YouTuber ya da Influencer Olmayanlar İçin Ucuza Gezme Rehberi

YouTuber ya da Influencer Olmayanlar İçin Ucuza Gezme Rehberi
  • 1
    0
    0
    0
  • Bloggerların, YouTuberların ve Instagram ünlülerinin sabahtan akşama yurt dışında fotoğraflarını gördüğümüz; onların lüks mağazalarda binlerce euroyu rahatlıkla harcamasını izlediğimiz vlogları kapattıktan sonra eminim ki hepimiz ''Acaba okumasa mıydım?'', ''Babaanneme makyaj mı yapsam?'' diye derin düşüncelere dalmışızdır...  Bugünlerde çoğumuz gezmek istiyor ama seyahat masraflarını düşünürken bile belimiz bükülüyor ve maalesef babaannemize makyaj yapmadığımız için sponsor olup yurt dışına gönderen markalar da bizim çevremizde yok. Kıskanıyor muyuz? Tabi ki ''EVET''. Bugünkü yazımızda bu kıskançlıkları bir kenara bırakıp nasıl yurt dışına uygun fiyatlı bir seyahat planlayabileceğimizden bahsedeceğiz.

    Uçak Bileti

    Kafamıza bir yere gitme fikrini koyduk, öncelikle yapmamız gereken tabi ki uçak bileti almak. Ucuz uçak bileti bulmak oldukça uğraştırıcı bir iş; öncelikle neredeyse tüm havayolu şirketlerini belli aralıklarla kontrol etmemiz gerekmekte. Skyscanner, Pegasus, Ryanair ve Kiwi bu dönemde en yakın arkadaşlarınız olacak. Bu sitelerin bültenlerine kaydolun ki kampanyalar size SMS ve mail yoluyla gelsin. Özellikle Skyscanner'daki arama motoru ucuza bilet almak  isteyenler için aşırı kullanışlı. Kalkış rotasını kendi bulunduğunuz şehir ve varışı her yer yaptığınızda en ucuza hangi ülkelere gidebileceğinizi rahatlıkla görebileceğiniz bir liste oluşuyor. Bakınız: Seyahat tarihlerinizin esnek olması çok önemli, bu yüzden de en ucuz biletlerin olduğu ayları takip edin. Arama motorlarında gidiş dönüş tarihlerini belli bir gün yapmak yerine ay olarak seçmeniz daha iyi olacaktır çünkü bu size ayın hangi günü daha ucuz olacağını gösterecektir. Ayrıca erken uçak bileti almak çok önemli. Genelde tarih yaklaştıkça bilet fiyatları yükselir, erken davranmakta yarar var. Bilet alırken bir diğer önemli husus ise alacağınız bilete sürekli olarak girip bakmayın; bu bilet fiyatının artmasını sağlar. Bu sitelerin böyle bir algoritması var ki talep yükseldikçe fiyatlar artıyor. Öyle şey olur mu demeyin oluyor. Sabit bir rotaya asla takılmayın. Örneğin siz Paris'e gitmek istiyorsunuzdur belki ama gidiş bileti çok pahalı. Bu durumda en ucuza gidebileceğiniz yerlere bakın. Diyelim ki Viyana en ucuza gidebileceğiniz yer, buradan Paris'e uçak ve tren bileti bakın inanın daha ucuza gelebilir. Avrupa'da üç tane çok ucuz havayolu şirketi bulunmakta, bunlar Wizzair, Ryanair ve Easyjet. Bu firmalar gerçekten İstanbul'dan Tekirdağ'a gidişten bile daha ucuz uçak biletleri satıyorlar Avrupa içinde. Böylelikle de daha ucuza iki yer görmüş olabilirsiniz.  

