Sokağın Gizli Sanatçısı: Banksy

Sokağın Gizli Sanatçısı: Banksy
  • 0
    0
    0
    0
  • ”Üniversiteye gitmeniz, bir portföyün çevresine sürüklenmeniz veya güçlü biriyle yatmanız gerekmiyor, tek ihtiyacınız olan şey birkaç fikir ve geniş bant bağlantısı.''

    Kamuya açık bir alanda duvar ya da bir yüzeye çizilmiş yazı ve çizimler graffiti olarak adlandırılır. Bu sokak sanatı bir kesim tarafından Vandalizm (bilerek ve isteyerek, kişiye ya da kamuya ait bir mala, araca ya da ürüne zarar verme) olarak nitelendirilse de ortaya çıkan bazı eserlere baktığımızda bu sebeple icra edilmediğini anlıyoruz. Sanat değeri taşıyan bu eserlerin belki de dünya çapında en çok bilinenleri Banksy'nin elinden çıkanlar. Banksy imzasını kullanan ve kimliğini gizleyen sanatçı, farklı ülkelerde yaptığı duvar resimleriyle kısa sürede büyük beğeni topladı ve tam anlamıyla bir sanat alt kültürü geliştirdi. Banksy'nin daha çok politik içerikli olan sanatı bu sebepten evrensel bir nitelik taşıyor ve aynı zamanda birçok tartışmaya sebep oluyor. Tabii ki Banksy'nin bu alanda örnek aldığı biri var. Fransız sanatçı Blek Le Rat'ın eserleri Banksy için birer ilham kaynağı oldu ve onun için şöyle söyledi: ''Ne zaman yeni bir şeyler denesem, onu 20 yıl önce Blek Le Rat'in yapmış olduğunu görüyorum.'' 1974 yılında Bristol'de doğan Banksy, aslında çocukken kasap olmak için eğitim aldı. Fakat sıradan bir işte çalışıp ölmek istemediği için 14 yaşında sokak sanatçısı olmayı seçti. Duvarlara hükmetmeye 1990'ların başlarında başlayan sanatçı, önceleri Bristol'daki bir graffiti ekibindeydi. Daha sonra ünlü sokak sanatçısı olan Inkie ile ortaklık yapmaya başladı. 18 yaşına geldiğinde ise kamusal alanlara zarar verdiği gerekçesiyle polis tarafından az daha yakalanıyordu. Bu maceradan sonra şablonlarla çalışmaya karar verdi. Stencil graffiti denen bu çalışmalarla Banksy'nin tarzı klasik grafiticilerden ayrılıyor. 2000'li yıllara geldiğinde ise aykırı sanatçı Londra'ya taşındı ve yavaş yavaş ünlenmeye, sergilerde çalışmaya başladı. Banksy'nin sanat eserleri genellikle hicivlidir. Karanlık mizahı grafiti ile birleştirir ve politik, savaş karşıtı, çevreci mesajlar içerir. Bu mesajlardan en çok ses getireni ise Banksy'nin, İsrail'in Filistin sınırına inşa ettiği ve hukuk dışı ilan edilen güvenlik duvarına yaptığı çalışmalar oldu. Banksy, onu vandal olarak görenlere karşın kendisini ''sanat teröristi'' olarak nitelendiriyor. Eğitimli vandal olarak anılmaktan da rahatsız olmuyor. Fakat yaptıklarını ve bu tavırlarını terörist eylem olarak görenler ve İngiliz Hükümeti, Banksy'nin kimliği ortaya çıkarsa bir suçlu gibi yargılanacağını öngörüyorlar. Sokaklarda bombardıman yapmaya çalışan Banksy, ünlü olmak hakkında şöyle söylüyor: "Sanırım, önünüzde çirkin suratlarını göstermek için can atan yeterince kendini beğenmiş salak var. Gidip ufak çocuklara büyüdüklerinde ne olmak istediklerini sorun, alacağınız yanıt şudur: 'Ünlü olmak istiyorum.' Sorduğunuzda, sebebini ya bilmezler ya da önemsemezler. Ben sadece iyi görünen resimler yapmaya çalışıyorum, kendim iyi görünmeye çalışmıyorum."
    • Sanatçının çalışmaları için binlerce sterlin ödeyen birçok insan olmasına karşın yaptıklarını vandalizm olarak gören kişiler de vardır.
    • Banksy, medyanın karşısına yüzünde bir kar maskesiyle çıkıyor.
    • Nike gibi birçok büyük şirketin birlikte çalışma tekliflerini reddetti.
    • 2010 yılında yayınlanan ünlü çizgi dizi The Simpsons’ın açılış bölümü Banksy'nin eseridir. Banksy bu bölümde hayvan hakları ve çocuk işçi istismarı gibi konuları ağır eleştirilerle kara mizahı birleştirerek işledi.
    • ‘'Banksy London Tour'’ adında bir Iphone uygulaması bulunmaktadır. 7.99 TL olan uygulama Londra’nın sokaklarında Banksy’nin eserlerini harita üzerinde gösteriyor. Hangi eserin hangi sokakta, hangi duvarda olduğunu görerek bir müze geziyor hissine kapılabilirsiniz.
    • Banksy'nin en pahalı eseri Hizmetçi adlı graffitisinden oluşturulan şablondur. New York’ta bir Sotheby açık arttırmasında 1.870.000 dolara satılmıştır.
    • Banksy’nin en bilindik eseri Kırmızı Balonlu Kız'dır ve “Her zaman umut vardır!” anlamını taşır. Madonna, Justin Bieber, Angelina Jolie gibi isimlerin Banksy hayranı olduğu biliniyor.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.