Yerli Çizgi Roman İncelmesi - Kısas Bölüm 1: Öcü

Yerli Çizgi Roman İncelmesi - Kısas Bölüm 1: Öcü
  • 0
    0
    0
    0
  • Filmler, diziler, oyunlar, kitaplar bize çeşitli fikirler sunar. Birçok konuda bundan şikayetçi oluruz. Örneğin, tek taş yüzükleri filmler bize pazarlıyor veya sigara içmek bize bunlarla aşılanıyor gibi şikayetlerin sorumlusu bu sanat eserleri olur genelde. Ancak bu işin güzel yapıldığı yerler inanmasanız da daha fazla! Türkiye'nin sorununa değinen, bir Türk çizgi romanı...  Kısas!

    Kısas Nedir?

    Kısas bir çizgi roman. Kemal Lofçalı yazımıyla ve Alper Geçgel çizimiyle üretilmiş bir eser. Eseri bize ulaştıran da Transformers: Kayıp Işık, Star Trek gibi serileri bize sunan Presstij Yayınevi olmuş. Kısas diğer yerli çizgi romanların arasından, "benim gördüğüm kadarıyla" ortaya koyduğu fikir ile sıyrılıyor. Kadına şiddete karşı bir çizgi çizen ve bu çizgide yarattığı süper kahramanı ile fikrini sonuna kadar savunmaya hazır bir çizgi roman. Peki bu işte ne kadar başarılı?

    Hikaye, Karakter ve Olay Örgüsü

    İlk bölümden anladığım üzere bölüm içi konular gerçek dünyada geçecek. Gerçek hayatta acı sonlar yaşamak üzere olan kadınlara olağanüstü bir şekilde yaşama devam etme fırsatı sunuluyor. Ancak arka planda da insanüstü karakterleri konu alan bir ana hikaye mevcut. Bu tarz hikaye anlatımlarını ben fazlaca etkili buluyorum. Sanırım hikaye anlatımında karşılaştığım tek pürüz mevcut. O da diyalogların doğallıktan biraz uzak olması. Bu da senaryoyu üretecek hayal gücüne sahip yazarın kesinlikle bir iki bölüm sonra üstesinden gelebileceği bir durum. Tanrısal karakterlerin biraz daha uzun cümleler kurması benim için rahatsız edici değil kesinlikle. Benim görmek istediğim, gerçek dünyada yaşayan ana karakterin biraz daha doğal cümleler kurması. Yaraları iyileşirken acı çeken biri, bir kavganın öncesinde "Vücut formunu kaybetti." gibi bir cümle kurması biraz garip geliyor. Bunun dışında senaryo benim için çok tatlı!

    Çizimler ve Karakter Tasarımları!

    Açıkçası, biraz fazla manga okuyan biri olarak siyah-beyaz çizimler benim gözüme hoş geliyor. Kaldı ki çizimin kalitesi, siyah beyaz üzerinde daha çok belli oluyor. Renkler biraz çizimin elbisesi oluyor. Bazı karelerde arka planları daha dolu görmek istesem de, genel olarak Alper Geçgel'in çizim tarzı çok hoşuma gitti.  Karakter tasarımları gayet hoş. Adreanna şimdiden favori kadın kahramanlarım arasında ilk 10a girdi. Baş Melek tasarımı daha önce gördüğüm bir iki karaktere benzerliğinden dolayı ayrıca benim hoşuma gitti.

    Kısas'ı Neden Güzel Buldum? Kadına Şiddetle Alakası Ne Bu Hikayenin?

    Kahramanlar, hayal ürünleri de olsa gerçek hayattaki sorunların çözümleridir. Misalen Kaptan Amerika'ya bakın, savaşta olan bir ülkenin hayali çözümü; insanüstü asker! Bir de Superman'e bakın, kendisi yaşaması zor bir Metropol'ün çözümü; süper güçlü bir polis! İşte Adreanna karakterinde bu ışığı gördüm. Adreanna, kadınları şiddete maruz kalan bir toplumun kahramanı. İşte bu yüzden bu hikaye benim için gerçekten kayda değer bir hikaye. Eğer bir gün raflarda veya internet sitesinde denk gelirseniz elinizi atın ve bakın derim!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.