    Konaklama

    Konaklama tüm gezginlerin en büyük derdi ve eğer iyi ayarlanmazsa paramızın büyük bir kısmı buna gidebiliyor. Bugün ekonomik gezmekten bahsettiğimiz için bu kısmı bedavaya, çok ucuza ve ucuza konaklama şeklinde üç başlığa ayıracağız. Öncelikle şu konuya açıklık getirelim; yurt dışında bedavaya konaklama mümkün arkadaşlar. İlk seçenek www.couchsurfing.com adlı siteye üye oluyorsunuz ve bu site size dünyanın her yerinde gezginlere evini açmak isteyen kişileri bulmanızı sağlıyor. ''Güvenilir mi?'' diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Evet çünkü bu insanların profilinde daha önce onlarda konaklayan gezginlerin yorumları bu kişiye verdikleri puanlar var. Her gezgin kaldıktan sonra bunu yapmak zorunda. Bu sitedeki referanslara bakarak kendinize bedavaya konaklayacak yer bulabilirsiniz. İkinci olarak ise www.workaway.info adlı site size yardımcı olacaktır. Bu site gezginlerin günde birkaç saat çalışarak konaklamasını ve yemeği bedavaya getirmesini sağlıyor. Nasıl mı? Öncelikle bu siteye kayıt oluyorsunuz, siteden gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz ve orada ilan veren insanlar sayfaya düşüyor. İstediğiniz bir yerde sizin seçeceğiniz bir işi birkaç saat yaparak konaklamayı ve yemeği bedavaya getirmek oldukça mantıklı ve günün büyük bir kısmı size kaldığından doyasıya gezme şansını yakalıyorsunuz. Hosteller ise yurt dışında çok ucuza konaklamanızı sağlar. Genelde çok ucuza konaklamak isteyen sırt çantalı gezginlerin konaklama mekanı olan bu yerler, bildiğimiz Türkiye'deki yurt sistemi gibidir; odalar ranzalıdır ve siz bir tane yatak kiralarsınız. Hosteller ucuzluğunun yanı sıra hem şehir merkezine çok yakın olmasıyla avantajlıdır hem de orada tanışacağınız insanlar genelde gezgin olduğundan ufkunuzu açacak arkadaşlıklar edinebilirsiniz. Hostellerde iyi bir araştırmayla günlük 5-10 dolara kalabilirsiniz. Hostel bulabileceğiniz siteleri şöyle bırakıyoruz:
    1. Hostelworld
    2. Hostelbookers
    3. Hostelz.com
    4. Agoda.com
    5. Booking
    Ben bilmediğim insanların evinde kalamam, çalışamam ya da ne o öyle ranza diyenlerdenseniz diğer bir seçenek de biraz daha paraya kıyarak yine de ucuza konaklama. Trivago ve Booking bu konuda size yardımcı olacak iki site. Kendi filtreleriniz yapın, gecelik fiyatları karşılaştırın. Fakat bu konuda şöyle bir ayrıntı da var bazen gecelik ucuza gelen bir oda vergilerle bütçeyi aşabiliyor bu yüzden otel vergilerine dikkat edin. İkinci seçenek ise Airbnb. Bu site size günlük ev kiralama imkanı veriyor ve oldukça avantajlı ucuz fiyatlarda ev konforunda tatil yapabiliyorsunuz.

    Yeme-İçme

    Minimum bütçeyle yeme içme işini halletmek isteyenler için ise tavsiyemiz kesinlikle marketler. Marketlerden alabileceğiniz bir sandviç, hamur işi ve içecekle bir meydanda otururken karnınızı doyurup bir yandan da keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tabi ki gitmişken ülkenin mutfağına bakmamak da olmaz ama merkezde bulunan çoğu restoran genelde turist kazıklamak amaçlı yüksek fiyatlarda fakat vasat lezzetlerde yemekler sunuyor. Ne mi yapacağız? Lokal insanlara sormak en iyisi, inanın ki onlar size ucuza lezzetli yemekler yiyebileceğiniz çok güzel lokal yerler söyleyecektir. Yok ben sormam diyenlerdenseniz, Tripadvisor ve Zomato sizin yardımcınız olacaktır, bu iki sitede kendi bütçenize uygun restoranlar ve kafeler bulabilirsiniz. Özellikle Zomato'nun menüleri göstermesi çoğu yerde kurtarıcınız olacaktır.  

    Ulaşım

    Şehir içi ulaşımda akbil gibi her şehrin kartı oluyor genelde ve bu kartlarla az para harcayarak gideceğiniz yerlere ulaşabilirsiniz. Taksi kısmına gelirsek, dolandırılma ihtimali turist olduğunuz için olası ve yurt dışında taksiler oldukça pahalı. Uber Avrupa'da taksilerden daha uygun ve gideceğiniz yeri siz ayarlayacağınız için dolandırma ihtimali yok. Ayrıca ödeyeceğiniz para baştan belli, bu yüzden de taksiye iyi bir alternatif olacaktır. Bisiklet kiralamak ise küçük şehirler için diğer iyi bir seçeneğiniz olacaktır. Şehirler arası ulaşımda ise tren, otobüs ve uçak fiyatlarını kıyaslayabileceğiniz bir çok site var, mesela Goeuro ve omio.com. Bu sitelere gideceğiniz yeri yazdığınızda birkaç tane ulaşım alternatifi bulabilirsiniz. Diğer bir yol ise Blablacar. Bu uygulama boş koltuğu olan sürücülerle aynı yöne gitmek isteyen insanları buluşturuyor. Uygun fiyatlara insanları istedikleri yöne taşıyor. Şehirler arası ulaşımda bu yolla yarı yarıya tasarruf yapabilirsiniz. Bugünkü yazımızda size ucuza konaklama, uçak bileti alma, yeme-içme ve ulaşım için çeşitli yollar ve alternatifler sunduk. Umarız ki bol bol gezer ve yeni kültürler keşfedersiniz. En önemlisi de babaannesine makyaj yaptı diye ülke ülke gezen insanları kıskanmayı bırakıp, kendi imkanlarınızla en iyi şekilde kendi içinizi keşfedersiniz. Keyifli okumalar, sağlıcakla kalın!  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.