiziksel, zihinsel ve duygusal özelliklerin bireysel bir birleşimine) sahiptir. Bu anayasa, bir dizi faktör tarafından belirlenir ve yaşam boyunca aynı kalır.   Hem iç hem de dış olmak üzere birçok faktör bu dengeyi bozmak için her şeyi yapar ve anayasadaki dengenin değişmesinden dolayı yansır. Bu duygusal ve fiziksel streslerin örnekleri kişinin duygusal durumunu, diyet ve yiyecek seçimlerini, mevsimleri ve hava durumunu, fiziksel travmayı, iş ve aile ilişkilerini içerir. Bu faktörler anlaşıldıktan sonra, etkileri etkisiz hale getirmek ya da en aza indirmek veya dengesizlik nedenlerini ortadan kaldırmak ve orijinal anayasalarını yeniden kurmak için uygun önlemler alınabilir. Denge doğal düzendir; dengesizlik bozukluktur. Sağlık düzendir; hastalık bozukluktur. Vücut içinde düzen ve bozukluk arasında sürekli bir etkileşim vardır. Kişi, bozukluğun doğasını ve yapısını anladığı zaman düzen yeniden kurulur.

    Bedenin Üç Temel Enerjisini Dengelemek

    Ayurveda herkeste ve her şeyde mevcut olan üç temel enerji türünü veya fonksiyonel prensibi tanımlar. Bu kavramları açıklayan tek bir kelime olmadığından, orijinal Sanskritçe Vata, Pitta ve Kapha kelimelerini kullanırız. Bu ilkeler, vücudun temel biyolojisi ile ilgili olabilir. Hareket oluşturmak için enerji gereklidir; böylece sıvılar ve besinler vücudun işlev görmesini sağlayacak şekilde hücrelere ulaşır. Hücrelerdeki besin maddelerini metabolize etmek için de enerji gereklidir. Hücrenin yapısını korumak için kullanılır. Vata hareketin enerjisidir. Pitta sindirim veya metabolizma, Kapha ise yağlama ve yapı enerjisidir. Tüm insanlar Vata, Pitta ve Kapha niteliklerine sahiptir; ancak biri genellikle birincil, diğeri ikincil ve üçüncüsü çoğunlukla en az belirgin olandır. Ayurveda'daki hastalığın nedeni, Vata, Pitta veya Kapha'nın fazlalığı veya eksikliğinden dolayı uygun hücresel fonksiyon eksikliği olarak görülmektedir. Hastalığa ayrıca toksinlerin varlığı da neden olabilir. Ayurveda'da beden, zihin ve bilinç dengeyi sağlamada birlikte çalışır. Bedeni, zihni ve bilinci nasıl dengeleyeceğini öğrenmek için Vata, Pitta ve Kapha'nın birlikte nasıl çalıştığını anlamak gerekir. Ayurveda felsefesine göre tüm kozmos, beş büyük elementin enerjilerinin bir etkileşimidir: uzay, hava, ateş, su ve dünya. Vata, Pitta ve Kapha tüm yaratmada mevcut olan desenler olarak bu beş elementin kombinasyonları ve permütasyonlarıdır. Fiziksel bedende Vata, hareketin ince enerjisi, sindirim ve metabolizma enerjisi ve vücut yapısını oluşturan enerjidir. Vata, uzay ve havadan oluşan hareketle ilgili ince enerjidir. Solunum, göz kırpma, kas ve doku hareketi, kalbin nabzı, sitoplazma ve hücre zarlarındaki tüm hareketleri yönetir. Dengede Vata, yaratıcılık ve esnekliği arttırır. Dengesiz Vata, korku ve endişe üretir. Pitta, ateş ve sudan oluşan vücudun metabolik sistemidir. Sindirim, emilim, asimilasyon, beslenme, metabolizma ve vücut ısısını yönetir. Dengede Pitta, anlayışı ve zekayı teşvik eder. Pitta dengesizliği öfke, nefret ve kıskançlık uyandırır. Kapha, vücudun yapısını oluşturan kemikler, kaslar, tendonlar enerjisidir ve hücreleri bir arada tutan toprak ve sudan oluşan “tutkal” ı sağlar. Kapha tüm vücut parçaları ve sistemler için su sağlar. Eklemleri yağlar, cildi nemlendirir ve bağışıklığı korur. Dengede Kapha sevgi, sakinlik ve affetme olarak ifade edilir. Dengesiz Kapha bağlanma, açgözlülük ve imrenmeye yol açar. Hayat bize birçok zorluk ve fırsat sunuyor. Üzerinde az kontrol sahibi olduğumuz çok şey olmasına rağmen, diyet ve yaşam tarzı gibi bazı şeylere karar verme gücümüz var. Dengeyi ve sağlığı korumak için bu kararlara dikkat etmek önemlidir. Bireysel anayasasına uygun beslenme ve yaşam tarzı, beden, zihin ve bilinci güçlendirir.   Yazıdaki görseller: 1, 2, 3, 4, 5, 6

    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.