Oyun Yayıncılığı Nedir?

Oyun Yayıncılığı Nedir?
  • 0
    0
    0
    0
  • 2010'ların ortalarından beri popülerlik kazanan bir fenomen haline geldi. 2020 yılına girerken yer yer oyun sektörüne şekil veren, yer yer de oyun sektörünün şekil verdiği bir ortam. 2020'ye kadar Twitch egemenliğinde giden bu fenomen, 2020'den sonra rekabet ortamına maruz kalacak mı?

    Yayıncılık

    Oyun yayıncılarını anlamaktan önce, internet yayıncılığına az ucundan değinelim istiyorum. Canlı yayıncılık, televizyon kanallarına özgü bir şey gibi gözükse de asıl formuna internet sayesinde ulaştığı kesin. Periscope, Facebook ve Instagram yayınları ve ardından internet videolarının babası olan Youtube'un da işe el atmasıyla büyüyen bir yayıncılık anlayışı var. Ancak bu gelişen yayıncılık hiç mi hiç kendine has formatlar içermiyordu. Taa ki, oyun yayıncılığı başlayana kadar. (Burada ufak bir bilgi vereyim; Youtube'da videoların format sahibi olmasına da oyun videoları yol açmıştır.)

    Oyun Yayıncılığı ve Twitch

    Twitch'i biliyorsunuz. Bilmediğiniz şey ise Justin.tv. Justin.tv, Twitch'in önceki adı sanılsa da aslında Justin.Tv'den sonra, 2011 yılında, Twitch oyun yayınlarına özel olarak kuruldu. Justin.Tv, Twitch açıldıktan sonra kan kaybetmeye başladı. Bunun sonucunda da  2014 yılında kapandı. Yerini Twitch almış oldu. Twitch'in giderek büyümesi ile oyun yayıncılığı da giderek büyümeye başladı. Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülkede daha fazla trafik almaya ve gittikçe daha çok izleyiciye sahip olmaya başladı. 2014'de potansiyelini sahip olduğu popülerlikle göstermeye başlamıştı. Tabii rakipleri hiç mi olmayacaktı? Elbette ki olacaktı. Youtube Gaming (2015) ve Mixer (2017) geldi. Hatta Mixer daha sonra Microsoft tarafından satın alındı. Belki daha sonra yazacağım bir durum olan ''Youtube'un Oyun İçeriklerine Kazığı'' yüzünden bir çok insanın Youtube'a ilgi göstermesi olası değildi. Ancak Mixer potansiyel bir rakip olabilirdi. Oldu da, Twitch'in en popüler yayıncısı olan Ninja'yı aldı. Ancak bu yeterli değil...

    Gelelim Türkiye'ye...

    Twitch bugün Türkiye'de diğer ülkelere nazaran çok daha popüler. Twitch'in Justin.TV olduğunu hatırlayacak kadar içerde kalmış ünlü Twitch yayıncımız Jahrein'in izlenme sayısına toplamda sahip olamayan ülkeler var. Belli başlı reklam verenlerin ve sponsorların boş bırakmadığı bu mecra gün geçtikçe ilgiyi üzerine topluyor. Partnerlik başvurularında bile diğer ülkelere nazaran fazlaca talep var. İşin ilginç yanı bu talepte bulunanların yerinde sebepleri var. Çünkü yeni gelen partnerler kendi kitleleriyle bu işe giriş yaptıklarında Twitch izleyici sayısını daha da hızlı arttırmakta. Ortalama İzlenmeleri İle Bazı Türk Twitch Yayıncıları; Jahrein - 7,358 wtcn - 5,518 PintiPanda - 1,679 Kendine Müzisyen - 7,006 CanSungur - 1,576 Pqueen - 885

    Peki Nereye Gidiyor Bu Yayın İşleri?

    Sonuç olarak, bir çok topluluğun ''bunlar boş iş'' söylemini geride bırakmış ve yoluna ışık hızıyla devam ediyor. Artık içerik ve formatlar şekillenmiş ve In Real Life içerikleri çeşitlenmiş vaziyette. Bu durumda bu platformlara ilgi kesilecek gibi değil. Ancak açık söylemek gerekirse, bu işin devi Twitch'in önümüzdeki senelerde yeni rakipleriyle mücadelesi çetrefilli olacak. Özellikle de çıplaklık kurallarını zorlayan kadın yayıncıları ve kimliksiz insanlar tarafından kızdırılan yayıncıların tek bir küfürleri yüzünden ban yiyebilmeleri belli başlı şikayet konularından. Bu şikayetler insanları platform değiştirmeye iterse işler ilginçleşecek.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.