Tüm Zamanların En Sevilen Strateji Oyunları

Tüm Zamanların En Sevilen Strateji Oyunları
  • 0
    0
    0
    0
  • Strateji türü ne yazık ki eski ihtişamından uzak kalmış gibi görünüyor. Geçmişte oyuncular arasında büyük rekabetlerin yaşandığı, LAN partilerine kaynak olan strateji oyunlarının en sevilenlerini sizin için listeledik.
    Lord of the Rings: Battle for Middle Earth 2 (2006)
    Battle for Middle Earth 2, 28 Şubat 2006 tarihinde, Battle for Middle Earth serisinin devam oyunu olarak yayınlandı. Aslına bakarsanız inceleme puanlarına bakıldığında ilk oyunun gerisinde kalmış gibi görünse de Battle for Middle Earth 2 oldukça büyük bir oyuncu kitlesine sahipti ve bu yönüyle ilk oyunu sollamıştı. Serinin oldukça başarılı sayılan ilk oyunu üzerine böyle bir oyunun geleceğini sanırım kimse beklemezdi. Oyunumuzun, bir devam oyununun nasıl olması gerektiği konusunda küçük çaplı bir ders verdiği söylenebilir. Eski RTS öğeleri ve modern grafikleri kendi döneminde çok iyi harmanlayan bu oyun, yalnızca Yüzüklerin Efendisi'ni seven oyuncular için değil, her strateji oyuncusu için oldukça keyifliydi. An itibariyle muhtemelen oyuncu topluluğu canlı bulunan oyunu siz de deneyip öğrenebilirsiniz.
    Command and Conquer: Red Alert 2 (2000)
    Electronic Arts tarafından yayımlanmış bir yapım daha. Milenyumun başında yayımlanan Red Alert 2 gerek ülkemizde gerek dünyada birçok oyuncunun senelerce oynadığı bir oyun haline geldi. Birçok okurun bildiği üzere oyun, Sovyetler Birliği ve NATO'nun savaştığı bir bilim kurgu evreninde geçiyor. Oynanırlık düzeyi yıllar geçtikçe biraz düsşe de Red Alert 2 kendi hayranları tarafından uzunca bir süre oynanmaya devam etti. Çıktığı vakitlerde türünün örneklerinin çokça bulunduğunu göz önünde tutarsak Red Alert'ün başarısını görmezden gelmek pek mümkün değil.
    Company of Heroes (2006)
    Birçok strateji oyununda modern çağa yer verilse de, detaylı bir şekilde 20. yüzyıl savaş alanını ele alan oyun sayısı ne yazık ki kısıtlı. Company of Heroes, artık strateji alanında rüşdünü ispatlamış bir şirket olan Relic Entertainment tarafından tasarlandı ve çıkış tarihinde piyasaya bomba gibi düştü. İkinci oyunuyla bile kendini tahtından indiremeyen Company of Heroes, İkinci Cihan Harbi'ni işleyen çok keyifli bir strateji oyunu. Gerek singleplayer, gerek multiplayer modunda oldukça geniş bir oyuncu kitlesine hitap eden Company of Heroes, alanının en iyilerinden.
    Rise of Nations (2003)
    Rise of Nations, yapı itibariyle en geniş zaman çizelgesini ele alan strateji oyunlarından bir tanesi. Aynı zaman çizelgesinde Empire Earth gibi rakipleri olsa da bu alanı domine ettiğini söylersek pek yanlış konuşmuş olmayız. Yayımcılığını Microsoft'un üstlendiği Rise of Nations, kendine has oyuncu kitlesi ve keyifli oyun yapısıyla gerçek bir RTS şaheseri. En büyük şanssızlığı ise yine aynı şirket tarafından yayımlanan Age of Empires serisinden sonra çıkarak onun gölgesinde kalması diyebiliriz.
    Total War Serisi
    Belki bir oyunuyla piyasayı domine etmedi ama Total War serisi her zaman kendine özgü bir kitleyi elinde tuttu ve asla kalitesinden ödün vermedi. Hem RTS, hem de sıra tabanlı strateji ögeleri bulunduran Total War serisini 'Grand Strategy' şeklinde adlandırılan türün üyesi sayabiliriz. Roma İmparatorluğu'nun kuruluş dönemini, ortaçağı, Napolyon Avrupasını ve hatta ortaçağ Japonyasını dahi ele alan inanılmaz geniş bir tarih yelpazesine sahip olan Total War serisi, strateji oyunları tarihine adını altın harflerle kazıdı.
