Ünlü Yönetmenlerin Favori Filmleri Dosyası: Martin Scorsese

Ünlü Yönetmenlerin Favori Filmleri Dosyası: Martin Scorsese
  • 1
    0
    0
    0
  • Ünlü yönetmenlerin favori filmleri dosyamızın sekizinci kısmında filmleriyle her dönemin kültleri arasında yer almayı başaran Martin Scorsese'ye ver veriyoruz. İşte Scorsese'nin favori on filmi:

    1. 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı)

    Yönetmen: Stanley Kubrick Yapım: 1968 Tür: Bilimkurgu 2001: Uzay Macerası'nda, bir grup primat ıssız bir yerde yemek için kavga etmektedirler. Kavgaları, aniden yanı başlarında beliren esrarengiz siyah bir taş sebebiyle bölünür. Aniden beliren bu taş, primatların ilk defa alet kullanmasını sağlayacak bir güce sahiptir. Ve böylece evrimin en önemli adımlarından biri olan akıl kullanımı başlamış, insanların şafağı gelmiştir. 2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir. On sekiz ay sonra Discovery’nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jupiter’in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

    2. 8 ½ (Sekiz Buçuk)

    Yönetmen: Federico Fellini Yapım: 1963 Tür: Dram 8 ½, yeni filmine duyduğu ilgiyi kaybeden bir yönetmenin anıların ve fantezilerini konu ediyor. Ünlü bir yönetmen olan Guido Anselmi, merakla beklenen yeni projesini gerçekleştirmeye çalışırken yazar tıkanması gibi bir handikapla karşılaşır. Yeni projesi biyografik ögeler de barındıran bir bilim kurgu filmidir. İşi üzerinde yoğunlaşmaya ve bir şekilde bitirmeye çalışan Guido, zamanla bir grup flashback ve rüyalarla, anıları ve fantezileri arasında gidip, gerçeklik hissini kaybetmeye başlar.

    3. Ashes and Diamonds (Küller ve Elmaslar)

    Yönetmen: Andrzej Wajda Yapım: 1958 Tür: Dram, Savaş, Politik Polonya’da Nazi işgalcilerine karşı bir zamanlar zorunlu olarak işbirliği yapmış olan Milliyetçi güçlerin ve Komünistlerin aralarındaki bu ittifakın artık çatırdamaya başladığı İkinci Dünya Savaşının son günlerinde, taşralı Milliyetçi bir militan olan Maciek (Zbigniew Cybulski), etkili bir Komünist lideri öldürmekle görevlendirilir. Görevi sırasında kaldığı otelde hayata dair farklı şeyler hissetmeye başlar, bir seçim yapar ve bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalır…

    4. Citizen Kane (Yurttaş Kane)

    Yönetmen: Orson Welles Yapım: 1941 Tür: Dram Zengin medya patronu Charles Foster Kane, kendi özel şatosu Xanadu'da ölür. Ölürken de, son söz olarak "Rosabud"ı fısıldar. Bunun üzerine genç bir gazeteci, Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazetecinin Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçmesiyle, seyirci de Kane'nin geçmişine tanık olmaya başlar. Bu bireysel hikaye, aynı zamanda mükemmelliyetçiliğin, otoriter yönetimin hazin sonuçlarını da göstermektedir.

    5. The Leopard (Leopar)

    Yönetmen: Luchino Visconti Yapım: 1963 Tür: Dram, Epik The Leopard (Leopar), 1963 İtalya – Fransa ortak yapımı dönemsel bir tarih filmdir. 1860 yılında, Sicilya Prens’i Salina dehşete düşer çünkü reformlar her geçen gün kendini hissettirmektedir ve İtalya’nın birleşme sorunu da Prens’i rahatsız eder. Yeğeni Tancredi ile zengin bir tüccarın kızı olan Angelica’nın evliliği dolayısıyla, ailesi de bir dönüşüm geçirmektedir. Nihayet, gösterişli bir baloda prens, orta sınıfın yükselişinin kaçınılmaz olduğunu anlar.

    6. Paisa (Hemşeri)

    Yönetmen: Roberto Rossellini Yapım: 1946 Tür: Dram, Savaş Amerikan askeri Joe, terk edilmiş bir kaledeki Sicilyalı genç bir kadın olan Carmela'yı korumakla görevlidir. Joe, aralarındaki dil engelini aşıp Carmela ile iletişim kurmaya çalışırken kadın herhangi bir duygu emaresi dahil göstermez. Bir başka Amerikan askeri ise ayakkabılarını çaldırdığı hırsızın peşine düşer ve çocuğun evsizlerle birlikte yaşadığını keşfeder. Diğer yandan üçüncü hikaye, Roma'da yaşayan bir Amerikan askeri olan Fred'in, Francesca adındaki bir kadına duyduğu aşka odaklanır...

    7. The Red Shoes (Kırmızı Pabuçlar)

    Yönetmen: Michael Powell Yapım: 1948 Tür: Dram, Müzikal, Romantik Victoria Page, genç ve oldukça yetenekli bir balerindir. Güzel dansçının kariyeri, mükemmeliyetçi bir sahne yöneticisi olan Boris Lermantov'un ellerinde yükselişe geçer. Victoria, sahnede bir yıldız gibi parlarken, bunun bedelini ödeyeceğini henüz bilmemektedir. İdealist bir besteci olan Julian Craster, Red Shoes isimli bestesi ile ün yapmıştır. Victoria'ya aşık olan Julian, genç balerinin kalbini kazanır. Ancak her ikisinin de ummadığı bir düşmanları vardır. Boris Lermantov, Victoria'nın Julian ile olan beraberliğini onaylamaz. Bunun üzerine Victoria, Julian ile evlenmek için sahneleri ve Lermantov'u arkasında bırakır. Ancak bu bile onları Lermantov'un hışmından korumayacaktır.

    8. The River (Nehir)

    Yönetmen: Jean Renoir Yapım: 1951 Tür: Dram, Romantik Amerikalı iki ailenin Hindistan’daki hayatlarından bir kesite yer veren filmde iki ailenin hikayesi savaş sonrası Amerika’dan gelen Yüzbaşı John’un gelmesiyle değişir. Ailelerin ilk gençlik yıllarındaki kızlarının ilk aşklarını yaşayış biçimlerini ve akıp giden hayatın yenilenişi anlatılır.

    9. Salvatore Giuliano 

    Yönetmen: Francesco Rosi Yapım: 1962 Tür: Dram, Polisiye, Tarih Sonradan mafya babası olan ve savaşın ardından Sicilya'nın gerilla bağımsızlık hareketinde önemli bir rol oynamış Sicilyalı haydut ve halk kahramanı Salvatore Giuliano'nun hayatını anlatan film, 1950'de Giuliano'nun öldürülmesiyle başlar, geri dönüşlerle çetelere katılmasını, komünistlere saldırmasını, kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelişini anlatır.

    10. The Searchers (Çöl Aslanı)

    Yönetmen: John Ford Yapım: 1956 Tür: Western, Macera Filmde, ırkçı bir savaş gazisinin Kızılderililerin kaçırdığı yeğenini aramak için yollara düşmesi, yıllar süren bu arayış sırasında onu harekete geçiren amacın gittikçe daha tartışmalı bir hale gelişi konu ediliyor. Dosyamızın bir önceki yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Kaynak: 1, 2, 3

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.