Oyunlarda Neden Hikaye?

Oyunlarda Neden Hikaye?
  • 0
    0
    0
    0
  • Daha öncesinde de "Neden?" başlığı altında bağımsız oyunları, VR'ları ve genel olarak oyun oynamak hakkında konuşmuştuk. Bu sefer ise oyunlardaki hikayeye göz atalım dedik. İsterseniz bu sıkıcı giriş kısmını uzatmadan konumuza geçelim. Let the Story Begin!

      Hikaye İstesem Film İzlerdim Kardeşim

    Hikayeli oyunlara karşı genel olarak başlıktaki gibi bir yaklaşımda bulunana oyuncu kesimi bir hayli çok. Oyunun sadece rekabet üzere olması gerektiğini savunanlardan da var. Burada tabi ki de bir doğru veya yanlış ortaya çıkarmayacağız. Herkesin kendi zevki doğrultusunda ilerlemesi her zaman en iyisidir. Biz şunu konuşalım gerçekten neden bir oyunda bizi bu kadar bağlıyor? Bunları maddeler halinde sıralayalım:

    1-Özdeşleşme

    Bir film izlerken nasıl belli bir noktadan sonra o karakterle kendimizi bir görüyorsak nasıl bir yerden sonra o karakteri üzen olaylar sizi de üzüyorsa, sevindiren olaylar sizi de sevindiriyorsa oyunlarda da aynen bu şekilde aslında. Hatta bir tık üstü olarak bir karaktere bizim yön verdiğimiz hareketlerini bizim belirlediğimizi düşünürsek bu özdeşleşme konusu çok daha ciddi bir konu haline gelmekte. Normalde sizin yapmayacağınız ahlaki değerleri oyunlarda göz ardı ediyoruz bunu yapmamızın nedeni "ya oyun sonuçta ne olacak!"tan ziyade bize o karakterin doğrularıyla onun yanlışlarıyla hareket etmeye itiyor. Hemen bir örnek verelim. God of War oyununda bir boss'la kapıştığımız esnada önümüze gelen zararsız masum insanları öldürmekten çekinmiyoruz hatta bunu isteyerek yaptığımız da söylenilebilir. Gerçek hayatta bunun doğru olmadığının farkında olsak da Kratos'un böyle bir hareketi yapabileceği duygusu bizi istemsiz oraya yönlendiriyor.

    2-Merak Duygusu

    Eminim hayatınız da bir kere de olsa bir romanı elinize aldıktan sonra bir sonraki sayfada yazanın merak ettiğinizden ötürü kitabı bir dakika bile bırakmak istemeyecek kıvama gelmişsinizdir. Kitapta nasıl bu hissi yaşıyorsak oyunlar da aynı hissi bizi vermekten geri durmuyor çoğu zaman. Hikaye yapmak için yapan bazı oyunlar bize "hadi bakalım şimdi de buradaki adamları öldür. Ondan sonra da buradakileri öldür" gibi zorlamalar dayattığında nasıl da soğuyoruz oyun oynamaktan. İşte bu tarz şeyler bize aslında hikayenin ne kadar da önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmış oluyor.

    3-Evren Hissi

    Son zamanlarda bunu bize en büyük yaşatan oyunlardan birisi The Witcher 3 Wild Hunt oldu. Yan görevlerin detaylarıyla, karşılaştığımız her karakterin kendine ait bir hikayesi olmasıyla bize çok büyük bir dünyanın parçasıymışız gibi hissettirmeyi başardı The Witcher 3. Bu tabi ki de hikayeyle sağlanmış oluyor. Bazen hikayeye dayalı diyalogdaki en ufak bir cümle bile bizi "Oha öyle yerler de mi var?" gibi soruları sordurarak bizim aklımızı başımızdan almasına sebep oluyor. Bu neden diğer bahsettiklerimiz kadar güçlü sayılmasa da bir oyuncu için büyük bir evrenin küçük bir parçası olduğunu hissetmek her zaman iyi bir şeydir. Kendimizce oyunda hikayenin birkaç iyi yönünü sıraladığımız bu yazımızın da burada sonuna gelmiş bulunmaktayız. Eğer bizim gözden kaçırıp sizin de eklemek istediğiniz şeyler olursa bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Hepinize bol oyunlar, güzel hikayeler dileriz efendim.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.