Reddedilmiş Bir Müzik Türü: Chillwave

Reddedilmiş Bir Müzik Türü: Chillwave
  • 0
    0
    0
    0
  • [caption id="attachment_88669" align="alignnone" width="1203"] Önde gelen chillwave müzisyenlerinden Toro y Moi.[/caption]
    Chillwave, ortaya çıkışından bir süre sonra yavaş yavaş ayaküstü sohbetlerden silinmeye başlamasının ve müzik eleştirmenleri tarafından “1980'lerden esinlenilmiş, ucuz, pürüzlü müzikleri tasvir etmek için kullanılan rastgele bir etiket” olarak eleştirilmesinin ardından hala varlığını bir şekilde korumaya çalışıyor. 2000'li yılların sonlarına doğru ortaya çıkan bu mikrojanr aslında soluk, hayalperest ve retro duyulmasının yanı sıra spesifik olarak yaz mevsimi elementini şarkı sözlerinde “kaçış” temasıyla bağdaştırarak bulunduruyor. Psikedelik olmakla ve “lo-fi estetiği”ne sahip olmakla ile özdeşleştirilen, hafif ve yumuşak vokallere sahip, orta tempolu, “reverb” efektinin ve synthesizerların yoğun olarak kullanıldığı bir tür olmakla beraber, “chillwave” terimi yıllarca glo-fi veya hypnagogic pop ile eş anlamlı olarak kullanıldı.
      https://youtu.be/-DkslcOhytU
    2009'un ilk yarısında, gelecekte chillwave olarak adlandırılacak yeni ortaya çıkan bu tarz -havadar, telaşsız elektro pop- müzik camiası tarafından ilgi görmeye başlamıştı. Washed Out’un Life of Leisure EP'si ve Neon Indian'ın Psychic Chasms adlı albümü bu yeni müzik janrı için bir dönüm noktası sayılabilecekken, Memory Cassette'in Surfin/Body In The Water ve Small Black'in Despicable Dogs adlı blog-onaylı parçaları da bu akıma hızla yetişiyordu. Hala bir ismi olmayan bu internette doğmuş ve internette yaşıyor olan janra “chillwave” isminin konulması, 1980'lerin VHS kasetlerinden esinlenmiş indie eylemlerini tanımlamak için yazılarından birinde ironik olarak bir sürü isim türetmiş olan satirik blog yazarı Hipster Runoff tarafından 2009 yılında gerçekleşti. “Chillwave” etiketi, tamamen kazara da olsa tutmuş ve sevenleri tarafından kabul görmüştü.
     
    https://youtu.be/xhIJGF85Pro Bir önceki yazımda da bahsetmeden geçemediğim; müzik piyasasına adım atışı alternatif rock'a, hypnagogic pop'a ve lo-fi müziğe bir darbe niteliğinde olan Ariel Pink, şüphesiz çoğu kaynakta chillwave’in de atası olarak geçer. Ariel Pink’in müziği “chillwave” olarak sınıflandırılmasa da, kendisi var olmasa “chillwave” konseptinin de asla var olmayacağı olasılığı göz ardı edilemeyecek kadar büyük.
    Chillwave’i ilginç kılan en önemli faktörlerden biri plaj merkezli olmasıyken, bu türün aslında “orta sınıfın müziği” olduğunu da hatırlamak gerek. Punk müzik topluma ve düzene duyduğu rahatsızlığı nasıl öfke ve değişim arzusuyla dile getirebildiyse, chillwave de benzer bir yol izleyerek, “kaçış”ın, ve bir bakıma “istifa” sesi olmuştur. Bu bağlamdan yaklaşıldığında, chillwave'in yükselişinin 2007 ekonomik krizine denk gelmesinin kesinlikle tesadüf olmadığı görülebilir.
     
    "Her Güzel Şeyin Bir Sonu Vardır"
    New York Times'dan Amerikalı gazeteci Jon Pareles’in, chillwave’i benimseyen sanatçılar için "Bunlar, çoğu zaman çekirdeğindeki bir dizüstü bilgisayarla solo eylemler ya da minimal bantlar, ve 1980'lerden gelen elektropop anılarıyla, zıplayan, dans-müzik kancalarını takarak ticaret yapıyorlar,” kelimelerini kullanmasının yanı sıra, chillwave terimi, çeşitli medya kuruluşları tarafından “nezaketsiz" ve "dinlenmesi eziyetli" olduğu için eleştirilirken, türün sahip olduğu "nostaljiye olan bağlılık" da çoğu eleştirmen için dalga konusu oldu. Bir başka eleştiri de, chillwave sanatçılarının yapmaya cesaret edemedikleri klasik pop'un risk almaktan korkan, yenilikçi gözüken taklitleri olduğu yönündeydi.
    Bu eleştirilerden sonra, öncesinde kendini “chillwave” olarak tanımlayan çoğu sanatçı bu etiketi reddetmeye başladı, birçok kişi de stilin düşük bütçeli sadeliğinden yararlandı ve bu da uzun vadede chillwave’e bağlı eylemlerin aşırı derecede azalmasına yol açtı. Stil, 2011 yılına doğru hızlı bir düşüş gösterdi ve yavaş ama acılı bir şekilde piyasadan silindi. Fakat, aynı anda başka bir internet tabanlı mikrojanr olan vaporwave, atası chillwave'den evrildi.
    Bugün etrafta yaptığı müziği "chillwave" olarak adlandıran çok fazla sanatçı görmüyor olsak da, gerek vaporwave gibi tüm dünyaya adını duyuran bir akımı doğurması, gerek de internet çağının doğurduğu ilk "dijital" akım olması, chillwave'i belki de bu geçtiğimiz onyılın en önemli akımlarından biri haline getiriyor.
    [caption id="attachment_88677" align="alignnone" width="2560"] Gözünüzü ağrıtacak, "vaporwave" diye bağıran bir görsel.[/caption]  
    Kaynak: 1

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.