Tadı Damağımızda Kalan 10 Kemal Sunal Filmi

Tadı Damağımızda Kalan 10 Kemal Sunal Filmi
  • 1
    0
    0
    0
  • Türk sinemasının gülen yüzü Kemal Sunal, sanat hayatına felsefe öğretmeni Belkıs Bakır’ın teşvikiyle başladı. Müşfik Kenter ile tanıştıktan sonra “Zoraki Tabip” isimli tiyatro oyunuyla ilk kez çıktı seyirci karşısına. 1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği “Tatlı Dillim” filmi ise onun sinema yolculuğunu başlatan ilk yapım olacaktı. Ardından peş peşe çevirdiği filmleriyle hem maddi hem de manevi anlamda büyük kazanç sağlayarak, Yeşilçam’ın en sevilen komedyeni haline geldi. Bugün hala bizi kahkahalara boğan bu büyük ustanın en unutulmaz 10 filmini sizler için derledik. Keyifli okumalar.

    10) Salako / 1974 (Imdb 7.5)

    Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı bu filmde, yanaşma Salako (Kemal Sunal) ile ağanın kızı Emine’nin (Meral Zeren) aşk hikayesi anlatılıyor. Başka biriyle zorla evlendirilmek istenen Emine, aslında eşkıya Hamido’ya aşıktır. Fakat Salako’nun kendisine olan ilgisini fark edince onu kandırarak düğün gecesi kaçmaya ikna eder. Hamido’ya ulaşana kadar Salako’yu oyalar. Sevdiği adamı bulduğunda ise reddedilecek ve babasına gönderilmek üzere hapsedilecektir. Büyük bir hayal kırıklığına uğrayan Emine, çareyi tekrar Salako ile kaçmakta bulur.

    9) Sahte Kabadayı / 1976 (Imdb 7.7)

    Saf ve gözü fazla açık olmayan Kemal (Kemal Sunal), İzmir’de pişmaniye satmaktadır. Babası muhtar tarafından öldürülünce, mirası almak üzere İstanbul’a gider ve avukatla beraber en namlı kabadayıların mekanlarını ziyaret eder. Muhtarın çevirdiği bütün oyunlara rağmen Kemal her seferinde bunlardan kurtularak ünlü bir kabadayıya dönüşür.

    8) Sakar Şakir / 1977 (Imdb 8.1)

    Kayseri’de yaşayan ve sakarlıklarıyla herkesi bıktıran Şakir’e (Kemal Sunal) İstanbul’daki amcası tarafından büyük bir miras bırakılır. İstanbul’a gelen Şakir, burada mirası kendisiyle paylaşmak istemeyen başka bir akrabasıyla da tanışacaktır. Akrabası onu ortadan kaldırmak için türlü türlü planlar yapar.

    7) Kapıcılar Kralı / 1976 (Imdb 8.5)

    Yönetmenliğini Zeki Ökten’in üstlendiği bu filmde, işini çok iyi yapan muzip bir kapıcının hikayesi anlatılıyor. Yönetici ile arası iyi olan Seyit (Kemal Sunal), apartmanda olup biten her şeyden haberdardır ve olayları kendi lehine çevirmeyi başarır. Hamlelerini doğru yaparak köşeyi dönecektir.

    6) Çöpçüler Kralı / 1977 (Imdb 8.7)

    Zeki Ökten imzası taşıyan bu filmde, çöpçü Abdi’ye hayat veriyor Kemal Sunal. Abdi saf bir delikanlıdır ve kendisi ile aynı mahallede oturan Hacer’e (Ayşen Gruda) de kör kütük aşıktır. Onu ailesinden istemeye gider. Hacer, zabıta müdürü Şakir’e (Şener Şen) aşık olmasına rağmen onun ana kuzuluğundan bıktığı için Abdi’nin teklifini kabul eder ve sözlenirler. Ardından Şakir de annesini ikna ederek Hacer’i ister. Oldukça paragöz olan Hacer’in ailesi ise bu iki talibi kendi çıkarlarına göre kullanırlar.

