Asla Hayır Diyememek: Asertif Olmak

Asla Hayır Diyememek: Asertif Olmak
  • 2
    0
    1
    0
  • Meslektaş olmak veya bir şey istemekten korkmak, okulda ve evde öğrendiğimiz şeydir. Büyümemizin odak noktası, kendi ihtiyaçlarımızı değil, başkalarını onları sevmeleri için memnun etmektir. Çevremizdekilerle çatışırsak ve onların görüşlerine karşı çıkarsak, bize kızacaklarına ve bizden uzak duracaklarına inanıyoruz. Bazen bu olur. Bazen risk almak yerine başkalarıyla duygularımız, seçimlerimiz ve haklarımız konusunda tutarlı olmak kolaydır.

    İnsanlarla iyi geçinirsek, iyi geçinirsek değerli olacağımıza ve sevileceğimize inanıyoruz. Bununla birlikte, burada bir paradoks var: zamanla, her zaman başkalarını memnun eden insanlar, başkalarına yük olacaklar. Akraba insanlar böyle nazik, arkadaş canlısı ve uyumlu bir insanın gerçek olmadığını, bir şeyler yaptığını düşünmeye başlar. Bir süre sonra başkalarını memnun edenler, gerçekte ne istediklerini veya istediklerini, nasıl hissettiklerini bilemezler. Sonuç olarak, bu insanlar duygusal veya fiziksel olarak başkalarına girmekten kaçınmaya çalışırlar.

    Kendimizden talepte bulunmamak bu hayatta kendimizi değersiz hissettirecek ve haklarımızı, duygularımızı ve düşüncelerimizi savunamayacağız. Güven, kendini ifade ederek kendini ifade etme yeteneğidir. Bu saldırganlık veya reddedilme anlamına gelmez. Sevimli olmak, iyi bir insan olmak anlamına gelmez. Pasif olmanın, istemediğimiz şeyleri yapmanın ve gerçekte neye karşı olduğumuzu onaylamanın bir bedeli vardır. Ve bu fiyat bazen yüksek olabilir. İnsanları memnun etme eylemi bazen işe yaramaz. Bunlar gerçek karakterimizi gizler, insanların kalplerinde bizimle olan ilişkileri hakkında sorular sorar ve iyi yapabileceğimiz birçok şeyden fedakarlık etmemize yol açar.

    Kızgınlığa neden olmak gereksiz değildir; başkaları bizi yeterince önemsemediğinde, gerçek ihtiyaçlarımızı karşılayamamıza ve kızgınlığa neden olabilir. Asla sevimli ve kibar olmak imkansız, doğru da değil. Sonuç, bizi ve ilişkilerimizi duygusal bir döngüye sürükleyen karmaşık ve yıkıcı olumsuz davranışlardır.

    • Bu kadar iyi olmayı bırakın.
    • Gerçekte ne hissediyorsanız ve ne düşünüyorsanız söyleyin.
    • Kendinizi ifade etmenizle dünya sizden kopup galaksi değiştirmeyecektir.
    • Gerçek, açık ve dürüst olmak diğer insanların sizden beklediklerini düşünüp ona uygun davranmasından çok daha basit ve kolaydır.
    • Diğer insanların da aynı sizin gibi karşı fikirlere sahip olmaya ve bunları açıkça ifade etmeye hakları vardır.
    • Kendinize bir fikre katılmıyorsanız bunu açıklıkla söylemeye, kendiniz için gerektiğinde karşı çıkmaya izin verin. Ve aynı hakkı karşınızdakine de tanıyın. Bu var olmanın ve gerçek, sağlıklı bir ilişkinin altın kurallarındandır.

    Ne kadar iyi, sevimli olursanız olun, herkesin sizi sevmesine imkan yoktur. Bu ancak Pollyannacılık olabilir.

    Kendinizi seviyorsanız, bu diğer ilişkileriniz için yeterlidir. Sizi seven kişi, sizi gerçekten tanıyan ve kabul eden kişidir. Bu ilişkilerde büyük çatışmalar meydana gelmez veya ortaya çıkarsa çözülebilir. Çünkü sadece gerçek kişilik gerçek çözümler getirebilir. İddialı olun; kendiniz için bir şeyler yapın. Şimdi buradasın, gerçeksin. Dünyanın bunu bilmesine izin verin. Hayır diyememek, meslektaş olup olmamanla da ilgilidir. Reddedemeyen insanlar, ihtiyaçlarını ve ne yapmaları gerektiğini düşünürken çok şaşırırlar.Böyle insanlar için "hayır" kötü bir kelimedir. Reddederlerse başkalarının onlardan hoşlanmayacağına inanıyorlar. "Hayır" diyebilmek özgüvenimizin açık bir ifadesidir. Bunu yapabilmek, kendi ihtiyaçlarımızı dikkate alabileceğimizi gösterir. "Evet" insanlar alışkın hissederler, kafa karışıklığı ve öfke tesadüfi değildir.Ayrıca reddedemeyenlerin kendilerine nadiren "evet" diyen insanlarla bağlantılı olması tesadüf değildir. Bu zıtlıklar birbirlerini çekerler ve iyi işbirliği yapmayan bir birim olan bir ilişki oluştururlar. Hayır dememek, kendimize güvenmediğimiz anlamına gelir, haklarımıza ve ihtiyaçlarımıza inanmıyoruz. Başkalarının ihtiyaçlarına kendimizden daha fazla önem verdiğimizi gösterir.

    Başkalarının yönlendirmesi altında dans edemeyen insanlar; kendi iç müziklerini duydukları için değil. Onun figürü başkalarının istediği gibi. Reddedemeyen insanlar, başkalarının kafalarındaki müzikle dans etmelerini de beklerler. Ancak bu imkansızdır. Ancak kendi ihtiyaçlarımızı belirleyebildiğimizde talep edebilir ve karşılayabiliriz.

    • Kafanızın içindeki ezgiyle dans edin.
    • Sizden istenen şeyi yapmak istemiyorsanız net olarak “Hayır” deyin.
    • “Evet” dediğinizde gerçekten bunu istediğinizden ve karşılığında bir şeyler beklemediğinizden emin olun.
    • “Hayır” demeye çalışın; kendinizi açıkça ifade edin.

    "Hayır" diyemeyenlere saygı duyulmayacak ve diğerleri onlara önemsiz kurbanlar muamelesi yapacak. İnsanlar "Hayır" (bazen "Evet") yanıtını aldıklarında, "Hayır" a saygı duyacaklar ve bu yanıtlara gerçek istekler olarak davranacaklar. Duygularınızı açık ve net bir şekilde ifade edin. Kaç kişinin açık “hayır” a saygı duyacağına şaşıracaksınız ve kendinizi daha değerli ve daha iyi hissedeceksiniz. Görseller: 1, 2, 3


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.