Ruhsal Parçalanmışlığın Kısa Bir Filmi: Skhizein

Ruhsal Parçalanmışlığın Kısa Bir Filmi: Skhizein
  • 5
    0
    0
    0
  • Paris Sahne Sanatları Okulu'ndan mezun olduktan sonra grafik sanatçısı, illüstratör ve reklam yönetmeni olarak çalışan Jérémy Clapin, 2008 yılında kendisinin yazıp yönettiği 13 dakikalık ilk kısa filmi Skhizein ile Cannes Film Festivali, Algarve Uluslararası Film Festivali, İspanya Uluslararası Animasyon Festivali, Annecy Uluslararası Animasyon Film FestivaliCracow Film Festivali gibi birçok büyük festivalde ödül aldı. Skhizein'da; üzerine 150 tonluk bir gök taşı düştükten sonra kendisine 91 cm uzaklaşan Henry, bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Sandalyesini, telefonunu, evindeki duvarları, iş yerindeki masasını bu uzaklığa göre yeniden konumlandırır. Durum tahmin ettiğinden daha da karmaşık bir noktaya gelince, gök taşını bulup bunu düzeltmeye karar verir. Ne yazık ki işler düzeleceğine daha vahim bir hal alır ve Henry bir de bulunduğu yerden 75 cm aşağı kayar.

    ''Tüm istediğim, olmam gereken yerde olmak.''

    Shkizein, Antik Yunan dilinde "split" (parçalanma, bölünme, kırılma) anlamına gelirken "schizophrenia" kelimesinin de ilk yarısını oluşturuyor. Diğer yarısının karşılığı ise ''phren'' yani ''spirit'' (ruh). Clapin'in de bize anlatmaya çalıştığı şey tam olarak bu bölünmüşlük hissi. Henry, olduğunu sandığı gerçeklik ve asıl gerçeklik arasında bölünüyor ve dengeyi kuramıyor. Dışarıdan her şeyin normal olmasına rağmen, kendisine ve diğer insanlara karşı yabancılaşarak tamamen soyutlanıyor. Doktoru dahil çevresindeki hiçbir insanın onun nasıl hissettiğini anlayamadığını, dahası bunu önemsemediklerini fark ettiğinde Henry için hiçbir şeyin önemi kalmıyor.

    ''Az olmuş, çok  olmuş ne fark eder ki? Asıl yerinizden kaç santim kaymış olduğunuzu bilmenin ne yararı var ki artık? Emin olduğum bir şey varsa o da nerede olduğum beni o kadar da rahatsız etmiyor artık. Artık değil...'' Jérémy Clapin hafif şizofreni teması altında, insanın kendisiyle olan hesaplaşmasını, 13 dakika gibi kısa bir süre içinde seyirciyi tatmin etmeyi başararak işliyor. Yönetmenin, etkileyici konusu için anlatmayı seçtiği son derece özgün -kişinin kendisinden önce uzaklaşması ve bu uzaklaşmanın ardından daha da dibe çekilerek görünürlüğünü kaybetmesi- metaforu ile izlerken su gibi akıveren Shkizein kesinlikle kısa bir animasyon filmden fazlasını içeriyor. İyi seyirler. "Buradayım! Burada! Hayır, orada değil... Buradayım! Hey! Hey! Buradayım!"

    Kaynak: 1


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.