    5) Kibar Feyzo / 1978 (Imdb 8.7)

    Klasik başlık parası öyküsünün komediyle harmanlandığı bu filmin yönetmen koltuğunda, Atıf Yılmaz oturuyor. Feyzo (Kemal Sunal) askerden döndükten sonra Gülo’ya (Müjde Ar) talip olur. Köyde Gülo’yu başka isteyenler de olduğu için babası başlık parasını artırmaya koyar ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo; Feyzo ile evlendirilir. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip çalışmaya başlar. Filmde Kemal Sunal’a Müjde Ar’ın yanı sıra; Adile Naşit, İlyas Salman, Erdal Özyağcılar ve Şener Şen gibi usta oyuncular eşlik ediyor.

    4) Şaban Oğlu Şaban / 1977 (Imdb 8.9)

    Askerde her türlü sakarlığı yaparak kumandanı Hüsamettin’i (Şener Şen) bıktıran Şaban, askerden sonra arkadaşı Ramazan (Halit Akçatepe) ile çalgıcılığa başlar. İkisi de kantocu Nigar’a aşık olur ve farkında olmadan tüm teşkilatın peşinde olduğu Kadırgalı Eşref’i yakalarlar. Bu başarıları nedeniyle Nazır Paşa tarafından gizli polis yapılırlar. Bir gün Nazır Paşa’nın kız kardeşinin elması çalınınca, Şaban ve Ramazan elması bulmak için Nazır Paşa’nın konağında araştırma yapmaya koyulur.

    3) Süt Kardeşler / 1976 (Imdb 9.0)

    Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in üstlendiği bu filmde, Osmanlı zamanında bahriye eri olan Şaban (Kemal Sunal) ve Ramazan’ın (Halit Akçatepe) maceraları anlatılıyor.  Şaban bir gün sütannesi Melek’ten (Adile Naşit) kendisini İstanbul’a davet eden bir mektup alır. Melek, konağa gelen Ramazan'ı sütoğlu Şaban zanneder. Ağabeyi Hüsamettin'den (Şener Şen) çekindiği için Ramazan'ın damadı olduğunu söyler. Sonradan Şaban da gelince işler iyice karışır. Evdeki yanlış anlaşılmalar devam ederken, ev halkı geceleri Gulyabani görmeye başlar. Gulyabani korkusunun yaşandığı sırada gerçek damat da çıkıp gelince her şey arapsaçına dönecektir.

    2) Hababam Sınıfı / 1975 (Imdb 9.4)

    Toplam 6 filmden oluşan bu eşsiz seri, Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından 1975 yılında beyaz perdeye uyarlandı. Yönetmen koltuğunda ise Ertem Eğilmez oturuyor… Özel Çamlıca Lisesi'ne yeni atanan müdür muavini Mahmut Hoca (Münir Özkul); sürekli kopya çeken ve okuldan kaçıp maçlara giden öğrencilerin bir arada bulunduğu Hababam Sınıfı’nı disiplin altına almaya çalışır. Aynı zamanda okulda yaşanan ciddi olaylar, Mahmut hoca ve Hababam Sınıfı arasında güçlü bir bağ kurulmasına zemin hazırlayacaktır.

    1) Tosun Paşa / 1976 (Imdb 9.1)

    Yeşilçam’ın en eğlenceli ve en komik filmlerinden birisi olan bu başyapıtta; birbirine düşman olan iki ailenin (Tellioğulları ve Seferoğulları) komik maceraları anlatılıyor. Yeşil Vadi’yi ele geçirmek için süren çekişmeli mücadele, Daver Bey’in kızı Leyla’nın kiminle evleneceği meselesi yüzünden daha farklı bir boyuta taşınır. Bu sırada Tellioğulları değişik bir yol seçer ve evlerinde yardımcı olarak çalışan Şaban’ı (Kemal Sunal) Tosun Paşa kılığına sokarlar. Herkes Tosun Paşa’dan çekindiği için ibre tamamen Tellioğulları’na dönmüştür. Fakat gerçek Tosun Paşa ortaya çıktığında bütün plan alt üst olacak ve iki aile de amacına ulaşamayacaktır… Nazım Hikmet’in öyküsünden sinemaya aktarılan bu filmin yönetmen koltuğunda, Kartal Tibet oturuyor.  

     

    Kaynak: 1, 2    


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.