Sağlık ve Zindelik Serisi (Yedi Sütun Modeli): Solunum

Sağlık ve Zindelik Serisi (Yedi Sütun Modeli): Solunum
  • 0
    0
    0
    0
  • Yedi Sağlık Sütunu'nun önceki yazısı "Zihin ve Duygular"ı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Yedi Sütun modeli, modern yaşamın karışıklığı ve yaşadığı bir canlılık, derin sağlık ve canlılık deneyimi konusundaki zorlukları konusunda bize rehberlik edecek açık bir harita sağlamayı amaçlayan bütüncül sağlık modelidir. Sağlığın gerçekte ne olduğunun daha net bir halini sunar: canlı ve enerjili bir beden, uyanık ve doyurulmuş bir zihin ve ruh. Yedi Sağlık Sütunu, akıllıca ve tutarlı bir şekilde uygulandığında, hasta olanların sağlıklarının geri geldiğini, canlılık ve yaşam seviyelerinin iyiye ulaşmış olduğunu görebiliriz.

    Sütun 2: Solunum

    Yedi Sağlık Sütununun yaşamımızda var olma sıklığı üzerindeki önemini değerlendirirsek, aklımıza her gün yaklaşık 70.000 düşüncenin gelmesiyle düşüncelerin ilk sırada olması anlaşılabilir. Her gün yaklaşık 26.000 nefes vücudumuza girip çıkarken, ikinci sırada solunumu düşünebiliriz. Soluduğunuz havanın kalitesi canlılık ya da hastalık için bir sebeptir. Temiz hava solumak önemlidir. Kentsel ortamlardaki dış hava genellikle sayısız farklı kimyasal maddeyle kirlenir. İç mekanlarda etkin bir hava filtreleme sisteminiz yoksa, pencereleri açık tutmak ve havanın dolaşmasını sağlamak hava değişimi için iyidir. Bu aynı zamanda arabanızı, ofisinizi ve diğer ortamlar için de geçerlidir. Hava kirliliğinin kötü olduğu bir yerde yaşıyorsanız, hareket etmek, temiz hava için faydalı olabilir.

    Nefes Almanın Üç Anahtarı

    Fizyolojik perspektiften nefes almaya bakıldığında, sağlık ve zindelik için ideal solunum için üç ana şey vardır:
    •  Ağzımızdan ziyade (idealdir) burnumuzdan nefes almak
    • Diyaframla nefes alma; yani üst göğsümüzden değil, karnımıza, midemize ve bağırsak bölgemize nefes almak
    •  Nefes alma şekli (daha yavaş nefes alma idealdir.)
    Yanlış nefes alırsak, otonom sinir sistemimiz, vücudumuzun oksijen/karbondioksit dengesi, beyin sağlığımız ve duruşumuz bu üç boyutun herhangi birindeki işlevsizlik olumsuz etkilenecektir. Bu değişiklikler sıkı kaslarda, ağrılı veya kötüleşen eklemlerde, işlev görmeyen organlarda, zayıf duruş ve sağlıksız sinir (beyin ve sinir sistemi) dokusunda ortaya çıkacaktır. Ağzınızdan ne kadar fazla nefes alırsanız, diş sağlığınız o kadar fazla acı çeker ve yukarıdaki belirtileri teşvik eder. Göğüs ve karın bölgeniz yerine göğsünüzde ne kadar nefes alırsanız, sindiriminiz ve detoksifikasyonunuz o kadar zayıf olur. Hızlı nefes alırsanız, otonom sinir sisteminizdeki dengesizlik artar.

    Burnunuzdan nefes almak

    Vücudun oksijenin yaşamı sürdürme isteği inanılmaz derecede yüksektir. Havadan yoksun bırakılmış bir kişi, bir uzvunu kesmek anlamına gelse bile, hava akımını yeniden kazanmak için savaşır. Tıkanıklık veya kronik tıkanıklık nedeniyle burnundan nefes alamayan insanlar, yalnızca ağızlarından nefes almak zorunda kalırlar. Kronik ağızdan nefes alma fizyolojimizin birçok yönüne ve özellikle de vücudumuzun uyumuna çok zararlıdır.

    Diyaframınızla Nefes Almak

    İnsanlar düzenli olarak ters solunumla meşgul olduklarında (örneğin göğüs solunumu), vücudun bu alt formuna uyum sağlamak için mücadele ederken kaçınılmaz olarak ağrılı tetik noktaları olur, boyun tansiyonu, omurga ve omuz kompleksinin zayıf postural hizalanması oluşur. Ayrıca diyaframın karın boşluğu üzerinde aşağı doğru bir baskı olmaması, optimal sağlık için ihtiyaç duydukları düzenli pompalamanın içinde bulunan organları yok eder. Bu genellikle enfeksiyona duyarlılığın artması, sindirim sisteminin zayıf olması ve hayati sıvıların durgunluğunun yanı sıra bel ve pelvis kaslarını destekleyen kaslardaki fonksiyonel zayıflığın yol açtığı gastrointestinal rahatsızlığa yol açar.

    Yavaş Yavaş Nefes

    Kronik aşırı solunum veya hiperventilasyon sendromunun ana etkisi, oksijen ve karbondioksit konsantrasyonlarının değişmesine neden olur. Stres seviyemizden dolayı sanayileşmiş şehirlerde yaygın bir durumdur. Fizyolojimiz ve sağlığımız üzerinde geniş kapsamlı ve etkileyici etkileri vardır. Mevcut verimlilik kültürümüzde ve hızlı tempolu yaşamımızda, daha fazla oksijen değil, ihtiyaç duyduğumuz CO 2 toleransımızın yeniden eğitilmesidir. Yavaş, hacimli soluma uygulayarak dakikada yaklaşık altı ila sekiz nefes almayı hedeflemek, kişinin kullanabileceği en etkili sağlık stratejilerinden biridir. Solunum yerine yavaş solumaya odaklanmak, bunu başarmak için harika bir stratejidir. Bir diğer faydalı teknik, egzersiz yaparken sadece burundan solumaktır. Sağlıklı, bilinçli nefes almanın güzelliği sinir sisteminizin rahatlamasını kendi yararınıza kontrol edebilmenizdir. Sinir sisteminizdeki bu şey canlılık gelişimi için paha biçilemezdir. Sağlığımız çoğumuzun kalp atış hızı, tansiyon, bağışıklık fonksiyonu gibi kontrolümüzün tamamen ötesinde olduğuna inandığımız şeyleri, burada tarif ettiğim gibi nefes yoluyla bilinçli olarak etkilenebilir. Özetle, nefes almamız sağlığımız için güçlü bir noktadır. Ağırlıklı olarak burun ve karın içinden nefes alarak inanılmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Enerjisel solunum pratiği içeren nefes alma hızınızın yavaş bir şekilde düzenlenmesini de ekleyin. Genç bir zindelik için muazzam bir güce sahip olacaksınız.

    Solunumunuzu Geliştirmek İçin İpuçları

    • Temiz hava alınız. İçerdeyken temiz hava sirkülasyonu için pencereleri açın.
    • Burun içinden mümkün olduğunca nefes alın.
    • Derin karın içine nefes al. Diyafram kasını birincil solunum kasınız olarak kullanın.
    • Yavaş yavaş nefes al. Dinlenmenin bir dakikasında altı ila sekiz nefes iyi bir hedeftir.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.