    Age of Empires II: The Conquerors (1999)
    Halihazırda birinci oyunuyla piyasayı sallayan Age of Empires serisi, ikinci oyunuyla başarısına başarı kattı. Fakat biz bu listeye birinci oyunu ya da ikinci oyunu değil, ikinci oyun için yayımlanan bir eklenti paketini almayı tercih ettik. The Conquerors eklenti paketiyle Age of Empires II belki bambaşka bir yapıya bürünmedi ama tüm eksik parçaları tamamlanmış oldu. 2018 tarihinde hala oyuncusu bulunan bu eklenti paketi, Age of Empires serisini gelmiş geçmiş en başarılı strateji serisi yaptı.
    Starcraft (1998)
    Kore'de Starcraft oynamayan adama kız verilmezmiş diye bir şehir efsanesine dahi konu olan yapım, Uzakdoğu'da en çok oynanan strateji oyunu olma özelliğini taşıyor. Bir bilim kurgu evreninde geçen Starcraft, oldukça detaylı ve geniş bir evrene sahip. Sevenleri tarafından genellikle gelmiş geçmiş en iyi RTS oyunu olarak gösterilse de Avrupa ve Amerika piyasasını Asya piyasası kadar etkileyemediğini söyleyebiliriz. Şunu söyleyebiliriz ki Starcraft'ı 'biraz seven' insan bulmak epey zordur. Starcraft'a ya bayılırsınız ya da hiç hazzetmezsiniz. Öyle ya da böyle, Starcraft'ın başarısı yadsınamaz bir başarı ve bu listenin en sağlam yapımlarından birisi. 2017 yılında çıkan Remastered versiyonu ise modern dönem oyuncuları tarafından oynanabilir durumda.
    Europa Universalis IV (2013)
    Grand Strategy türünün şahı, kralı ya da her neyiyse. Europa Universalis serisi son derece detaylı ve kimilerine göre sıkıcı yapısıyla bambaşka bir yapım. İsveçli bir şirket olan Paradox Interactive, Grand Strategy alanında oldukça güzel yapımlara imza attı. Fakat bu yapımların hiçbiri Europa Universalis IV'ün başarısına erişemedi diyebiliriz. Keza Europa Universalis serisini de bambaşka bir noktaya taşıyan yapım, Europa Universalis IV oldu. Hiçbir strateji oyununda bulamayacağınız detayları ve tarihselliği, gerçekçi yapısı ve sabır gerektiren oynanışıyla serinin en kusursuz üyesi Europa Universalis IV. Türü sevip de oynamayan kaç oyuncu vardır bilemiyoruz ama kesinlikle oynanmalı!
    Warcraft III (2002)
    Blizzard'ın elinde bulundurduğu en büyük marka olan Warcraft, bir strateji oyunundan ziyade bambaşka bir evren. Özellikle MMORPG türünün en büyük yapımı olan World of Warcraft ile başarısını pekiştiren bu markanın strateji dalındaki en sevilen üyesi ise Warcraft III oldu. 2002 yılından bu yana oyuncu kitlesini sürdüren Warcraft III, strateji tarihinin şüphesiz en sevilen yapımlarından bir tanesi.
    Civilization Serisi
    Grand Strategy türünün bir diğer örneğiyle bu listeyi sonlandırmak istiyoruz. Civilization serisi, türdeşi olan Europa Universalis serisi kadar detaylı ve karmaşık bir seri olmasa da günlük oyuncuya hitap ettiğini de söyleyemeyiz. Oldukça geniş bir tarih skalasına sahip olan bu seri; kalitesinden asla ödün vermeyen, daha fazla kullanıcıya ulaşmak için yapısını bozmayan bir seri mahiyetinde. Grand Strategy türüne bir giriş yapmak isteyen oyuncular için kesinlikle önerdiğimiz bu seri, başarısıyla göz dolduran strateji oyunları arasına birkaç üyesini vermiştir. Bu haftanın 'en sevilenler' listesinin sonuna geldik. Eğer gözden kaçırdığımızı düşündüğünüz bir yapım ya da seri varsa yorum yapmaktan çekinmeyin. Sevgiler!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.